تبیان، دستیار زندگی
عراقچی، توافق، هسته ای، لوزان، بازرسی، پروتکل الحاقی، مذاکرات، ظریف
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توضیحات عراقچی در دفاع از تیمش


مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان گفت: ما با بازرسی و نظارت مشکلی نداریم اما با سوء استفاده از نظارت مشکل داریم.


عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای در برنامه گفتگوی ویژه خبری حاضر شد و مطالب گوناگون و مختلفی را درباره جلسه غیر علنی مجلس، موضوع بازرسی ها، تحریم ها و سایر موضوعات مربوط به مذاکرات بیان داشت. اهم این گفتگو را در زیر با هم می خوانیم:
عراقچی

* با حضور در مجلس شورای اسلامی به طور مرتب پس از هر دوره مذاکره در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گزارش می دهیم .

وی گفت : این بار نمایندگان خواستند که این گزارش در جلسه غیر علنی صورت بگیرد که بحث های خوبی شد ، ۴ نماینده موفق ومخالف دیدگاههای خود را بیان کردند و در مجموع می توان گفت رضایت غالب نمایندگان حاصل شده البته برخی ها هم انتقاداتی داشتند .

* برای طراحی عملیاتی مذاکرات شورایی وجود دارد و و دستورالعمل ها را به مذاکره کنندگان ابلاغ و نظارت می کنند و ما نیز طبق آن عمل می کنیم .

*در موضوع هسته ای از آنجا که برنامه کاملاً صلح آمیزی داریم نگرانی از بابت شفاف سازی و نظارت نداریم اما با سوء استفاده از نظارت ها مشکل داریم.
*برنامه ما بر اساس قواعد است و اجازه نمی دهیم از نظارت ها برای دسترسی به اطلاعات نظامی ، شناسایی دانشمندان و مواردی از این دست استفاده شود.

* ما برای اینکه نگذاریم سوء استفاده ای در نظارت صورت بگیرد راه حل های پیش بینی شده است تا این سوء استفاده ها صورت نگیرد، باید دقت کنیم راه های پیش بینی شده دقیقا انجام شود و اینکه در گذشته ممکن است رعایت نشده باشد و اطلاعاتی از داخل به دست دشمنان رسیده نقصی است که باید آن را برطرف کنیم.

*دسترسی مدیریت شده یعنی اینکه اگر ماموری از آژانس ماموریت پیدا کند که در مرکزی غیر مراکز هسته ای حضور پیدا کند نوع رفتن و خروج وی از مرکز به شکلی خواهد بود که هیچ اطلاعاتی غیر از آنچه مورد نیازش است به وی داده نخواهد شد و کسب نخواهد کرد بنابراین آن چیزی که در ذهن ماست که بیایند عکس بگیرند و همه جا را ببینند و اطلاعات بدست بیاورند اینطور نیست .

*اگر دسترسی مدیریت شده در چارچوب بازرسی ممنوعه ای که مقام معظم رهبری به ان اشاره کرده اند باشد سمعاً و طاعتا ما آن را رد می کنیم البته من فکر می کنم اینطور نیست اگر مقامات نظامی ما و مجلس شورای اسلامی و آن شورایی که حضرت آقا مشخص کردند به این نتیجه برسند که این دسترسی که در پروتکل الحاقی وجود دارد در زمره همان بازرسی های ممنوعه است ما هم همین دسترسی مدیریت شده را پایان خواهیم داد.

برنامه ما بر اساس قواعد است و اجازه نمی دهیم از نظارت ها برای دسترسی به اطلاعات نظامی ، شناسایی دانشمندان و مواردی از این دست استفاده شود

*آژانس پیش از این مدعی شده بود که در مریوان کردستان آزمایشاتی صورت گرفته که ما وقتی مدرک آن را خواستیم آنها در ارائه آن ناتوان ماندند و اتفاقاً این ما بودیم که مدعی شدیم بیایند از مریوان دیدن کنند که البته آنها نخواستند .

*امنیت ملی ما قابل مصالحه و معامله با هیچ چیزی و سیستم های دفاعی وامنیتی ما قابل مذاکره نیست .

*اینکه ایرانی ها تعهدات خود را انجام داده اند یا خیر نیازمند بازرسی ناظری از آژانس است که این ناظر باید بیاید و سانتریفیوژها را بشمارد که ۵۰۶۰ عدد است یا خیر یا مواد ۳۰۰ کیلو یا بیشتر است.

*در پی همکاری هایی که در سال ۲۰۰۲ با امانو انجام دادیم آژانس به این جمع بندی رسید که فعالیت های ما برای مصارف صلح آمیز است و در قالبEBW دسته بندی می شود نه PMD.

*ما کیفیت توافق را فدای سرعت نمی کنیم و کمال دقت را در توافق وجزئیات آن می کنیم ولو اینکه از ۱۰ تیر بیشتر زمان ببرد .

* یک کارهایی را ما بایدانجام دهیم و یک کارهایی را ۱+۵ . آنها باید تحریم های اقتصادی و مالی خودشان را لغو کنند ما هم باید یکسری کارهایی را یعنی تعداد سانتریفیوژهایمان را محدود بکنیم تعداد ذخایرمان را کاهش بدهیم و رآکتور اراک را یکسری کارهایی در آن انجام دهیم.

* طبیعی است که تا وقتی طرف مقابل تحریم هایش را لغو نکند ما هیچ کاری نمی کنیم طرف مقابل هم می گوید تا وقتی شما کارهایتان را انجام ندهید ما تحریم ها را لغو نمی کنیم اینکه این مشکل چگونه حل شود یکسری راه حل هایی برای آن پیش بینی شده است ما درحال کار بر روی این راه حل ها هستیم در جلساتی که در شوراهایی که وجود دارد این راه حل بحث شده و پرانتزهای باقی مانده در همین نقاط کلیدی و نقاط مشابه است .

* در پیش نویسهایی که داریم بر روی آنها کار می کنیم به ریز نوشته شده که هیچ کشوری برای خرید نفت ایران مشکلی نخواهد داشت تحریم خرید نفت و محصولات نفتی ما توسط اروپا برداشته خواهد شد صادرات نفت ما، واردات مواد مرتبط با سرمایه گذاری در صنعت نفت ما خرید تجهیزات خدمات به مربوط به صنعت نفت و گاز و پتروشیمی همه اینها با تفصیلات و جزئیاتش در توافق خواهد آمد که تکلیف طرفهای تجاری واقتصادی ما روشن باشد.

یک کارهایی را ما بایدانجام دهیم و یک کارهایی را ۱+۵ . آنها باید تحریم های اقتصادی و مالی خودشان را لغو کنند ما هم باید یکسری کارهایی را یعنی تعداد سانتریفیوژهایمان را محدود بکنیم تعداد ذخایرمان را کاهش بدهیم و رآکتور اراک را یکسری کارهایی در آن انجام دهیم

* متن اصلی توافق نهایی حدود ۲۰ صفحه است و شاید باز کم و زیاد شود تازه این ۲۰ صفحه که متن اصلی است ۵ تاضمیمه دارد که هر کدام از این ضمیمه ها ممکن است به ۲۰ - ۳۰ صفحه برسد در نهایت اگر توافق بشود یک متن بیش از ۵۰ - ۶۰ خواهد بود با ذکر همه جزئیات هم در حوزه تحریم ها هم در حوزه هسته ای و هم در حوزه همکاریهای صلح آمیز هسته ای با ایران.

* تحریم های اولیه و ثانویه فقط تحریم های آمریکاست . آمریکا از بعد از انقلاب بعد از حادثه گروگانگیری یک سری تحریم هایی را علیه ایران برقرار کرد ولی این تحریم ها مختص اتباع آمریکایی است که به آنها تحریم های اولیه می گویند یعنی اتباع آمریکایی و شرکت های آمریکایی حق ندارند با ایران وارد معامله بشوند و خرید و فروش کنند.

* این تحریم ها بود برای ما هم مهم نبود حالا کمپانی آمریکایی یا افراد آمریکایی با ما کار نمی کنند که نکنند در رابطه با توجه به بحران و موضوع هسته ای که پیش آمد آمریکا تحریم های جدیدی برای کشورهای دیگر گذاشت یعنی به کشورها و شرکت های دیگر گفت شما هم باید از تحریم های من حمایت کنید اگر تبعیت نکنید من شما را هم تحریم می کنم به این نوع تحریم ، تحریم ثانویه می گویند.

بخش سیاست تبیان


جهان نیوز( با تلخیص)