تبیان، دستیار زندگی
سایت فرهنگی اطلاع رسانی تبیان یکی از بزرگترین سایتهای فرهنگی کشور در مقاله ایی با عنوان«مسابقات پیامکی یا معاملات پیامکی!» به رواج اینگونه مسابقات اعتراض کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مسابقات پیامکی از دیدگاه تبیان

مسابقه پیامکی

سایت فرهنگی اطلاع‌رسانی تبیان یکی از بزرگترین سایتهای فرهنگی کشور در مقاله ایی با عنوان«مسابقات پیامکی یا معاملات پیامکی!» به رواج اینگونه مسابقات اعتراض کرد.

به گزارش روابط عمومی، بخش سینما وتلویزیون موسسه فرهنگی اطلاع‌رسانی تبیان این مقاله را بر اساس مسابقات پیامکی در برنامه های تلویزیونی تهیه و منتشر کرده است.

سید رضا صائمی در این مقاله می نویسد:« از زمانی که استفاده از وسایل ارتباط جمعی و انواع و اشکال آن در جامعه گسترش یافت ابررسانه ای مثل تلویزیون نیز از این امکان برخوردار شد که ارتباط گسترده تری بامخاطبان خود برقرار کند و نسبت بین مخاطب و تلویزیون به تعامل دو سویه و مخاطب منفعل به مخاطب فعال و مشارکت جو بدل شود.
مسابقات پیامکی یا معاملات پیامکی! حالا دیگر مثل سابق نیست که بیننده ای برای برنامه محبوب خود نامه بنویسد و مدتها صبر کند تا نامه به دست شبکه و برنامه رسیده و احتمالا پاسخش را بدهند. الان همان لحظه به شکل زنده و مستقیم می توان به برنامه پیامک زد و انتقاد و پیشنهاد خود را به گوش تهیه کنندگان و طراحان برنامه رساند یا در مسابقات پیامکی آن شرکت کرد. مسابقه پیامکی حالا دیگر خود به یکی از تمهیدات روتین برنامه ها بدل شده و گاه خود به نشانه و نمادی برای سنجش محبوبیت برنامه. مثلا برنامه نود همواره با تعداد پیامک هایی که برنامه اش ارسال می‌شود اعتبار خود را به نمایش می گذارد. اما مساله ای که این روزها دیگر در حال تبدیل شدن به یک معضل و آسیب رسانه ای است رقابتی است که بین شبکه ها یا برنامه هایش برسر کسب درآمد از طریق این پیامک ها ایجاد شده. به عبارتی دیگر خود مسابقات پیامکی حالا به یک مسابقه شبکه ای / برنامه ای بدل شده و از حالت مسابقه به معامله تغییر ماهیت داده است. صدا و سیما که بزرگترین دستگاه فرهنگی-هنری کشور است به بهانه بحران مالی که به قول خودش چندسالی است دامنش را گرفته گویی در حال تبدیل شدن به یک بنگاه اقتصادی است. در ایام رمضان که مسابقات والیبال برگزار می شد با میلیونها طرفداری که این مسابقات را دنبال می کردند باشگاه هواداران تیم ملی تشکیل شد که با ارسال پیامک به شماره اعلام شده می توانستی عضو این باشگاه شوی و در مسابقه ای که با تبلیغ جوایز نفیس هم همراه است شانس خود را امتحان کنی اما وقتی پیامک را می زدی متوجه می شدی که به عضویت شبکه ای درآمدی که با ارسال هر پیامکش مقداری پول از حساب شما کم می‌شود. اگر ارزش مالی جوایز را با توجه به تعداد تخمینی افرادی که پیامک ارسال می‌کنند را بسنجید متوجه خواهید شد که سود ناشی از پیامک ها قابل سنجش با ارزش مالی جوایز نیست و این راه تازه ای است که می توان به کسب درآمدهای کلان رسید.مدیران و مسئولان فرهنگی و رسانه ای کشور باید نسبت به اینگونه تمهیدات و کاسبی جدید حساسیت به خرج داده تا فرهنگ کاسب کاری بر دستگاههای فرهنگی ما حاکم نشود. همین وضعیت برای بسیاری از سریال ها یا برنامه های پرطرفدار نیز وجود دارد که موجب می‌شود تا به تدریج اعتماد عمومی به رسانه ملی کاهش پیدا کرده و مخاطب حس فریب خوردگی داشته باشد. نه اینکه انجام فعالیت اقتصادی درحوزه فرهنگ چیزی بدی باشد که اتفاقا امروزه مقوله اقتصاد فرهنگ مساله جدی و قابل تاملی است این شیوه مسابقات یا ارتباطات پیامکی با تلویزیون یک نوع سواستفاده از این تکنولوژی است که به نام احترام به مخاطب به سواستفاده از مخاطب منجر می‌شود. محصول نهایی این اتفاق در بلند مدت فقدان اعتماد مردم به رسانه و زیر سوال رفتن جایگاه و اعتبار خود رسانه ملی است.»

متن کامل این مقاله در نخش سینما و تلویزیون سایت تبیان قابل مشاهده است.

تنظیم: هومن بهلولی