تبیان، دستیار زندگی
عیدی می تواند همیشه پول نباشد و چیزی که به عنوان عیدی، مادر و پدر به فرزندشان می دهند، می تواند خاطره انگیزترین و ارزشمندترین عیدی غیرنقدی باشد که با دادن آن برای وی، تازگی و تحول ایجاد کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بهترین عیدی برای بچه‌ها چیست؟


عیدی می‌تواند همیشه پول نباشد و چیزی که به‌عنوان عیدی، مادر و پدر به فرزندشان می‌دهند، می‌تواند خاطره‌انگیزترین و ارزشمندترین عیدی غیرنقدی باشد که با دادن آن برای وی، تازگی و تحول ایجاد کند.


عیدی

شاید بتوان یکی از وظایف مهم پدر و مادرها را خاطره‌سازی برای بچه‌ها دانست. خاطره‌های خوب دوران کودکی، برای همیشه با بچه‌ها می‌مانند و از همان دوران کودکی باعث رابطه بهتر، لذت‌بخش‌تر و حتی احترام‌آمیزتر بین بچه‌ها و والدین می‌شوند. خاطره‌های خوب گذشته، حس افراد را نسبت به خودشان و زندگی‌شان بهتر می‌کند و امید به زندگی و آینده بهتر را به آن‌ها می‌دهد. خاطره‌های خوبی مثل عیدی گرفتن، دیدوبازدیدهای عید و سفرها، بچه‌ها را سازگارتر می‌کند و احتمال موفقیت تحصیلی، زندگی کاری و خانوادگی بهتر و قدرت سازگاری در اجتماع را در آن‌ها بالا می‌برد. خاطره‌های خوب دوران کودکی، سهم زیادی در شادی آدم‌ها به عهده می‌گیرند.
چطور می‌توان از عیدی، خاطره ساخت؟
برای اینکه مقوله عیدی را به یک اتفاق بهتر تبدیل کنید، ریزه‌کاری‌های مهمی وجود دارد که اصلاً ربطی به قیمت و ارزش اقتصادی عیدی مورد نظر ندارد. در این زمینه، پیشنهادهای زیر خواندنی است. لذت عیدی گرفتن را در چند ثانیه، مثلاً لحظه سال تحویل، خلاصه نکنید. از روزهای قبل از سال نو می‌توانید خاطرات عیدی گرفتن دوران کودکی خودتان را برای بچه‌ها تعریف کنید. داستان قدیمی عمو نوروز و عیدی‌های آن دوران هم می‌تواند برای بچه‌ها جالب باشد. این قصه‌ها علاوه بر اینکه لذت عیدی گرفتن را برای بچه‌ها بیشتر می‌کند و عیدی در چشم آن‌ها باارزش‌تر می‌شود، می‌تواند در آموزش نکاتی در عیدی گرفتن یا نگرفتن هم به بچه‌ها کمک کند.
عیدی، نوعی هدیه است. اگر در خانه خود، چند فرزند دارید یا می‌خواهید به چند کودکی که در یک گروه سنی هستند، هدیه بدهید، بهتر است هدیه‌ها از یک نوع و شبیه هم باشند. در توصیه‌های ظریف اسلام برای تربیت فرزند آمده است که بهتر است در گروهی متشکل از دختران و پسران، هدیه ابتدا به دختران و بعد به پسران داده شود.
عیدی باید هیجان و لذتی را به همراه داشته باشد؛ پس می‌توانید از بسته‌بندی‌های زیبا، نوشتن جمله‌های کوتاه روی آن و بستن چشم‌های بچه‌ها برای حدس زدن کادو استفاده کنید. گاهی نوع هدیه دادن خلاقانه شما می‌تواند برای بچه‌ها، شیرین‌تر و به یادماندنی‌تر از خود عیدی باشد.

چیزی که اغلب فراموش می‌شود، عیدی کسانی است که طعم داشتن خانواده را نچشیده‌اند. پرورشگاه‌ها، یکی از همین محل‌هایی است که شما و فرزندانتان می‌توانید با اندکی پس‌انداز و خرید عیدی به آنجا بروید، حتی اگر هدیه شما غیرمستقیم به دست بچه‌ها برسد.

عیدی‌های ماندنی بدهیم
خاطره‌های خوب، ماندنی‌اند؛ اما نقش همه آن‌ها در زندگی آینده بچه‌ها، یکی نیست. عمر عیدی‌ای که پول باشد، به اندازه رفتن تا یک فروشگاه است؛ اما بعضی هدیه‌ها تا مدت‌ها بچه‌ها را سرزنده نگه می‌دارد و اثر عمر طولانی آن‌ها تا سال‌ها بعد هم با جزئیات کامل در ذهن بچه‌ها می‌ماند.
کمی ذوق، وقت گذاشتن و دقت می‌تواند همان عیدی نقدی را به عیدی‌های غیر پولی تبدیل کند و بچه‌ها را در دنیای مادی‌گرای امروز، نکته سنج‌تر پیش ببرد؛ عیدی ماندنی مثل چه؟
خلاقیت داشته باشید:
عیدی باید به دهان گیرنده، خوش بیاید، پس خوب فکر کنید تا یکی از علایق به زمین مانده و انجام نشده فرزندتان را پیدا کنید. خوشحال کردن بچه‌ها همیشه هم با هدیه‌های گران و بزرگ نیست. نوجوان مرفهی، یکی از خاطره‌انگیزترین هدیه‌های عمرش را مجله مورد علاقه‌اش می‌دانست که قیمت چندانی نداشت، اما ماه‌ها قبل چاپ شده بود و او از خرید آن جامانده بود. نمونه‌ای از وسایلی که می‌تواند مورد علاقه بچه‌ها باشد، انواع وسایل بازی فیزیکی است، چراکه گاهی بازی‌های دیجیتال، وقت بسیاری از بچه‌ها می‌گیرد و در کنار بی‌توجهی والدین، فرصت بروز استعدادها و رشد توانایی‌های مهم کودکان را از آن‌ها می‌گیرد.
عیدی می‌تواند وعده‌ای مکتوب مثلاً بلیت سفر مورد علاقه بچه‌ها باشد. اگر سفر طبق معیارهای نیاز دوران کودکی بچه‌ها باشد، می‌تواند عیدی جذابی شود؛ مثلاً همراه با جنب و جوش زیاد و کشف طبیعت؛ اینکه اجازه داشته باشند کارهایی را انجام بدهند که در آپارتمان کوچک خود نمی‌توانند انجام بدهند یا مثلاً مکان جدیدی که روی نقشه ایران دیده‌اند.

عیدی، نوعی هدیه است. اگر در خانه خود، چند فرزند دارید یا می‌خواهید به چند کودکی که در یک گروه سنی هستند، هدیه بدهید، بهتر است هدیه‌ها از یک نوع و شبیه هم باشند. در توصیه‌های ظریف اسلام برای تربیت فرزند آمده است که بهتر است در گروهی متشکل از دختران و پسران، هدیه ابتدا به دختران و بعد به پسران داده شود.

شروع یک دوره جدید:
همه‌چیز به هنر شما بستگی دارد. خاطره خوب از یک عیدی، حتی می‌تواند مربوط به شروع یکی از اتفاق‌های دوست‌داشتنی برای بچه‌ها باشد؛ مثلاً قراردادی بین شما و بچه‌ها که نشان می‌دهد فرزندتان به سن دریافت پول‌توجیبی رسیده است و شما این بار نخستین قسط آن را به او می‌دهید و بایدها و نبایدهای دریافت و خرج کردن پول‌توجیبی را هم به فرزندتان در قرارداد یادآور می‌شوید.
عیدی برای بچه‌های عشق کتاب:
اگر فرزند شما مشتاق کتاب است و خواندن کتاب، برایش بهترین سرگرمی است و یا حتی برعکس، او اهل کتاب خواندن نیست، نوروز برای این کار فرصت خوبی است. برای بچه‌های علاقه‌مند به کتاب، خرید کتابی جدید یا کتابی که او مدت‌هاست منتظر آن است، یا هدیه کردن اشتراک یک‌ساله مجله مورد علاقه او و حتی کارت عضویت در یک کتابخانه، هدیه خیلی باارزشی است؛ اما اگر فرزند شما به مطالعه علاقه‌ای ندارد، همراه با کتابی که می‌خواهید به او عیدی بدهید، وسیله دیگری برای او تهیه کنید که مورد علاقه او است.
حواستان به دیگران هست؟ گاهی شما به‌عنوان عمو، خاله، دایی، عمه و… می‌خواهید به بچه‌های اقوام عیدی بدهید. اینجا هم نمی‌شود سرسری عمل کرد و با یک عیدی دم‌دستی مثل پول، بهترین هدیه را به بچه‌ها داد. شما هم در تربیت بچه‌های اقوام، مهم و اثرگذار هستید. اگر از کمی قبل‌تر به داشته‌ها و نداشته‌های کودک اقوام خود دقت کنید، می‌توانید هدیه‌ای کاربردی و ماندنی به او بدهید. آماری از بچه‌های فامیل تهیه و با خودتان فکر کنید با همان پول عیدی که قرار است به بچه‌ها بدهید، چه هدیه‌های فرهنگی موثری می‌توانید تهیه کنید؟ انواع سی‌دی‌های آموزشی و کتاب‌هایی با آموزش‌های خاص و یا حتی تهیه یک سجاده ساده برای بچه‌هایی که به سن تکلیف رسیده‌اند و… می‌تواند عیدی جذاب‌تری باشد.
فراموش‌شدگان:
چیزی که اغلب فراموش می‌شود، عیدی کسانی است که طعم داشتن خانواده را نچشیده‌اند. پرورشگاه‌ها، یکی از همین محل‌هایی است که شما و فرزندانتان می‌توانید با اندکی پس‌انداز و خرید عیدی به آنجا بروید، حتی اگر هدیه شما غیرمستقیم به دست بچه‌ها برسد. بهتر است اجازه بدهید بچه‌ها در شادی و مراقبت از احساس دیگران، سهیم باشند.

گاهی شما به‌عنوان عمو، خاله، دایی، عمه و… می‌خواهید به بچه‌های اقوام عیدی بدهید. اینجا هم نمی‌شود سرسری عمل کرد و با یک عیدی دم‌دستی مثل پول، بهترین هدیه را به بچه‌ها داد. شما هم در تربیت بچه‌های اقوام، مهم و اثرگذار هستید. اگر از کمی قبل‌تر به داشته‌ها و نداشته‌های کودک اقوام خود دقت کنید، می‌توانید هدیه‌ای کاربردی و ماندنی به او بدهید.

یک بام و دو هوای عیدی‌های پولکی
کنترل عیدی گرفتن بچه‌ها، دست پدر و مادر نیست و گاهی دوستان و آشنایان، با دادن عیدی‌های نقدی خود، موجب دردسر ناخواسته‌ای می‌شوند. این دردسرهای ناخواسته هم البته می‌تواند با مدیریت پدر و مادر در مسیر درست قرار بگیرد؛ چراکه در غیر این صورت، بچه‌ها به عادت‌های اخلاقی نامناسبی گرفتار می‌شوند. بچه‌هایی که بدون حساب و در مدت‌زمان کوتاهی مثل عید نوروز، پول دریافت می‌کنند، اگر مدیریت نشوند، می‌توانند گرفتار آسیب‌های اخلاقی مانند تغییر در سطح توقعات مالی و نادیده گرفتن احترام بزرگ‌ترها به خاطر ندادن عیدی و یا قدرنشناسی شوند.
از فرصت عیدی گرفتن بچه‌ها در عید نوروز می‌توانید به این شکل‌ها استفاده کنید: از آنجا که امروزه اتفاق دور از انتظاری نیست که فامیل و دوستان به بچه‌های شما به‌عنوان عیدی، پول بدهند، شما می‌توانید پیش‌دستی کنید. در نوروز با ایجاد یک فضای هیجانی مانند اینکه «تو دیگه بزرگ شدی و یکی از نشونه‌های بزرگ شدن هم داشتن حساب بانکی است» یک دفترچه حساب شخصی به فرزندتان هدیه کنید. در نخستین فرصت، با هم به بانک بروید تا او پول‌هایش را برای کارهای مهم آینده‌اش پس‌انداز کند. به فرزندتان راه‌های چک کردن موجودی حسابش را یاد دهید و از کارمند بانک بخواهید شرایط حساب را به او بگوید.
گاهی سن بچه‌ها برای انتظارهای طولانی‌مدتی مثل باز کردن حساب تا سن قانونی و… کافی نیست. می‌توانید به‌عنوان عیدی یا همراه با عیدی، به او قلکی زیبا ولی بدون قفل یا کیف پول بدهید. اگر با فرزندتان روزی را مشخص کنید که خیلی هم دور نباشد تا او با پول‌هایش به خواسته مورد علاقه‌اش برسد، احتمالاً موفق می‌شوید.
بچه‌ها گاهی علاقه‌مند هستند مثل خیلی از دوستانشان یا بچه‌های اقوام، با شما به فروشگاه بروند و خرید کنند. اگر راهنمایی شما به کمک آن‌ها بیاید، می‌توانند از پولشان به‌درستی استفاده و مدیریت مالی را از امروز تمرین کنند. جالب است بدانید بچه‌هایی که در کودکی، تمرین مدیریت پس‌اندازهایشان را می‌کنند، در آینده هم پخته‌تر عمل می‌کنند.

عیدی باید به دهان گیرنده، خوش بیاید، پس خوب فکر کنید تا یکی از علایق به زمین مانده و انجام نشده فرزندتان را پیدا کنید. خوشحال کردن بچه‌ها همیشه هم با هدیه‌های گران و بزرگ نیست.

برای کمک به فرزندتان لازم است که اختیارات او در دایره اختیار شما باشد؛ برای مثال فکر کنید و فهرستی از وسایل مورد علاقه و البته مورد نیاز فرزندتان را تهیه کنید. در شرایطی که فرزندتان علاقه به خرید داشت، فهرست را به او بگویید و او را مختار کنید تا یک یا دو تا از موارد فهرست را انتخاب و با پول خودش آن‌ها را تهیه کند. طبیعتاً تعداد انتخاب‌های او به اندازه مقدار پولش خواهد بود، اما در این پیشنهاد، والدینی موفق‌تر خواهند بود که از قبل با بازی‌های مختلف و یا مرور درس‌های ریاضی کودک، ارزش هر پول و ارزش هر کالا را به فرزند آموخته باشند.
سرمایه‌ای که حالا با لطف دوستان و بدون کنترل شما از راه عیدی به دست فرزندتان رسیده، به‌هرحال به‌گونه‌ای که روحیه او اقتضا می‌کند، باید مصرف شود. اگر راه‌های بالا مورد علاقه فرزند شما نبود، می‌توانید از اهمیت خاطره‌سازی برای فرزندتان استفاده کنید و به او بگویید که مثلاً «امشب قرار است به پارک برویم. من به تو فقط بلیت یک بازی را می‌دهم، برای استفاده از وسایل بازی، مسابقه یا خوراکی بیشتر، می‌توانی از عیدی‌هایت استفاده کنی». عیدی بچه‌ها می‌تواند در طول یک سفر، حتی خرج تهیه سوغات برای خودش، پدربزرگ و مادربزرگ و… شود.
مهم است که با گفت‌وگوهای درون خانواده و پرهیز از ملامت دیگران برای دادن میزان پول کمتر، به فرزندتان یاد بدهید که عیدی دادن بزرگ‌ترها، اجباری نیست و ما وظیفه داریم به همه احترام بگذاریم. به‌هرحال هیچ‌چیزی مهم‌تر از تربیت درست فرزند شما نیست. این شما هستید که باید با خودتان کمی فکر کنید که چگونه با بروز خلاقیت خودتان، از فرصت عیدی گرفتن بچه‌ها به نفع تربیت درست استفاده کنید. تربیت درست و ایجاد روحیه قناعت و مناعت طبع و قدردانی از دیگران و… پس‌اندازهای اخلاقی بسیار باارزشی برای بچه‌ها هستند.

همشهری آنلاین

باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: mo_1443
برگرفته از گروه: کودک