تبیان، دستیار زندگی
همه فرزندان آدم زیبایی را دوست دارند و انسان زیبارو و زیبا پوش را بیشتر می پسندند، اما جوانان و به خصوص بانوان بیشتر دنبال این واژه هستند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

موی بلند برای آقایان...؟!


همه فرزندان آدم زیبایی را دوست دارند و انسان زیبارو و زیبا پوش را بیشتر می پسندند، اما جوانان و به خصوص بانوان بیشتر دنبال این واژه هستند.

موی آقایان

بر خلاف تصور خیلی از نا آگاهان به دین و کسانی که اهل تفکر و مطالعه نیستند، که می گویند اسلام با زیبایی منافات دارد، آیات قرآن و سیره عملی معصومین علیهم السلام تاکید زیادی بر نظافت و تمیزی و سپس داشتن ظاهر زیبا مخصوصا برای جوانان دارد.در گفتار و رفتار امامان (علیه السلام) این نکته بیشتر به چشم می خورد که آنان بر زیبایی و آراستن جوانان توجه ویژه ای نشان داده اند.

حضرت علی (علیه السلام) در ایام خلافت خود با غلام خود قنبر، برای خرید لباس به بازار آمدند و دو لباس یکی به قیمت سه درهم و دیگری دو درهم خریداری کردند سپس به قنبر فرمودند: تو لباس سه درهمی را بردار. عرض کرد: شما شایسته تر به آن هستید؛ زیرا در مقابل مردم برای سخنرانی حاضر می شوید و باید لباس بهتری بپوشید. حضرت فرمودند: تو جوان هستی و همانند جوانان دیگر به تجمّل و زیبایی رغبت بسیاری داری... (میرزا حسین النوری، مستدرک الوسائل، المکتبة الاسلامیه، تهران، ج1، ص 210)
چنین رفتاری از امیرالمومنین (علیه السلام) نشانگر این است که باید تمایل به خودآرایی و تجمل و زیبادوستی جوانان که برخاسته از فطرت ایشان است در حد اعتدال حمایت کرد تا با پوشیدن لباس زیبا و گران قیمت تر تمایل زیباپسندی آنان ارضا گردد.

مردان به ویژه جوانان در نگهداری و بلند کردن و یا تراشیدن موی سر مختارند ولی در صورت بلند گذاردن موی سر باید آن را مرتب نمایند و در نظافت و شانه زدن آن بکوشند

جوانان و بلند کردن موی سر
بعضی از پسرهای جوان، موهای خود را بلند کرده و موجبات اعتراض خانواده های خود را فراهم می آورند، پاسخ آنها هم به خانواده هایشان این است که مگر موی پیامبر بلند نبود؟
همان گونه که گفته شد، اسلام، از زینت های حلال نهی نکرده؛ بلکه حرام کننده آن را نکوهش کرده است. از این رو، در کتاب هایی که بیانگر آداب اسلامی هستند آمده است: «مردان را یکی از دو چیزست : یا آن که موی سر را بتراشند... و یا آن که موی سر را بگذارند و تربیت کنند به آن که بشویند و شانه کنند.» (محمد باقر مجلسی، حلیة المتقین، موسسه انتشارات هجرت، قم، چاپ نهم، 1375، ص 174)

این بیان نشان می دهد، که مردان؛ به ویژه جوانان در نگهداری و بلند کردن و یا تراشیدن موی سر مختارند ولی در صورت بلند گذاردن موی سر باید آن را مرتب نمایند و در نظافت و شانه زدن آن بکوشند؛ اما اگر در جامعه ای، تراشیدن موی سر و یا بلند گذاشتن آن، ناپسند است رعایت عرف چنین جامعه ای از دیدگاه اسلام مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، علامه مجلسی در بیان علت بلند گذاردن موی سر از سوی پیامبر و امام می گوید: چون در اول اسلام تراشیدن موی سر در میان عرب عیب بزرگی به شمار می رفت و پیامبر و امام نباید کاری بکنند که در نظرها قبیح نماید حضرت رسول (صلی الله علیه واله وسلم) موی سر به اندازه چهار انگشت می گذاشتند. (محمد باقر مجلسی، حلیة المتقین، موسسه انتشارات هجرت، قم، چاپ نهم، 1375، ص 174)
این رفتار پیامبر اسلام، الگوی رفتاری همه جوانان مسلمان است که نگهداری موی سر و تراشیدن آن با توجه به نظر جامعه لازم و ضروری است، اما در صورت نگهداری موی سر، باید به آداب آن یعنی پاکیزگی و شانه کردن آن توجه ای ویژه داشت.

کوتاه کردن ناخن

ناخن بلند
جای شک نیست که  بلند گذاشتن ناخن برای خانم ها، نوعی زینت محسوب می شود و خانم ها هم این زیبایی را برای خود به کار می گیرند و به آن واقف هستند. از پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) هم روایتی در این مورد داریم که ایشان می فرماید: «مردان ناخن هاشان را کوتاه کنند و زنان ناخن هایشان را کوتاه نکنند زیرا، بلندی ناخن زینت زنان می باشد»( مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج 73، ص 123)

گذری بر روایات
« انّ اللَه یُحِبِّ الجمالَ و التجمیل و یکره البُوسَ و التّباوُسَ» الکافی، ج 6، ص 440 خداوند زیبایی و آراستن را دوست دارد و از نپرداختن به خود و خود را ژولیده نشان دادن ، کراهت دارد.
آراستگی در برقراری و استحکام روابط تأثیرگذار است و این حقیقت انکار ناپذیر در سراسر هستی مشهود است. پیشوایان ما نیز به اهمیت آن اشاره داشته و خود پیش از هر شخص دیگری آن را به کار بسته و از محبوبیت آراستگی نزد خداوند خبر داده‌اند.

پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید:  «ان الله یُحِبُّ مِن عبیده اذاخرج الی اخوانه ان یَتَهَیّأَ لهم وَ یَتَجَمَّلَ» (مکارم الاخلاق، الباب الاول، الفصل الخامس، ص 35)- خداوند دوست می‌دارد که چون بنده‌اش به سوی برادرانش بیرون می‌آید، خود را برای آنها آماده و زیبا سازد.


امام صادق (علیه السلام) به یکی از یاران خود می‌گوید:« اظهار النعمة احبّ الی الله من صیانتها فإیّاک ان تَتَزَیَّنَ إِلاّ فی أَحسن زِیِّ قَومِک» (الکافی، ج 6، ص 440)نزد خدا، نمایان کردن نعمت، از نگه داشتن آن محبوب تر است. پس مبادا که جز در بهترین شکل مورد پسند قوم خود بیرون بیایی.

فرآوری: زینب عشقی

بخش زیبایی تبیان


با نگاهی به مجله رواق اندیشه، مقاله اسلام و زیبایی نوشته محمدعلی قاسمی


مطالب مرتبط:

چگونه همه زندگیمان زیبا شود 
زیبایی در چشمان توست 
آخوندی که بلد نبود روضه بخواند 
زیباترین مردان 
دخترای فامیل 
زیباییش به خانواده پدرش رفته 
عمل جراحی برای زیبایی زبان 


 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.