تبیان، دستیار زندگی
شهید سپهبد محمدولی قرنی نخستین رییس ستاد مشترک ارتش و اولین شهید ترور به دست منافقین پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که در روز سوم اردیبهشت 1358 به دست گروهک تروریستی فرقان به درجه رفیع شهادت نائل آمد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هدیه میلیونی!



شهید سپهبد محمدولی قرنی نخستین رییس ستاد مشترک ارتش و اولین شهید ترور به دست منافقین پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که در روز سوم اردیبهشت 1358 به دست گروهک تروریستی فرقان به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

شهید سپهبد محمدولی قرنی

قرنی در نظام شاهنشاهی
قرنی در زمان شاه و نظام طاغوت تا درجه سرلشکری ارتقاء یافت اما زمانی که متوجه اسلام زدایی و ستم‌کاری شاه و جنایات و خیانت آمریکا در ایران شد، به تمام مزایای مادی و منزلت سرلشکری پشت پا زد.

سرلشکر محمدولی قره‌نی، نخستین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و همزمان عضو شورای انقلاب بود.

وی سال ۱۳۰۹ وارد دانشکده افسری شد و پس از کودتای ۲۸ مرداد به ریاست رکن دوم ارتش رسید. در مهرماه سال ۱۳۳۶ موفق به اخذ درجه سرلشکری شد ولی کمتر از یک سال بعد در تیرماه ۱۳۳۷ در پی کشف طرح کودتا علیه رژیم شاهنشاهی پهلوی دستگیر و پس از محاکمه و تحمل سه سال زندان از ارتش اخراج شد.
سند خیلی محرمانه
اسناد تاریخی سازمان امنیت و اطلاعات کشور (ساواک) در دوران رژیم پهلوی، شانزدهم مردادماه سال 1337 سندی را در رابطه با سپهبد شهید قره‌نی با مهر «خیلی محرمانه» ثبت کرده است که در نوع خود از ارزش تاریخی و اقتصادی مهمی برخوردار است.

این سند مربوط به رئیس این سازمان و در مورد اعطای سه میلیون تومان با عنوان «عطیه همایونی» به سرلشکر سپهبد محمدولی قره‌نی است که البته این شهید از پذیرفتن آن در عین تحمل بدترین وضعیت مالی صرف‌نظر می‌کند.
آنچه از این سند تاریخی سازمان امنیت و اطلاعات کشور (ساواک) نشان می‌دهد وقتی تیمسار ارتشبد «فردوست» هدیه سه میلیون تومانی محمدرضا پهلوی را برای ارتشبد شهید محمدولی قرنی می‌برد شهید قرنی می‌گوید: مشغول نماز و عبادت است. این در حالی است که در آن زمان ارتشبد قرنی به دلیل قطع شدن حقوق و مزایا در سخت‌ترین شرایط مادی قرار داشته است.

سند محرمانه

قرنی پس از انقلاب چه کرد؟
اواخر سال 1356 و اوایل 1357 که آغاز جنبش انقلابی مردم بود. او هنوز رابطه خود را با آیت‌الله طالقانی و گروه نهضت آزادی و روحانیون مخالف حفظ کرده بود، روز 22 بهمن 1357 با پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز رسمی دولت، سرلشکر قره‌نی به ریاست ستاد ارتش منصوب شد. پس از انتصاب به ریاست ستاد ارتش روز 24 بهمن 57 به دفتر ستاد ارتش آمد و پس از پایین کشیدن، عکس شاه و بالا بردن عکس امام خمینی گفت: «ارتش شاهنشاهی که می‌گفتند، مجهزترین ارتش دنیاست و شاید هم ازلحاظ وسایل و تجهیزات وسایل، چنین بود، ظرف چند ساعت متلاشی شد؛ زیرا ایمان و آرمان نبود.»

قرنی کلیه امرای ارتش را بازنشسته کرد و غیر از چند تن گفت: «دیگر در ارتش از ارتشبد و سپهبد خبری نیست و در مقابل طبق دستور او تعدادی روحانی به سازمان‌های ارتشی راه یافتند و گفت ارتشیان باید از روحانیون تبعیت کنند.‌» وقتی همه امرا را بازنشسته کرد، مخالفان او در مطبوعات او را مورد اتهاماتی قراردادند.

ارتش فدای مردم
سپهبد قرنی در اواخر سال 57 حمله عراق را پیش‌بینی می‌کرد و نگران شایعاتی بود که در آن روزها درباره تضعیف و حتی انحلال ارتش به گوش می‌رسید که ارتش ایران از هر سو هدف قرارگرفته بود، قره‌نی یک برنامه همبستگی مردم با ارتش ترتیب داد، سربازان در خیابان‌های پایتخت رژه می‌رفتند و شعار می‌دادند: «ارتش فدای مردم» و گروهی از مردم در پاسخ آن‌ها می‌گفتند: «مردم فدای ارتش.» هدف سرلشکر قره‌نی از این کار بردن ارتش به میان مردم و بالا بردن روحیه سربازان بود.

تیمسار ارتشبد «فردوست» هدیه سه میلیون تومانی محمدرضا پهلوی را برای ارتشبد شهید محمدولی قرنی می‌برد شهید قرنی می‌گوید: مشغول نماز و عبادت است


مانع پیشروی کومله
غائله کردستان در زمان او آغاز شد و او در این قضیه با تصمیم‌گیری قاطع و به‌موقع توانست جلوی پیشروی ضدانقلاب را بگیرد.
شهادت
سپهبد قره‌نی سوم اردیبهشت ۱۳۵۸ به دست گروه «فرقان» به شهادت رسید. از «حمید نیکنام» و همفکرانش به‌عنوان ضارب و عامل ترور نام‌برده می‌شود. این ارتشی نخستین شهید ترور پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی است.

مزار وی در قم و حرم حضرت معصومه (س) قرار دارد.

سی و ششمین سالگرد
مراسم سی و ششمین سالگرد شهادت شهید سپهبد محمدولی قرنی و 700 شهید ارتش استان قم به میزبانی عقیدتی سیاسی دژبان کل ارتش جمهوری اسلامی ایران و با همکاری آستان مقدس حضرت معصومه (س)، استانداری، اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان، صداوسیما، شهرداری و بنیاد شهید و امور ایثارگران استان قم برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حجت‌الاسلام‌والمسلمین ناصر رفیعی استاد حوزه علمیه قم با اشاره به ویژگی‌های ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، بخش زیادی از ارتش به رژیم پهلوی وابسته بود بااین‌حال و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، امام راحل بر عدم انحلال ارتش تأکید و اعلام کردند که ارتش باید بازسازی شود و این مسئولیت خطیر به عهده شهید سپهبد قرنی گذاشته شد.

وی در ادامه با اشاره به اقدامات این شهید بزرگوار در جلوگیری از انحلال ارتش گفت: امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری همواره از ارتش حمایت کرده و هیچ‌گاه اجازه نداده‌اند تضعیف شود و در همین راستا نیز ارتش در همه صحنه‌های انقلاب حضوری موثر داشته است.

قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، بخش زیادی از ارتش به رژیم پهلوی وابسته بود بااین‌حال و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، امام راحل بر عدم انحلال ارتش تأکید و اعلام کردند که ارتش باید بازسازی شود و این مسئولیت خطیر به عهده شهید سپهبد قرنی گذاشته شد

رفیعی با اشاره به اینکه شهید قرنی علاقه بسیار ویژه‌ای به امام خمینی (ره) داشت و برای به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی نیز تلاش‌ها و زحمات بسیاری را متحمل شد، بیان کرد: با پیروزی انقلاب اسلامی، امام (ره) شهید قرنی را به سِمت ریاست ستاد کل ارتش معرفی کردند و به‌حق، این شهید والامقام تا آخرین لحظه عمرش در عمل به وظیفه از هیچ تلاشی کوتاهی نکرد.

در انتها عطرافشانی و تقدیم گل به مزار شهید قرنی در صحن امام رضا (ع) حرم مطهر حضرت معصومه (س)، باشکوه فراوان و همراه با تشریفات نظامی گروه موزیک دژبان کل ارتش انجام شد.

فرآوری: سامیه امینی

بخش فرهنگ پایداری تبیان



منابع: خبرگزاری: ایسنا/ دفاع مقدس