تبیان، دستیار زندگی
به تبع قدمت استان کرمان، آثار باستانی و مناطق گردشگری در این استان بسیار گسترده و حائز اهمیت است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کرمان، گنجینه‌ای از دیدنی‌ها


به تبع قدمت استان کرمان، آثار باستانی و مناطق گردشگری در این استان بسیار گسترده و حائز اهمیت است.


كرمان

این استان از شمال به استان خراسان جنوبی و یزد، از شرق به سیستان و بلوچستان، از جنوب به استان هرمزگان و از غرب به استان فارس و یزد محدود می‌شود. به علت وجود خط آهن، مسافرت به این استان برای کسانی که اتومبیل شخصی ندارند، کار چندان مشکلی نیست. فصل مناسب برای مسافرت به این منطقه، اوایل بهار است که هوای خوبی دارد.

به تبع قدمت استان، آثار باستانی و مناطق گردشگری در این استان بسیار گسترده و حائز اهمیت است. وجود بزرگ‌ترین سازه خشتی جهان (ارگ بم) در این استان (که متأسفانه پس از زمین لرزه سال 82 به طور کلی ویران گردید) و همچنین کشفیات جدید در منطقه باستانی جیرفت که در میان باستان‌شناسان جهان بسیار بحث برانگیز گشته است، این استان را از لحاظ تاریخی حائز ارزش و اهمیت بسیار کرده است.

سوغات کرمان

کلمپه، قاووت، فالوده کرمانی، قالی کرمانی، پته، ادویه‌جات، زیره، حنا، پسته، ظروف مسی، چنگمال، کماچ سین و...

دیدنی‌های استان کرمان:

باغ شاهزاده ماهان (باغ شازده)

باغ شاهزاده که در شش کیلومتری ماهان قرار دارد، به دستور «عبدالحمید میرزا فرمانفرما» حاکم کرمان در اواخر دوره قاجار بنا گردیده است. این باغ هر چند از باغ سازی و معماری اروپایی متأثر است؛ حال و هوای محلی هم در آن موج می‌زند. این باغ دارای قسمت‌های مختلف از جمله عمارت سردر، عمارت شاه نشین و حمام می‌باشد.

تعدادی از سوغاتی‌های كرمان: کلمپه، قاووت، فالوده کرمانی، قالی کرمانی، پته، ادویه‌جات، زیره، حنا، پسته، ظروف مسی، چنگمال، کماچ سین و...

بازار شهر کرمان

زیره در این شهر، در انواع و کیفیت‌های متنوعی عرضه شده و به خاطر حجم زیاد عرضه، قیمت نسبتاً مناسبی دارد که با توجه به فواید بسیار زیاد دارویی و طعم و بوی دلپذیری که دارد، تقریباً در تمام غذاهای محلی مردم کرمان مورد استفاده قرار می‌گیرد و مردم کرمان به آن علاقه خاصی نشان می‌دهند؛ به علاوه، زیره به عنوان سوغات اصلی شهر کرمان مورد خریداری گردشگران قرار می‌گیرد.

مجموعه گنجعلی خان

مجموعه گنجعلی‌ خان کرمان، مجموعه عام‌المنفعه‌ای است که همزمان با شکوفایی اقتصاد عصر صفوی در سال‌های 1007 تا 1029 هجری قمری به سعی «گنجعلی‌خان» حاکم وقت کرمان ساخته شد و به همت پسرش «علیمردان خان» تکمیل گردیده است. این مجموعه هنوز هم مرکزیت خود را در هسته شهر حفظ کرده و از شاهکارهای معماری و مجموعه‌ای عالی از آثار باشکوه دوره صفویه محسوب می‌شود.

مجموعه گنجعلی خان از جاذبه های مهم گردشگری شهر کرمان می‌باشد و شامل میدان، مسجد، حمام، بازار، سرا و سایر ابنیه دیگری است.

كرمان

حمام گنجعلی خان

یکی از مهم‌ترین بناهای مجموعه، حمامی است که در ضلع جنوب میدان و در میانه بازار بزرگ کرمان واقع است و در سال 1020 ه. ق. ساخته شده است. حمام گنجعلی خان، اثری بدیع از نقاشی‌ها، مقرنس کاری‌ها، کاشی‌کاری‌ها و گچ‌برهای زیبا همراه با استفاده از تزیینات سنگی بسیار ظریف است.

این حمام تا حدود 60 سال پیش دایر بوده، اما در حال حاضر نقش و کاربرد گردشگری پیدا کرده و همه روزه به ویژه در تعطیلات، پذیرای بازدیدکنندگان بسیاری است. در حال حاضر در این حمام، مجسمه‌های مومی ملبس به لباس‌های سنتی مردم کرمان، صحنه‌هایی از استحمام به شیوه سنتی را به نمایش می‌گذارند.

میدان گنجعلی خان

از دیگر آثاری که از مجموعه گنجعلی خان بر جای مانده، میدانی در بخش مرکزی شهر کرمان است که در حاشیه بازار بزرگ واقع شده است و همانند میدان‌های نقش جهان در اصفهان و یا میر چخماق در یزد، در اطراف خود بعضی از عناصر شهری را گردآورده است. در سه ضلع میدان گنجعلی خان، بازار واقع شده و در ضلع دیگرش سرای گنجعلی خان قرار دارد. وجود حمام، آب انبار، ضرابخانه و هم‌جواری با بازارها و چهار سوق، این مجموعه به هم تنیده را کامل کرده است. طاق‌نماهای آجری، کاشی‌کاری، فضای سبز، حوض آب و دیگر آثار دیدنی، بر زیبایی این میدان افزوده‌اند.

مسجد گنجعلی خان

مسجد در ضلع شرقی و در جوار سرای گنجعلی خان واقع گردیده است. ورودی آن از طریق طاق‌نماهای میدان است که ساده اجرا شده‌اند. در بدنه داخلی طاق‌نما، تزیینات گچ‌بری با طرح گره دیده می‌شود که تماشاگر را به خود جلب می‌کند. تاریخ احداث مسجد 1700 ه. ق است. تمامی سطح داخلی گنبد با مقرنس‌کاری و تزیینات مرسوم دوره صفویه تزیین شده است.

ضرابخانه، از آثار اواخر دوره گنجعلی خان است و محل ضرب سکه و مسکوکات طلا و و نقره دولتی بوده است و در حال حاضر، انواع سکه‌های قدیمی در غرفه‌های آن به نمایش گذاشته شده و یکی از معتبرترین موزه‌های سکه ایران است.

ضرابخانه (موزه سکه)

این بنا در اواسط بازار غربی و در شمال میدان واقع است. نقشه آن چهار طاقی و به شکل هشت ضلعی می‌باشد که دارای گنبد مرکزی و ایوان‌های جانبی است. طاق‌ها و ایوان‌های ضرابخانه با گچ‌بری‌های زیبایی تزیین گردیده است.

این بنا از آثار اواخر دوره گنجعلی خان است و محل ضرب سکه و مسکوکات طلا و و نقره دولتی بوده است و در حال حاضر، انواع سکه‌های قدیمی در غرفه‌های آن به نمایش گذاشته شده و یکی از معتبرترین موزه‌های سکه ایران است.

سرای گنجعلی خان

در ضلع شرقی میدان و در محور آن سردر بلند و زیبایی وجود دارد که تاریخ احداث آن سال 1007 ه.ق. می‌باشد. ساختمان این سرا در دو طبقه احداث شده است. در طبقه زیرین، دکاکین و در طبقه بالا حجره‌های تجار ساخته شده‌اند. نمای این سرا دارای کاشی‌کاری معرق بوده است. طرح‌های مورد استفاده نقوش مرسوم عصر صفویه است که تحت تأثیر هنر نقاشی چین و مغول می‌باشند. نقشه سرا چهار ایوانی است که در ایوان‌های شرقی و شمالی و جنوبی، تزییناتی از نوع گچ‌بری و نقاشی وجود دارد و در دوره‌های بعدی ورودی‌هایی از طرفین شمال و جنوب به داخل آن گشوده‌اند که سرا را به بازارهای اختیاری و نمد مالی متصل می‌نماید.

كرمان

بازار گنجعلی خان

این بازار، خط مستقیمی است که در دو سوی آن دو دروازه ورودی و خروجی شهر یعنی دروازه ارگ و دروازه مسجد (وکیل) قرار دارد. طول آن حدود سه کیلومتر است و متشکل از کاروانسراها، سراها و تیمچه‌هایی است که همگی در دو راستای عمود بر هم جای گرفته‌اند. بخشی از بازار بزرگ کرمان در مجاورت مجموعه گنجعلی خان قرار دارد که بازار مسگری و بازار گنجعلی خان از آن جمله‌اند.

باغ شازده ماهان کرمان

باغ شاهزاده یکی از زیباترین باغ‌های سنتی ایران محسوب می‌شود. این باغ در ماهان و در دامنه کوه‌های تیگران واقع شده است و مربوط به اواخر دوره قاجاریه (1298 هجری قمری) می‌باشد.

این باغ علاوه بر سردر، شامل عمارت شاه نشین و حمام نیز می‌باشد. در حال حاضر قسمت شاه‌نشین به یک رستوران تبدیل شده و توسط بخش خصوصی اداره می‌شود. در این باغ، درختان میوه متنوعی به چشم می‌خورد و در جلوی عمارت هم حوض‌ها و فواره‌ها، آب‌نمای زیبائی را تشکیل داده‌اند. هر ساله گردشگران از این باغ زیبای اصیل ایرانی بازدید می‌کنند و از زیبائی و طراوت باغ لذت می‌برند.

چند نمونه از جاذبه های طبیعی:

چشمه حسین آباد (راین)

این چشمه در 33 کیلومتری شمال غربی راین کرمان واقع شده و آب آن از دسته آب‌های بی‌کربناته سدیک است و تقریباً با آب‌های معدنی ویشی فرانسه مشابه است. این نوع آب‌ها در دستگاه گوارش، باعث قلیایی شدن محیط معده و سپس تحریک ترشحات آن می‌گردند و در سیستم کبدی و لوزالمعده به سبب تحریک لوزالمعده و بزاق، اثر بهبود بخشی دارند.

چشمه قلعه عسگر

چشمه قلعه عسگر در 11 کیلومتری روستای سلطان آباد، در جنوب کرمان واقع شده است. آب این چشمه از دسته آب‌های کلروره سدیک سنگین و مشابه آب معدنی اوریاژ ایزر فرانسه است. این دسته آب‌ها بیشتر مصارف خارجی دارند و در رفع بیماری‌های لنفاتیسم، راشیتیسم، برخی بیماری‌های پوستی، رماتیسم مۆثر است.

چشمه آب معدنی ابارق

چشمه معدنی ابارق در جنوب شرقی کرمان در فاصله 11 کیلومتری شمال دهکده ابارق واقع شده است. آب این چشمه از گروه آب‌های کلوره سدیک و سولفات کلسیک نیمه گرم است که شبیه آب چشمه نیدربرون له‌بن فرانسه می‌باشد و برای دستگاه هاضمه بدن مفید است. مصرف این دسته آب‌ها در درمان بیماری‌های مفصلی نیز توصیه می‌شود.

چشمه آب معدنی حوض نو

چشمه حوض نو در شمال شرقی کرمان واقع شده است. اطراف چشمه را رسوبات آبرفتی دوران چهارم زمین‌شناسی فرا گرفته است. آب چشمه حوض‌نو از دسته آب‌های سولفاته سدیک و کلروره کلسیک است.

برای مطالعه متن کامل این مقاله، به اینجا مراجعه نمایید.


باشگاه کاربران تبیان - برگرفته از تبلاگ: نوروز ایرانیان

مطالب مرتبط:

ویژه نامه آژانس مسافرتی تبیان

تور کویر نوردی

گردشی در بزرگ‌ترین شهر کلوخی جهان

مهریز؛ بهشتی در دل کویر

لذت حضور در باغ‌های ایرانی

باشگاه کاربران در شبکه اجتماعی

باشگاه کاربران در سامانه تبلاگ

باشگاه کاربران در ثبت مطالب

باشگاه کاربران در انجمن