تبیان، دستیار زندگی
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از احداث و راه اندازی خانه ی دختران فراری خبر داد و گفت: با استفاده از خیرین می توان در این حوزه گام های موثری برداشت و از ورود و مشکلات و آسیب ها جلوگیری کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اقدامی پسندیده برای دختران فراری!

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از احداث و راه‌اندازی خانه‌ی دختران فراری خبر داد و گفت: با استفاده از خیرین می‌توان در این حوزه گام‌های موثری برداشت و از ورود و مشکلات و آسیب‌ها جلوگیری کرد.

فراوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
دختران فراری

دخترانی را می بینم که در پس پرده شبی تاریک و سرد در جستجوی آرامشی هستند که یا خواسته یا ناخواسته از آنها دریغ کردند. در حالی که گرما و گرسنگی با هم متحد شدند و می خواهند آنها را از پای درآورند آنها بی هیچ مقصودی به راه خود ادامه می دهند و گرگان تنهایی برایشان زوزه بی کسی و بی سرانجامی سرداده اند و به مانند کفتارهایی که به دنبال صیدی بی دفاع هستند به انتظارشان نشسته اند.
تنها چیزی که به کرار مشاهده می کنند شیاطینی است که با وسوسه پول و غذا و جایی برای خواب می خواهند پاکی و نجابتشان را به یغما ببرند و از آنها کالایی برای اجاره یا خرید و فروش بسازند و یا آنها را به دام اعتیاد کشانیده آنها را به مانند برده ای تحت فرمان تبدیل کنند که بی هیچ اختیاری آنها را در نیل به مقاصد شومشان یاری می کنند.
به اعتقاد بسیارى از صاحب نظران، با توجه به وضعیت فرهنگى و اجتماعى ایران، پدیده دختران فرارى، نوعى انحراف اجتماعى است. یک پدیده اجتماعى زمانى به عنوان یک انحراف اجتماعى تلقّى مى شود که با انتظارات و توقعات جامعه یا حداقل با یکى از گروه هاى اجتماعى درون جامعه سازگار و منطبق نباشد و حتى با آن در تعارض باشد. انحراف، اجتناب و احتراز از هنجارها و ارزش هاى مورد پذیرش جامعه است و هنگامى پدیدار مى شود که فرد یا گروهى از پذیرش معیارهاى جامعه سرباز زنند و آن را رعایت نکنند.

یکی از خیرین برای احداث و راه‌اندازی مرکز نگه‌داری از دختران فراری در پایتخت اقدام کرده‌  و امیدواریم کاری که در تهران آغاز خواهد شد در سایر استان‌ها نیز اجرا شود

رفتار انحرافى همیشه با جنبه هاى منفى توأم است و این ابعاد منفى در جوامع مختلف، تعاریف و مصادیق نسبتاً متباین و حتى در برخى موارد نیز متعارض دارد. به عنوان مثال، در ایران حریم هاى اخلاقى و عفت و پاکدامنى در سراسر ادوار تاریخى و در دوران معاصر یک ارزش و یک هنجار اجتماعى تلقّى مى شود و هر گونه عدول از آن، انحراف و ناهنجارى محسوب شده است و در جامعه نگاهى جزمى و طردکننده نسبت به آن افراد اعمال مى شده است. این ارزش اجتماعى در بسیارى دیگر از کشورها و فرهنگ ها نیز به همین روال است. اما در برخى از کشورها طى دهه هاى اخیر برخى ناهنجارى ها به ارزش تبدیل شده اند.
در این میان، از دیگر مواردى که در جامعه ایران به شدت مورد نکوهش قرار گرفته، جدایى دختر خانواده به صورت سرکشى و گریز از کانون خانواده است. البته، این قاعده در خصوص فرزندان ذکور نیز صادق است. اما از آنجا که جایگاه و موقعیت دختران داراى حساسیت و اهمیت بیشترى است، بروز این پدیده موجب مشکلات بیشترى براى دختر فرارى و خانواده او مى شود. به همین دلیل است که بسیارى از خانواده ها پس از بازگشت دختر به خانه، خواه به صورت دلخواه و آزادانه و خواه توسط مأموران ذیربط، حاضر به پذیرش او نمى شوند.
نکته قابل توجه این که تا زمانى که یک دختر تصمیم به فرار از خانه مى گیرد و مبادرت به انجام این کار مى کند، این مسئله یک مسئله فردى تلقّى مى شود، اما پس از فرار به علت ایجاد تماس و ارتباط با گروه هاى همسال و افراد مختلف در محیط هاى خارج از خانه (خیابان و پارک و...) این ارتباط موجب تأثیر و تأثر میان این افراد مى شود و موجب انتقال برخى باورها و هنجارهاى درون گروهى و رفتارهاى عموماً منحرف میان این افراد مى شود، دیگر این مسئله به عنوان امرى فردى تلقّى نخواهد شد، بلکه به عنوان یک مسئله اجتماعى مورد توجه قرار مى گیرد.

انگیزه هاى فرار

آمار نشان مى دهد، انگیزه افراد فرارى بر حسب جنس، سن، تحصیلات و محیط زندگى متفاوت است، اما انگیزه هاى ذیل بین همگان عمومیت دارد:
الف. اثبات وجود و جلب توجه اطرافیان و اجبار آنها براى اجراى تمایلات و خواسته هاى خویش؛
ب. رهایى از هنجارها، فشارها، تحمیل ها، قید و بندها، خشونت ها و آزارهاى خانواده و کسب آزادى عمل در رفتارهاى فردى و اجتماعى؛
ج. لجاجت با خانواده، سلب آرامش و ایجاد بدنامى یا مشکل براى آنان به جهت عدم تعلق و دلبستگى به خانواده؛
د. تحت فشار قرار دادن دیگران براى تحقق خواسته هاى خود در خصوص زندگى آینده و موقعیت بهتر اقتصادى.

دختران بسیاری هستند که، بخاطر یک علت ساده چون اجبار در ازدواج، تفاوت در ارزش‌های بین سنی، اعتیاد و ... از خانه فراری می‌شوند در حالی که جامعه جایی برای آن‌ها ندارد و نهایتا یا کلانتری‌ها جایگاه آن‌ها می‌شود و یا به افراد سودجو پناه برده و مورد سواستفاده قرار می‌گیرند


جا دارد که فرهنگ نوع دوستی و همدلی و مددرسانی در قالب علمی و مهارتی خود و به صورت سیستماتیک در جامعه جایگاه پیدا کند و نیازی که در اثر اقتضائات یک جامعه در حال گذار به طور طبیعی در لایه های آشکار و پنهان جامعه و در سطوح مختلف فردی و اجتماعی ایجاد شده است، به صورت اصولی و صحیح پاسخ داده شود که این کار جز از طریق ساماندهی دختران فراری حل نمی شود  به همین منظور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از احداث و راه‌اندازی خانه‌ی دختران فراری خبر داد و گفت: با استفاده از خیرین می‌توان در این حوزه گام‌های موثری برداشت و از ورود و مشکلات و آسیب‌ها جلوگیری کرد.

علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: دختران بسیاری هستند که، بخاطر یک علت ساده چون اجبار در ازدواج، تفاوت در ارزش‌های بین سنی، اعتیاد و ... از خانه فراری می‌شوند در حالی که جامعه جایی برای آن‌ها ندارد و نهایتا یا کلانتری‌ها جایگاه آن‌ها می‌شود و یا به افراد سودجو پناه برده و مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند.

وی در ادامه افزود: در مرحله‌ی نخست فرار دختران از خانه، اگر در مرکزی نگه‌داری شوند از ورود آنان به مسئله‌ی دیگری جلوگیری می‌شود و در غیر این صورت تا مرز تن‌فروشی و سوء استفاده قرار می‌گیرند.

ربیعی با اشاره به ورود خیرین به حوزه دختران فراری تصریح کرد:به دنبال گونه‌ای از خیر جمعی هستیم که دختران فراری را شناسایی کرده و از نظر روانی وارد مداخله با خانواده و خود فرد شوند.

وی با اشاره به احداث و راه‌اندازی مرکزی برای نگه‌داری دختران فراری افزود:در بهزیستی مراکزی برای نگهداری دختران فراری وجود دارد اما، اگر بتوان خیرین را وارد این مسئله کرد قطعا کار وسیع تر و موثرتری صورت می‌گیرد.

وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در ادامه تصریح کرد: یکی از خیرین برای احداث و راه‌اندازی مرکز نگه‌داری از دختران فراری در پایتخت اقدام کرده‌  و امیدواریم کاری که در تهران آغاز خواهد شد در سایر استان‌ها نیز اجرا شود.


منابع : تابناک / فرارو / باشگاه اندیشه / ویستا

دختران فراری را به اینجا بیاورید 
کاهش سن دختران فراری 
تصور رویایی دختران فراری