تبیان، دستیار زندگی
جوانان بی شك اصلی ترین گروهی هستند كه از تبعات اجتماعی لغو تحریم ها منتفع می شوند و شاید با توجه به همین نیازسنجی بوده است كه معاون ساماندهی وزارت ورزش و جوانان با اشاره به فضای بعد از لغو تحریم ها از برنامه های آتی این سازمان برای جوانان خبر داد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فال نیک توافق هسته ای برای جوانان

جوانان بی‌شك اصلی‌ترین گروهی هستند كه از تبعات اجتماعی لغو تحریم‌ها منتفع می‌شوند و شاید با توجه به همین نیازسنجی بوده است كه معاون ساماندهی وزارت ورزش و جوانان با اشاره به فضای بعد از لغو تحریم‌ها از برنامه‌های آتی این سازمان برای جوانان خبر داد.

بخش اجتماعی تبیان
توافق هسته ای

توافق هسته‌ای عبارتی كه این روزها به گوش هر ایرانی آشنا بوده و با افتخار از آن یاد می‌كند شاید در ظاهر به ایجاد شرایط و مناسبات بین‌المللی در حوزه سیاسی و اقتصادی منجر شود در حالی كه نمی‌توان منكر این مساله شد كه تبعات اجتماعی لغو تحریم‌ها اگر بیش از تبعات سیاسی و اقتصادی نباشد كمتر از آن نیست. جوانان بی‌شك اصلی‌ترین گروهی هستند كه از تبعات اجتماعی لغو تحریم‌ها منتفع می‌شوند و شاید با توجه به همین نیازسنجی بوده است كه معاون ساماندهی وزارت ورزش و جوانان با اشاره به فضای بعد از لغو تحریم‌ها از برنامه‌های آتی این سازمان برای جوانان خبر داد.
 
در حالی كه حدود دو هفته از اعلام رسمی توافق هسته‌ای كشور می‌گذرد در این مدت كوتاه هر كدام از كارشناسان و مسئولان كشور به تناسب حوزه كاری خود درباره تاثیرات این توافق بر حوزه‌های گوناگون اظهارنظر كرده‌اند كه حوزه جوانان نیز یكی از اصلی‌ترین و كلیدی‌ترین این حوزه‌ها بوده است. مقوله ازدواج، اشتغال، تفریح و تحصیل جوانان نیازمند نگاه جدی‌تری است و نمی‌توان ادعا كرد آن‌طور كه باید و شاید نیازهای جوانان از سوی دولت‌ها جدی گرفته می‌شود یا حداقل در عمل هنوز تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله زیادی هست با این وجود در شرایطی كه طی سالیان گذشته یكی از وعده‌هایی كه مسئولان بارها در لغو تحریم‌ها به جوانان نوید آن را داده بودند بهبود اشتغال آنها بوده است؛ وعده‌ایی كه به نظر می‌رسد این روزها زمان تحقق آن فرا رسیده باشد.

مشكل ازدواج و اشتغال 10 میلیون جوان ایرانی

تحریم‌ها شرایطی را ایجاد كرد كه ارتباط ما با دنیا به حداقل برسد و این باعث شد جوانان بیش از بقیه از این شرایط لطمه ببینند زیرا نمی‌توانستند فرصت‌های جدیدی در دنیا برای خود متصورشوند تا اشتغال و تحصیل مناسب‌تری داشته باشند

سال گذشته رئیس مركز مطالعات و پژوهش‌های راهبردی وزارت ورزش و جوانان نسبت به رشد منفی جمعیت جوان 15 تا 29 سال هشدار داد. محمدتقی حسن‌زاده افزود: براساس سرشماری صورت‌گرفته بیش از 23میلیون نفر از جمعیت بیش از75میلیونی كل كشور را جوانان 15 تا 29 سال تشكیل می‌دهند. متوسط رشد سالانه جمعیت جوان در بین دو سرشماری متوالی برای جمعیت جوان كشور (0/94-) است كه این خطر بزرگی برای كشور محسوب می‌شود. حسن‌زاده تصریح كرد: سن جوان به سه رده تقسیم می‌شود كه در رده سنی 25 تا 29 سال ما با بحران مواجه هستیم. این رده نقطه خطر ماست كه عمده مشكلات جوانان مانند اشتغال و ازدواج در این سن بروز می‌كند و باید با بسیج عمومی و همكاری تمامی دستگاه‌ها و فعالان حوزه جوانان برای این جمعیت 10 میلیونی برنامه‌ریزی كنیم. رئیس مركز مطالعات و پژوهش‌های راهبردی وزارت جوانان نرخ بیكاری جمعیت 15 تا 29 ساله كشور را 95/23 درصد دانست و اظهار كرد: از این تعداد 31/40 درصد زنان و 06/20 درصد مردان هستند.

جوانان 14 تا 29 ساله خدمات بیمه‌ای می‌گیرند

روز گذشته معاونت ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینكه توافق هسته‌ای فضای ارتباط جدیدی را به وجود آورده و باید یك گفت‌وگوی ملی شكل بگیرد، اظهار كرد: با توافق هسته‌ای فرصت‌هایی مهیا شده اما باید بدانیم كه چگونه از آن استفاده كنیم تا در رقابت جهانی، جوانان حضور موثر پیدا كنند. برای این حضور تسلط به زبان انگلیسی لازم است. محمدرضا رستمی با بیان اینكه به دنبال دو برنامه اقتصادی ویژه هستیم، گفت: یكی از این برنامه‌ها بانك حامی جوانان است و برای تحقق این برنامه‌ با بانك‌ها وارد مذاكره شده‌ایم. مورد دوم بیمه حامی جوانان است كه در چهار سطح و حوزه با ما همكاری خواهند كرد. بیمه حامی انتخاب شده است و تا پایان مردادماه از آن رونمایی می‌شود و به جوانان 14 تا 29 سال خدمات بیمه‌ای ارائه خواهد شد. او با بیان اینكه تلاش می‌كنیم انواع و اقسام فرصت‌های جدید را در فضای مجازی برای حضور فعال جوانان ایجاد كنیم، اظهار كرد: جوانانی كه توانایی تولید موضوعات جدید مجازی را داشته باشند به‌طور حتم مورد حمایت معاونت ساماندهی امور جوانان قرار می‌گیرند. رستمی در زمینه حضور زنان در ورزشگاه‌ها گفت: حضور زنان در ورزشگاه‌ها از نظر وزارت ورزش و جوانان یك موضوع طبیعی است البته یك تغییر اجتماعی جدید نیازمند تفاهمنامه ملی بوده و هم مجوزهای شرعی و هم مجوزهای قانونی را نیاز دارد و وزارت ورزش و جوانان در حال تفاهم ملی در این زمینه است.

جوانان بیش از بقیه از تحریم‌ها لطمه دیدند

یك مددكار اجتماعی درباره تاثیر توافقات هسته‌ای بر زندگی جوانان می‌گوید: تحریم‌ها به‌طور قطع بر زندگی جوانان اثرگذار بوده است و لغو آن نیز می‌تواند باعث بهبود وضع اشتغال، ازدواج و تحصیل جوانان شود. محمد زاهدی‌اصل عنوان می‌كند: تحریم‌ها شرایطی را ایجاد كرد كه ارتباط ما با دنیا به حداقل برسد و این باعث شد جوانان بیش از بقیه از این شرایط لطمه ببینند زیرا نمی‌توانستند فرصت‌های جدیدی در دنیا برای خود متصورشوند تا اشتغال و تحصیل مناسب‌تری داشته باشند. این استاد دانشگاه عنوان می‌كند: اصلی‌ترین تاثیر تحریم‌ها علاوه بر وضعیت معیشت و ارتباطات جمعیت جوان جامعه بر روحیه و انگیزه جوانان بوده است. وقتی جوان امید نداشته باشد، نمی‌تواند تحصیل كند و به همان نسبت ازدواج و اشتغال او تحت تاثیر قرار می‌گیرد و همه این عوامل با هم در ارتباط است. با عقلانیت و تدبیر می‌توان از این فرصت استفاده كرده و برای جوانان امید و نشاط ایجاد كرد.

اگر نشاط و انگیزه اجتماعی به جوانان و جامعه جوان كشور بازگردد همه مسائل دیگر مانند ازدواج و اشتغال به‌خودی خود حل می‌شود و زمینه برای تحقق این امر با لغو تحریم‌ها و شرایط فعلی حاكم بر كشور فرا رسیده است

زاهدی‌اصل عنوان می‌كند: اگر نشاط و انگیزه اجتماعی به جوانان و جامعه جوان كشور بازگردد همه مسائل دیگر مانند ازدواج و اشتغال به‌خودی خود حل می‌شود و زمینه برای تحقق این امر با لغو تحریم‌ها و شرایط فعلی حاكم بر كشور فرا رسیده است.

توسعه پایدار بدون استفاده از ظرفیت جوان ممكن نیست

رئیس انجمن مددكاران اجتماعی ایران نیز با به فال نیك گرفتن توافقات هسته‌ای در عرصه اجتماعی می‌گوید: یكی از انتظاراتی كه بعد از توافق هسته‌ای می‌رود این است كه كشور بتواند در این مقطع این توافق را در عرصه‌های مختلف تبدیل به فرصتی پایدار برای توسعه كشور كند. سیدحسن موسوی‌چلك می‌افزاید: بدون شك در این چرخه توجه به نیروهای جوان با توجه به تركیب جمعیتی و ساختار جمعیتی می‌تواند این هدف را جامه عمل بپوشاند و جوانان می‌توانند موتور محركه كشور برای رسیدن به ویژگی‌هایی باشند كه در سند چشم‌انداز 1404 برای كشورمان پیش‌بینی شده است. بنابراین توجه به نیازهای جوانان و استفاده از ظرفیت آنها باید در اولویت باشد. او عنوان می‌كند: آموزش و تكنولوژی و بهره‌گیری از ظرفیت‌ها، اشتغال و كارآفرینی، پژوهش، افزایش شاخص سرمایه و سلامت اجتماعی در كنار بسترسازی برای مشاركت جوان و حتی تولید نسل و افزایش جمعیت می‌تواند دستاورد لغو تحریم‌ها و توافق هسته‌ای در حوزه جوان باشد. این مددكار می‌افزاید: با توجه به اینكه در شرایط پنجره جمعیتی و قرارگرفتن بخش اعظم جمعیت كشور در سنین جوانی هستیم باید استفاده از ظرفیت جوانان در اولویت قرار بگیرد و سازمان‌های مرتبط باید در این خصوص برنامه‌ریزی كنند. موسوی‌چلك عنوان می‌كند: جمعیت جوان و فعال كشور آورده‌ای برای كشور دارد كه این آورده‌ها توسعه پایدار كشور را تضمین می‌كند و نباید از آن غافل بود.


منبع : آرمان