تبیان، دستیار زندگی
خیلی ها بر این باورند که چون سیگار نمی کشند، پس قلبشان مثل ساعت کار می کند و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد؛ اما محققان می گویند ۲۵ درصد افرادی که دچار سکته قلبی می شوند، از قبل هیچ علائم هشداردهنده ای نداشته اند!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

غیرسیگاری‌ها هم سکته می‌کنند!


خیلی‌ها بر این باورند که چون سیگار نمی‌کشند، پس قلبشان مثل ساعت کار می‌کند و جای هیچ‌گونه نگرانی وجود ندارد؛ اما محققان می‌گویند ۲۵ درصد افرادی که دچار سکته قلبی می‌شوند، از قبل هیچ علائم هشداردهنده‌ای نداشته‌اند!


درد قفسه‌سینه

درست است که مصرف دخانیات، غذاهای چرب و بی‌تحرکی، سلامت قلب و عروق را به خطر می‌اندازد، اما نتایج پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهد عوامل دیگری نیز در به خطر انداختن سلامت قلبتان، دخیل است. احتمالاً اگر بشنوید عواملی مانند داشتن گروه خونی A، B یا AB، یائسگی زودهنگام، خشونت در دوران کودکی، نوبت‌های کاری شبانه، کمبود ویتامین D و حتی احساس تنهایی، به سلامت قلب آسیب می‌زند، شگفت‌زده می‌شوید. واقعیت این است که این عوامل به همراه عوامل دیگری مانند مصرف غذاهای شور، اضافه‌وزن و خروپف کردن‌های شبانه، بدون این‌که متوجه باشید، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را بالا می‌برد.
گروه خونی‌تان چیست؟
به عقیده محققان دانشکده سلامت عمومی دانشگاه هاروارد، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در افرادی که گروه خونی‌شان A، B یا AB است؛ یعنی حدود نیمی از مردم، بیشتر از بقیه گروه‌های خونی است. اگر دقیق‌تر بگوییم، این خطر برای گروه خونی A، ۵ درصد؛ برای گروه خونی B، ۱۱ درصد و برای گروه خونی AB، ۲۳ درصد بیشتر است. البته درباره تأثیر گروه خونی بر افزایش خطر مشکلات قلبی، اختلاف‌نظرهایی وجود دارد. بر اساس بررسی‌های محققان، گردش خون افرادی که گروه خونی O دارند، بهتر صورت می‌گیرد و احتمال تشکیل لخته‌های خونی در این افراد، کمتر از گروه‌های خونی دیگر است؛ اما در عوض، کلسترول بد خون این افراد در مقایسه با گروه‌های خونی دیگر، بیشتر است.
آپنه خواب:
بعضی از آقایان، خروپف را نشانه مردانگی می‌دانند، اما آپنه یا قطع تنفسی خواب، اختلالی است که در آن، مجاری تنفس در خواب به مدت چند ثانیه مسدود می‌شود. در واقع، تنفس فردی که دچار آپنه خواب است، به مدت کوتاهی قطع می‌شود. به گفته محققان، ارتباط زیادی بین آپنه خواب و بیماری‌های قلبی عروقی وجود دارد. البته در بیشتر موارد، افرادی که دچار این اختلال خواب هستند از مشکلات دیگری مانند چاقی و دیابت نیز رنج می‌برند که هر دو، زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی است. محققان معتقدند درمان آپنه در بیشتر موارد، به‌ویژه در افراد مسن می‌تواند تا حدودی خطر ابتلا به این بیماری‌ها را کاهش دهد. توصیه می‌شود خروپفتان را دست‌کم نگیرید و برای معالجه اقدام کنید.

متأسفانه این روزها بیماری‌های قلبی، طیف وسیعی از افراد را درگیر کرده است؛ بنابراین توصیه متخصصان این است که به‌طور مرتب میزان کلسترول، قند و فشارخون و وزن خود را بررسی کنید، زیرا همه این عوامل می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های قلبی شود.

یائسگی زودهنگام:
محققان مرکز پزشکی دانشگاه واندربیلت در ایالت تنسی آمریکا به این نتیجه رسیده‌اند خانم‌هایی که خیلی زود، یعنی قبل از چهل‌وشش سالگی یائسه می‌شوند، دو برابر بیشتر در معرض سکته مغزی قرار می‌گیرند. به عقیده محققان، یائسگی زودهنگام، الزاماً به بیماری‌های قلبی - عروقی منجر نمی‌شود، اما می‌تواند یکی از عواملی باشد که به سلامت خانم‌ها آسیب می‌زند. خانم‌هایی که زودتر از موعد یائسه می‌شوند، معمولاً شاخص توده بدنی بالایی داشته و بیشتر به دیابت مبتلا می‌شوند که هر دو می‌تواند زمینه‌ساز بیماری‌های قلبی - عروقی باشد.
نوبت‌های کاری شبانه:
بر اساس پژوهش‌های محققان دانشگاه وسترن استرالیا، خطر انفارکتوس در افرادی که به‌صورت نوبتی کار می‌کنند، به میزان ۲۳ درصد بیشتر است. محققان احتمال می‌دهند به هم خوردن ضربان قلب در ساعت‌های غیرمعمول کاری، باعث افزایش این خطر می‌شود.
سابقه خشونت در دوران کودکی:
نتایج پژوهشی که محققان انجمن روان‌شناسی آمریکا انجام داده‌اند، نشان می‌دهد خانم‌های میان‌سالی که در دوران کودکی، قربانی خشونت شده‌اند، بیشتر در معرض بیماری‌های قلبی - عروقی قرار می‌گیرند. بر اساس بررسی‌های انجام شده، این افراد دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به فشارخون و دیابت قرار دارند و میزان کلسترول بد خون آن‌ها نیز بالاتر است. علاوه بر این، چربی دور شکم این افراد نیز بیشتر است که همگی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی است. به عقیده محققان، افرادی که در دوران کودکی مورد خشونت قرار می‌گیرند، در بزرگ‌سالی با استرس بیشتری زندگی می‌کنند و معمولاً تغذیه نامناسبی دارند.

نمک، دشمن خون است. هرچه میزان مصرف نمک بیشتر شود، خطر ابتلا به فشارخون بالا و در نهایت سکته قلبی افزایش می‌یابد.

کمبود ویتامین D:
نتایج پژوهشی که محققان دانشگاه کپنهاگ دانمارک روی حدود ده هزار داوطلب انجام داده‌اند، نشان می‌دهد ارتباطی بین کمبود ویتامین D و افزایش خطر بیماری‌های قلبی - عروقی، سکته و مرگ وجود دارد. واقعیت این است که ویتامین D باعث تولید هورمون رنین می‌شود که روی فشارخون تأثیر می‌گذارد. این ویتامین، باعث انقباض سلول‌های قلب شده و امکان تصلب شرایین را نیز کاهش می‌دهد.
تماشای تلویزیون:
اگر به‌طور مرتب ورزش می‌کنید، اما درعین‌حال عادت دارید ساعت‌های طولانی مقابل تلویزیون بنشینید و برنامه‌های موردعلاقه‌تان را ببینید، در واقع سلامت قلبتان را به خطر می‌اندازید؛ زیرا ورزش نمی‌تواند آسیب‌های ناشی از یکجا نشستن‌های طولانی‌مدت را جبران کند. به گفته محققان انگلیسی، بی‌تحرکی می‌تواند میزان قند خون و چربی‌های انباشته شده در بدن را بالا ببرد. به همین دلیل توصیه می‌شود حتی هنگام تماشای تلویزیون نیز از جایتان بلند شوید و قدمی بزنید یا حرکت‌های کششی انجام دهید. اگر در محل کارتان، پشت میزنشین هستید نیز همین کار را انجام دهید. موقعی که با تلفن صحبت می‌کنید از جایتان بلند شوید و قدم بزنید.
نمک زیاد:
نمک، دشمن خون است. هرچه میزان مصرف نمک بیشتر شود، خطر ابتلا به فشارخون بالا و در نهایت سکته قلبی افزایش می‌یابد. بیشتر مردم تصور می‌کنند میزان نمکی که وارد بدنشان می‌شود، همانی است که سر سفره مصرف می‌کنند، اما در ترکیب تمام مواد غذایی از کنسروها گرفته تا رب و... نمک وجود دارد. برای همین لازم نیست سر سفره نمکدان را داخل بشقابتان خالی کنید. متخصصان بر این باورند که بدن ما روزانه به حدود یک قاشق مرباخوری نمک (۲.۴ گرم) نیاز دارد. برای همین، میزان مصرف روزانه نمک باید کمتر از ۲۳۰۰ میلی‌گرم باشد. برای افراد بالای ۵۰ سال یا افرادی که فشارخون بالا دارند، توصیه می‌شود مصرف نمک را به ۱۵۰۰ میلی‌گرم در روز کاهش دهند.

استرس، نگرانی، رفتارهای تهاجمی و به‌طورکلی احساسات منفی، به سلامت قلب آسیب می‌زند. محققان می‌گویند افرادی که مدام استرس دارند، بیشتر در معرض بیماری‌های قلبی - عروقی قرار می‌گیرند.

احساسات منفی:
استرس، نگرانی، رفتارهای تهاجمی و به‌طورکلی احساسات منفی، به سلامت قلب آسیب می‌زند. محققان می‌گویند افرادی که مدام استرس دارند، بیشتر در معرض بیماری‌های قلبی - عروقی قرار می‌گیرند. باید بدانید خندیدن و احساس امنیت اجتماعی و آرامش، جزو عواملی است که استرس را کاهش داده و به سلامت قلب کمک می‌کند.
احساس تنهایی:
درست است که گاهی دوست دارید خلوت کنید یا به غار تنهایی‌تان پناه ببرید، اما این را هم بدانید که احساس تنهایی، بلای سلامت است. محققان معتقدند افرادی که با خانواده و دوستان خود رابطه نزدیک و صمیمی دارند، بیشتر از افراد تنها عمر می‌کنند و قلب سالم‌تری دارند.
اضافه‌وزن:
اضافه‌وزن و چاقی، یکی از عوامل مهم ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی است. به همین دلیل لازم است مراقب تغذیه خود باشید، پرخوری را کنار بگذارید و مصرف مواد غذایی چرب را کاهش دهید. اگر تصور می‌کنید خودتان نمی‌توانید از عهده تنظیم برنامه غذایی‌تان برآیید، به متخصص تغذیه مراجعه کنید تا عادت‌های غذایی‌تان را اصلاح کند. به عقیده محققان، برای دوری از چاقی، علاوه بر اصلاح برنامه غذایی، به ورزش و تحرک بدنی مناسب نیز احتیاج دارید.
مصرف میوه و سبزیجات کافی:
برای داشتن قلبی سالم باید به میزان کافی میوه، سبزیجات، غلات کامل و دانه و مغزهای روغنی مصرف کنید. نتایج پژوهش‌های محققان کانادایی نشان می‌دهد افرادی که روزانه پنج واحد میوه و سبزیجات می‌خورند، به میزان ۲۰ درصد کمتر از افرادی که روزانه سه واحد یا کمتر از آن مصرف می‌کنند، در معرض بیماری‌های قلبی قرار می‌گیرند.

سكته قلبی

خودایمن پنداری:
متأسفانه این روزها بیماری‌های قلبی، طیف وسیعی از افراد را درگیر کرده است؛ بنابراین توصیه متخصصان این است که به‌طور مرتب میزان کلسترول، قند و فشارخون و وزن خود را بررسی کنید، زیرا همه این عوامل می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های قلبی شود.
گوشت قرمز:
درست است که مصرف گوشت قرمز برای تأمین آهن بدن لازم است، اما مصرف زیاد آن‌که حاوی میزان فراوانی چربی‌های اشباع شده است، مشکل‌ساز می‌شود. متأسفانه مصرف بیش‌ازاندازه گوشت قرمز علاوه بر افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، موجب سرطان کولون می‌شود. به باور متخصصان، مصرف مواد غذایی حیوانی باید کمتر از ۱۰ درصد باشد. در واقع، در بحث سلامت قلب و عروق، زیاده‌روی و مصرف بیش‌ازاندازه گوشت قرمز، اهمیت فراوانی دارد. البته این مصرف، آن هم هفته‌ای یک تا دو بار، مشکلی به وجود نمی‌آورد، مشکل زمانی است که هر هفته پنج بار یا بیشتر، از این ماده غذایی مصرف کنید.
سیگار:
از این استوانه باریک بترسید! زیرا به‌مرور زمان، لخته‌هایی در خون ایجاد می‌کند که مانع گردش خون شده و در نهایت رگ‌ها را مسدود می‌کند. البته سیگاری‌ها فقط به خودشان آسیب نمی‌زنند، بلکه اطرافیانشان را هم دچار مشکل می‌کنند. سیگاری‌های غیرفعال که فقط در معرض دود سیگار بقیه قرار دارند نیز با مشکلات مشابهی مواجه می‌شوند.
مواد غذایی چرب و شیرین:
مواد غذایی سرشار از چربی و قند، معمولاً چندان مغذی نیست، اما مصرف زیاد آن‌ها، زمینه‌ساز چاقی و دیابت می‌شود که هر دو، از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی هستند.

منبع: روزنامه جام جم


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: m_hadi47
برگرفته از گروه: بیماری‌ها