تبیان، دستیار زندگی
پاییز و زمستان، طرفداران خاص خودش را دارد و خیلی ها دوستدار پاییز و زمستان هستند، اما در نقطه مقابل، برخی از افراد با آمدن این دو فصل، زانوی غم به بغل می گیرند و خلق وخویشان با سرد شدن هوا و کوتاه شدن روزها تنگ می شود و حتی گاهی حال و حوصله خودشان را هم ن
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پایان دهنده‌های غصه‌های فصلی!


پاییز و زمستان، طرفداران خاص خودش را دارد و خیلی‌ها دوستدار پاییز و زمستان هستند، اما در نقطه مقابل، برخی از افراد با آمدن این دو فصل، زانوی غم به بغل می‌گیرند و خلق‌وخویشان با سرد شدن هوا و کوتاه شدن روزها تنگ می‌شود و حتی گاهی حال و حوصله خودشان را هم ندارند و همین مسئله تأثیر بدی روی فعالیت‌های روزانه و زندگی این افراد می‌گذارد.


افسردگی, افسردگی فصلی

کسانی که با تغییر فصل دچار مشکل می‌شوند، ممکن است به افسردگی فصلی مبتلا شده باشند. علائم ابتدا به افسردگی فصلی را می‌توان خستگی مفرط، اضطراب، بی‌قراری، انزواگرایی، پرخوری، بی‌حوصلگی و... نام برد.

توصیه‌های «دکتر سعید صانعی» پزشک و مشاور درمان‌های گیاهی و طب سنتی به مبتلایان افسردگی فصلی در بهبود وضعیتشان کمک می‌کند.

دمنوش زنجبیل

زنجبیل از جمله گیاهانی است که اگر با خواص و فواید آن آشنا شوید، حتماً جایی برای آن در برنامه غذایی‌تان باز می‌کنید البته در مصرف هیچ نوع ماده غذایی نباید افراط کنید و زنجبیل هم از این امر مستثنا نیست.

علاوه بر خواصی نظیر خون‌سازی، سم‌زدایی، تقویت حافظه و اعصاب و... زنجبیل به کاهش دلهره و اضطراب نیز کمک می‌کند و از این رو در فهرست دمنوش‌های مناسب افسردگی جای می‌گیرد، چرا که بسیاری از مبتلایان به افسردگی، با مشکل دلهره و اضطراب هم مواجه می‌شوند.

برای تهیه این دمنوش، کافی است 3-2 برش زنجبیل تازه را به همراه برگ نعناع و چند برش لیمو ترش تازه در آب جوش بریزید و بگذارید به مدت 15 دقیقه دم بکشد. اگر مشکل دیابت ندارید، می‌توانید آن را همراه عسل میل کنید.

زنجبیل طبع گرم دارد و چندان مناسب افراد گرم‌مزاج نیست، ولی به دلیل داشتن طبع گرم، گزینه خوبی برای افراد سرد مزاج است.

دمنوش زعفران

یکی از در دسترس‌ترین گیاه‌هایی که در افسردگی فصلی به دادتان می‌رسد، زعفران است که خاصیت فرح‌بخش و شادی‌بخش آن همواره مورد توجه دانشمندان و متخصصان داروسازی بوده است، البته اگر بتوانید زعفران اصل را پیدا کنید!

شربت زعفران به ایجاد آرامش و کاهش اضطراب کمک می‌کند. این نوشیدنی فوق‌العاده را می‌توانید به راحتی در منزل تهیه کنید. کمی زعفران ساییده شده را در آب و گلاب مخلوط کنید و اجازه دهید تا با حرارت ملایم دم بکشد، برای بهتر شدن عطر و طعم آن می‌توانید 1 قاشق عسل در آن حل کنید.

در طب سنتی، زعفران را باعث گرم شدن مغز می‌دانند که باعث ایجاد خنده و نشاط نیز می‌شود. البته مصرف روزانه این دمنوش، به زنان باردار و بیماران کلیوی توصیه نمی‌شود.

سرماخوردگی و ضعف جسمانی مداوم، باعث تشدید افسردگی فصلی می‌شود؛ مهم‌ترین ویژگی دمنوش اسطوخودوس، جلوگیری از سرماخوردگی است. این دمنوش فوق‌العاده، ضد زکام، ضد میگرن و ضد اگزما است؛ ضمن اینکه به نوعی مسکن، آرام‌بخش و تقویت کننده اعصاب هم محسوب می‌شود

دمنوش اسطوخودوس

سرماخوردگی و ضعف جسمانی مداوم، باعث تشدید افسردگی فصلی می‌شود؛ مهم‌ترین ویژگی دمنوش اسطوخودوس، جلوگیری از سرماخوردگی است. این دمنوش فوق‌العاده، ضد زکام، ضد میگرن و ضد اگزما است؛ ضمن اینکه به نوعی مسکن، آرام‌بخش و تقویت کننده اعصاب هم محسوب می‌شود. طبیعت گرم این گیاه، مصرف آن را برای سردمزاج‌ها بیشتر توصیه می‌کند، زیرا در افراد گرم‌مزاج، ممکن است باعث ایجاد بی‌قراری و تشنگی شود.

برای تهیه دمنوش این گیاه، مقداری از آن را با آب و نبات دم کرده و میل کنید تا اثرات شگفت‌انگیز آن را در خودتان حس کنید.

مصرف بیش از اندازه اسطوخودوس می‌تواند تا حدودی مشکل‌ساز باشد، در نتیجه در نوشیدن این دمنوش، زیاده‌روی نکنید. برای تهیه دمنوش اسطوخودوس می‌توانید از چای‌های کیسه‌ای موجود در بازار هم استفاده کنید. برای اینکه از خواص این گیاه بیشتر بهره‌مند شوید، می‌توانید گیاه خشک شده اسطوخودوس را در بالشت بریزید.

چای را دریابید!

علاوه بر دمنوش‌های گیاهی که برای اختلالات و افسردگی‌های فصلی می‌توانند باعث بهبود و درمان شوند، سایر درمان‌های گیاهی نیز در این زمینه وجود دارد که یکی از آن‌ها نوشیدن چای است، چای‌های مختلف می‌تواند به رهایی از خستگی، بی‌حوصلگی و بی‌علاقگی به فعالیت‌های روزانه که ناشی از افسردگی هستند کمک کند.

چای سبز

چای سبز

چای سبز و خواص آن، از دیرباز در شرق و غرب مورد توجه بوده و خوشبختانه امروزه در کشور ما هم طرفداران زیادی پیدا کرده است.

مصرف این چای، باعث کاهش اضطراب و تنش‌های روانی و ایجاد آرامش می‌شود و از این رو برای جلوگیری و درمان افسردگی فصلی، میزان یک تا 2 لیوان از آن در روز بسیار مفید و موثر است. همچنین از پرخوری که یکی از علائم افسردگی فصلی محسوب می‌شود نیز تا حدود زیادی جلوگیری می‌کند.

چای کوهی

چای کوهی که شاید کمتر کسی از آن استفاده کند، امروزه یکی از پرکاربردترین شیوه‌های درمانی برای مقابله با افسردگی در اروپا محسوب می‌شود. مصرف این چای، باعث بهبود خلق‌وخوی فرد می‌شود و علاوه بر آن، خواب آرام و راحتی را برای فرد فراهم می‌کند.

چای ترش

چای ترش یا چای سرخ در میان سایر چای‌های گیاهی، از عطر و طعم ویژه‌ای برخوردار است. خاصیت شاداب کننده و روحیه‌بخش آن را با مصرف روزانه این چای به خوبی می‌توانید در خود حس کنید. کمبود آهن که از جمله دلایل ضعف و کم‌خونی به ویژه در خانم‌ها است، با نوشیدن چای معمولی تشدید می‌شود، در حالی که چای ترش، یکی از منابع غنی آهن به شمار می‌رود.

پاشویه آب سبوس گندم

رگ‌های زیادی در پا وجود دارد و به همین دلیل برخی از متخصصان طب سنتی برای درمان بیماری‌های مختلف، پاشویه گیاهی را توصیه می‌کنند و بدین ترتیب، تأثیر گیاه وارد جریان خون می‌شود.

پاشویه و شستن پاها همواره تأثیر مثبتی در رفع خستگی ناشی از کار سنگین دارد؛ اما گاهی اوقات بدون اینکه کار سنگینی انجام داده باشید، احساس خستگی و ضعف در پاهایتان دارید که این مسئله ناشی از افسردگی فصلی است.

جوشاندن آب سبوس گندم و پاشویه کردن با آن، یکی از بهترین روش‌هایی است که خون جاری در پاها را به خوبی به جریان می‌اندازد و حالت کرختی و کم‌تحرکی را تا حد زیادی از شما دور می‌کند. اگر در روز 2 بار این روش را امتحان کنید، متوجه تأثیر شگفت‌انگیز آن خواهید شد.

مصرف چای سبز، باعث کاهش اضطراب و تنش‌های روانی و ایجاد آرامش می‌شود و از این رو برای جلوگیری و درمان افسردگی فصلی، میزان یک تا 2 لیوان از آن در روز بسیار مفید و موثر است.

روغن گل سرخ

تأثیرات درمانی روغن گل سرخ که از تبخیر برگ‌های گل رز به دست می‌آید، همانند تأثیرات عاطفی و روانی این گل، بی‌نظیر است. این روغن به صورت موضعی استفاده و در علم «آروماتراپی» برای انواع افسردگی‌ها تجویز می‌شود، زیرا که باعث ایجاد حس خوددوستی و اعتماد به نفس و تقویت قدرت روحی و روانی می‌شود.

عملکرد این روغن به گونه‌ای است که همانند یک مسکن قوی، به آرامش اعصاب کمک می‌کند. بخور و استنشاق آن نیز باعث ایجاد حس امید و شادی در فرد می‌شود و برای همین در بسیاری از عطرها و اسانس‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روغن دارچین

حتماً از ادویه دارچین به وفور در آشپزی استفاده کرده‌اید، ولی شاید در مورد روغن دارچین، کمتر چیزی شنیده باشید. روغن دارچین یکی از قدیمی‌ترین روش‌های درمانی برای امراضی چون سردرد، اختلالات قلبی، تنظیم گردش خون و... محسوب می‌شد. امروزه علاوه بر موارد مصرف یاد شده، این روغن به عنوان مکملی برای درمان خستگی مفرط، ضعف و افسردگی فصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روغن دارچین را برای اسپاسم و گرفتگی عضلات که موجب تنبلی و کم‌تحرکی فرد می‌شود نیز تجویز می‌کنند، چون این روغن می‌تواند احساس کرختی را از فرد دور کند.

بادرنجبویه

دمنوش بادرنجبویه

بی‌تردید گیاه بادرنجبویه یکی از بهترین دمنوش‌های پیشنهادی برای مقابله با افسردگی فصلی است که آن را با عنوان «ملیسا» در نقاط مختلف جهان می‌شناسند.

بادرنجبویه علاوه بر اینکه خاصیت آرام‌بخش و استرس‌زدایی دارد، برگ اصلی گیاه بادرنجبویه بعد از شست‌وشو، رایحه لطیفی از لیمو را به خود می‌گیرد. برای تهیه دمنوش این گیاه، حدود 5 گرم از برگ آن را داخل قوری بریزید تا دم بکشد، سپس آن را صاف کرده و با کمی عسل یا لیمو میل کنید.

بهترین زمان مصرف این دمنوش، 1 ساعت پیش از صرف غذا یا 2 ساعت پس از صرف غذایتان است که انتخاب یکی از این 2 زمان، کاملاً بستگی به خودتان دارد.

کمپرس بهارنارنج و عرق نعناع

کنترل و تقویت وضعیت رگ‌های سر می‌تواند تمامی وجوه جسم و روان را متعادل کند. انواع مختلف کمپرس سر وجود دارند که هر یک تأثیرات درمانی مختص به خود را دارا هستند و برای سردرد، سرگیجه و... استفاده می‌شوند.

کمپرس سر با بهارنارنج و عرق نعناع، مختص افسردگی‌های فصلی و دوره‌ای است و در ایجاد نشاط، رفع خستگی و درگیری‌ها ذهنی، بسیار موثر است. برای این کار، عرق نعناع و عرق بهار نارنج را به میزان مساوی در یک ظرف بریزید و روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید. سپس با یک حوله تمیز آن را روی سر بگذارید و در آخر، حوله را برای چند دقیقه روی کل صورت بیندازید.

روغن بابونه

خواب ناآرام و آشفته از جمله دلایلی است که احساس آرامش و نشاط را در طول روز از فرد سلب می‌کند. برای رفع این مشکل، استعمال روغن بابونه کمک می‌کند تا خواب آرام و راحت فراهم شود. علاوه بر آن، روغن بابونه خاصیت انرژی‌بخش و نیروزایی دارد که توانایی لازم را برای انجام فعالیت‌های روزانه در فرد ایجاد می‌کند. البته دمنوش بابونه نیز در این زمینه بی‌تأثیر نیست.

همشهری آنلاین


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: ha_sh_2000

برگرفته از گروه: خواص خوراکی‌ها