تبیان، دستیار زندگی
رزومه، معرفی‌نامه‌ای شامل خلاصه‌ای از تجربیات کاری، سوابق تحصیلی و مهارت‌های فرد جویای کار است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چگونه رزومه بنویسیم؟


رزومه، معرفی‌نامه‌ای شامل خلاصه‌ای از تجربیات کاری، سوابق تحصیلی و مهارت‌های فرد جویای کار است.


مصاحبه

رزومه می‌تواند به صورت تایپ شده، در حداکثر یک یا دو صفحه در قالب اوراق چاپ شده و یا نسخه الکترونیکی در قالب فایل‌های رایانه‌ای از سوی کارجو به کارفرما ارائه گردد. کارفرمایان مایلند تا قبل از مصاحبه تلفنی و یا حضوری با متقاضیان، ضمن صرفه‌جویی در وقت خود، کارجویان را از روی تجربیات و توانایی‌هایشان، گروه‌بندی یا اصطلاحاً غربال کنند. این کار به آن‌ها این امکان را می‌دهد که با رتبه‌بندی رزومه‌های وارده، افراد مورد نیاز خود را که دارای انگیزه و توانایی کافی هستند، به مصاحبه دعوت كنند و در نهایت، بهترین‌ها را استخدام نمایند.

بررسی رزومه متقاضیان، ضمن ایجاد صرفه‌جویی در وقت کارفرمایان در مرحله گزینش، باعث می‌شود تا معیارهای سنجشی آن‌ها به شکل مۆثرتری انجام پذیرفته و از پرداختن به تماس‌ها و مصاحبه‌های غیر مرتبط با موضوع کار، اجتناب گردد.

اگر به عنوان کارجو به دنبال کار هستید، هوشیار باشید که ارائه رزومه، فرصت مناسبی برای عرضه و تبلیغ توانایی و مهارت‌های شما به کارفرما است. هدف نهایی رزومه این است که ملاقات با کارفرما را برایتان تضمین نموده و در نهایت، شما را به سوی میز مصاحبه استخدامی، هدایت نماید. به یاد داشته باشید که رزومه شما، نماینده و معرف شما نزد کارفرمایی است که هنوز شما را ندیده و نمی‌شناسد. پس نحوه طراحی آن، به گونه‌ای که معرف قابلیت‌ها و شایستگی‌های شما باشد، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به یاد داشته باشید که همیشه و در هر ارتباطی، اولین برخورد، نقش کلیدی و مۆثری در ادامه و بقای رابطه، ایفا می‌نماید و رزومه شما، اولین برخورد شما (هر چند غیر حضوری) با کارفرما بوده که نمایانگر شناخت یا تعبیر وی از قابلیت‌های شما خواهد بود؛ لذا دقت داشته باشید که نوع انتخاب کلمات و ساختار جمله‌بندی شما در ذهن کارفرما می‌تواند بیانگر سطح دانش، تحصیلات و تجربیات اجتماعی شما باشد. رزومه شما باید شما را فردی مشتاق، و همچنین تجربیات کاریتان را مرتبط و جذاب نشان دهد.

ساختار استاندارد رزومه

هر رزومه از ساختار و قالبی مشخص برخوردار است. این بدین معنی است که محتویات مندرج در رزومه می‌بایست در قسمت‌های مجزا و به ترتیبی معین نوشته شود. توصیه می‌شود قبل از توضیح هر قسمت، عنوان آن را با یک تیتر از سایر محتویات جدا، و مشخص نمایید. این امر سبب می‌شود تا چشم خواننده به سهولت و سرعت، مطالب دلخواه را بیابد. در زیر به بررسی ساختار رزومه در 7 بند می‌پردازیم.

1- اطلاعات شخصی

این قسمت شامل اطلاعات اولیه کارجو بوده و به عنوان اولین بخش رزومه قرار می‌گیرد. اطلاعات این قسمت شامل نام کامل، شماره شناسنامه، شماره کارت ملی، تلفن تماس، آدرس ایمیل یا پست الکترونیک، سال تولد و محدوده سکونت کارجو می‌باشد. نام باید به صورت کامل (نام و نام خانوادگی) بوده و با سایزی بزرگ‌تر (Bold) درج شود. سال تولد، صرفاً جهت اطلاع کارفرما از سن شماست و لذا درج دقیق ماه و روز آن غیر ضروری است. توصیه می‌شود به دلیل حفظ حریم اطلاعات شخصی، از ذکر آدرس به طور کامل پرهیز نموده و صرفاً به مشخص نمودن محدوده سکونت اکتفا ورزید.

چطور یک رزومه بی‌نقص بنویسیم؟

2- علائق حرفه‌ای

این قسمت از رزومه، مبین توضیحی مختصر از علائق و خواستگاه حرفه‌ای کارجو می‌باشد. لطفاً توجه فرمایید که این بخش از رزومه، جنبه اختیاری داشته و در صورت تمایل به درج، پس از اطلاعات شخصی قرار می‌گیرد. درج مطالب در این قسمت باید صریح و کوتاه باشد، یعنی چیزی در حدود دو یا سه خط. با صراحت و صداقت، زمینه‌هایی که در آن‌ها علاقمند به کار و فعالیت هستید را توضیح دهید. توجه داشته باشید که علاقه شما امریست جدا از توانایی‌تان و در این بخش، نیازی به اشاره به توانایی و مهارت‌هایتان نیست.

دقت کنید که رابطه‌ای بین علائق شما و کاری که برایش درخواست می‌دهید برقرار باشد، در غیر این صورت، شاید کارفرما چنین بیاندیشد که شما درک درستی از نیاز وی و یا وظایف سمت مربوطه نداشته‌اید. این بخش، مربوط است به نمایشی از شخصیت کاری خودتان در ذهن کارفرما. این نکته که کارفرما با خواندن این بخش از رزومه‌تان، شما را راسخ در جایگاهی که خودتان را در آینده در آن می‌بینید حس نماید، تصویر بسیار مۆثری از شخصیت مصمم و با انگیزه شما در ذهن وی ایجاد خواهد نمود.

3- مدارک و سوابق تحصیلی

ذکر سابقه تحصیلی کارجو، از نکات مهم در نگارش رزومه می‌باشد و وجود آن ضروری است. لیستی از تحصیلات علمی و دانشگاهی خود تهیه کنید و آن‌ها را به ترتیب از آخر به اول، در این قسمت درج کنید. دلیل این کار اینست که کارفرمایان تمایل دارند تا ابتدا، بروزترین و آخرین سوابق شما را بررسی کنند. برای هر مورد در لیست، نام رشته تحصیلی، نام دانشگاه یا موسسه و در نهایت، تاریخ شروع و اتمام دوره تحصیلی را قید نمایید. در زیر هر کدام از این موارد می‌توانید به گرایش رشته مربوطه، دروس اصلی یا مرتبط گذرانده شده، موضوع پروژه یا پایان‌نامه و در صورت تمایل، معدل فارغ‌التحصیلی خود اشاره کنید.

البته ذکر این موارد، تنها در صورت مرتبط بودن با کار و سمت درخواستی پیشنهاد می‌شود و در صورت اشاره، از نوع ارتباط آن‌ها با کار مطمئن شوید. توصیه می‌شود در صورتی که آخرین مدرک تحصیلی شما کمتر از کارشناسی یا لیسانس است، به معرفی رشته تحصیلی دبیرستانی خود نیز بپردازید.

4- سوابق حرفه‌ای

این قسمت، یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین بخش‌های رزومه کارجو بوده و محل توجه ویژه‌ای برای بسیاری از کارفرمایان محسوب می‌شود. جهت تکمیل این بخش از رزومه خود، لیستی از سوابق کاری و سمت‌های خود در گذشته تهیه نموده و آن‌ها را مانند سوابق تحصیلی، به ترتیب از آخر به اول در این قسمت درج کنید. هر کدام از موارد ذکر شده در لیست این قسمت، باید شامل جزئیات زیر باشد.

سمت و عنوان شغلی

نام شرکت، موسسه یا محل کار

مدت زمان فعالیت

مسئولیت‌های سمت و کارهای مهم انجام شده

دعوت به همكاری

5- تجربیات و دوره‌های تخصصی

درج این قسمت در رزومه، جنبه اختیاری دارد. چنانچه در حال ارسال درخواست برای یک کار تخصصی هستید، می‌توانید اطلاعاتی درباره گذراندن دوره‌های آموزشی مرتبط و یا تجربیات مهم در پروژه‌های مرتبط، به صورت لیستی از عبارات خلاصه شده آماده نموده و آن‌ها را بر حسب تاریخ (از امروز به گذشته) مرتب نمایید. برای هر مورد، نام دوره، تاریخ و محل برگزاری آن، طول دوره و نوع گواهینامه اعطایی آن را مشخص نمایید.

6- مهارت‌ها

توصیه می‌شود پس از ذکر تحصیلات و سوابق حرفه‌ای، بخشی از رزومه خودتان را به توضیح مهارت‌هایتان اختصاص دهید. این مهارت‌ها می‌توانند هم شامل مهارت‌های فنی و تکنولوژیکی مانند کار با نرم‌افزار یا سخت‌افزارهای مختلف باشد و هم شامل مهارت‌های فردی مانند کارگروهی، مسئولیت پذیری، خلاقیت، نظم‌پذیری، میزان آشنایی با زبان‌های خارجی و نظایر آن. هنگام ذکر مهارت‌ها، میزان آشنایی خود با هر مورد را صادقانه قید نمایید، یعنی مشخص کنید تا چه اندازه با زبان انگلیسی آشنا هستید.

7- حضور در کنفرانس‌ها

اگر در حال ارسال درخواست کار جهت انجام کارهای علمی و تحقیقاتی هستید، ذکر تجربیات شرکت در کنفرانس‌های علمی و تخصصی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. لیستی از این فعالیت‌ها تهیه کرده و آن‌ها را بر حسب تاریخ (از امروز به گذشته) مرتب نمایید. برای هر مورد، نام سمینار یا کنفرانس را به همراه تاریخ و محل برگزاری، قید نمایید.

باشگاه خبرنگاران


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: mo_1443

برگرفته از گروه: دانستنی‌های علمی