تبیان، دستیار زندگی
امروزه در میان اقدامات درمانی و غیردرمانی رایج در حوزه زیبایی، یکی از موارد پرطرفدار، رهایی از موهای زائد با استفاده از لیزر است، زیرا تنها راه تضعیف دائمی موهای ناخواسته، لیزر است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا موهای زائدتان را لیزر می کنید؟


امروزه در میان اقدامات درمانی و غیردرمانی رایج در حوزه زیبایی، یکی از موارد پرطرفدار، رهایی از موهای زائد با استفاده از لیزر است، زیرا تنها راه تضعیف دائمی موهای ناخواسته، لیزر است.

لیزر موهای زائد

این روز‌ها تعداد مردانی که برای رفع موهای ناخواسته به مراکز لیزر مراجعه می‌کنند، رو به افزایش است. دلیل این افزایش مراجعه چیست؟
واقعیت این است که این میزان مراجعه در نسل جدید بیشتر است. بر‌ خلاف نسل قبل که شاید بسیاری از آقایان پر مو بودن بدن را نشانه مردانگی و جذابیت می‌دانستند، ظاهرا گروهی از مردان امروزی بدن بی‌مو را می‌پسندند.


البته در کشور ما در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی که 20 درصد مردان برای لیزر موهای زائد مراجعه می‌کنند، مردان فقط برای لیزر موهای نواحی خاصی که بیشتر در معرض دید است، مثل ناحیه پشت گردن یا سرشانه و کمر، مراجعه می‌کنند.

یعنی فقط به قصد زیبایی لیزر می‌کنند؟
دلایل بهداشتی و پزشکی هم دخیل است. مو‌ها محل مناسبی برای رشد باکتری‌ها و قارچ هستند که خود مولد بوی بد می باشند. برای آقایانی که از بوی نامطبوع زیر بغل یا ناحیه تناسلی شاکی‌اند یا تعریق بیش از‌ حد دارند، این کار راه‌حل خوبی است.


از سوی دیگر، برای برخی افراد مخصوصا ورزشکاران نیز داشتن بدن بدون مو مزیت محسوب می‌شود، زیرا در صورت بروز صدمه و جراحت، پانسمان ناحیه راحت‌تر خواهد بود.


مو‌ها ممکن است به‌راحتی باعث انتقال آلودگی‌های باکتریایی به زخم شوند و طول مدت بهبود زخم را افزایش دهند. این موضوع را هم نباید فراموش کرد که تراشیدن مرتب مو‌ها به پوست آسیب می‌رساند و می‌تواند باعث رشد موهای زیر پوستی یا التهاب ریشه مو شود، خصوصا در مردانی که موی فر دارند و این برگشت مو به داخل پوست اذیتشان می‌کند، حتی پزشکان هم انجام لیزر را توصیه می کنند.

به افراد توصیه می‌شود بعد از لیزر، تماس پوستشان با آفتاب کمتر باشد و قبل از لیزر نیز حمام آفتاب نگرفته باشند و پوستشان را برنزه نکرده باشند

مردان بیشتر برای لیزر چه نقاطی از بدن مراجعه می‌کنند؟

در کشور ما آقایان برای لیزر موهای ناحیه گردن، پشت و همچنین قسمت گوش مراجعه می‌کنند.
آقایان ورزشکاری که وزنه‌بردار، کشتی‌گیر یا شنا‌گر هستند یا بدنسازی کار می‌کنند هم ممکن است برای لیزر کل بدن، کمر و سینه مراجعه کنند.

میزان تاثیر و نتیجه‌بخشی لیزر در خانم‌ها و آقایان متفاوت است؟
میزان پاسخ‌دهی به رنگ پوست، رنگ مو و نوع تکنولوژی و سیستم لیزر به کار رفته، ارتباط دارد.
برخی از دستگاه‌ها و تکنولوژی‌های لیزر اثر‌بخشی بالایی دارند، به نحوی که بعد از یک یا دو جلسه، میزان رشد موهای ناخواسته کاهش چشمگیری پیدا می‌کند.


برخی از دستگاه‌های لیزر تکنولوژی ضعیف‌تری دارند و به چند جلسه لیزر برای کاهش موهای ناخواسته نیاز است. البته برای تکمیل دوره درمان به همه افراد 4 تا 6 جلسه لیزر توصیه می‌شود.


هیچ تفاوت جنسیتی هم در اثربخشی لیزر نیست، اما در خانم‌هایی که اختلالات هورمونی دارند و یا آقایانی که مو‌ها در اثر تحریک هورمون‌های مردانه ایجاد می‌شود، ممکن است چند سال بعد از لیزر موهای نواحی لیزر شده به شکل کرکی بروید. این افراد بعد از رشد این مو‌ها، دوباره باید برای لیزر مراجعه کنند.

نحوه کار با لیزر و مراقبت‌هایی که بعد از آن لازم است نیز در هر دو جنس یکسان است؟
نحوه کار متفاوت نیست، اما چون موی آقایان ضخیم‌تر و پوستشان تیره‌تر است، احتیاط‌های بیشتری لازم است. مو و پوست‌های تیره‌تر و ضخیم‌تر به لیزر بهتر جواب می‌دهند و به‌همین دلیل در جلسات اول باید انرژی متناسب با نوع پوست و موی آقایان انتخاب شود که پوست آسیب نبیند.


در مورد مراقبت‌های بعد از لیزر، نگرانی اصلی ما در مورد خانم‌هاست، چون بیشتر حمام آفتاب می‌گیرند، اما در کل به آقایان نیز توصیه می‌شود بعد از لیزر، تماس پوستشان با آفتاب کمتر باشد و قبل از لیزر نیز حمام آفتاب نگرفته باشند و پوستشان را برنزه نکرده باشند.

لیزر ناحیه صورت مثلا لیزر موهای داخل مجرای ورود گوش تاثیر منفی روی شنوایی نمی‌گذارد؟
لیزر از جنس نور است و باید نکته‌های ایمنی را در کار با آن رعایت کرد. در این شرایط، لیزر هیچ خطری برای بینایی، شنوایی و ارگان‌های دیگر ندارد.

آیا لیزر موهای زائد عوارض جانبی دارد یا خیر؟
در شاخه های مختلف پزشکی از لیزر استفاده می شود، یقینا می توان گفت که لیزردرمانی در درمان بیماری های پوست پیشرفت بسیار خوبی داشته است و محققان ثابت کرده اند که استفاده از لیزر برای از بین بردن موهای زائد، نسبتا بی خطر می باشد.


پالس های لیزر، انرژی ثابتی دارند، برای همین احتمال ایجاد اسکار (جای زخم)، بسیار کم می باشد.
در لیزر موهای زائد، تغییرات رنگدانه ای در افرادی که تحت درمان با لیزر هستند، به خصوص افرادی که پوست تیره تری دارند، بیشتر مشاهده می شود.


در بعضی موارد خاص بر روی پوست افراد دلمه بسته می شود که این مورد توسط یک نرم کننده ملایم درمان می شود. گاهی نیز فرد باید آنتی بیوتیک مصرف کند.


بعد از لیزر موهای زائد، پوست قرمز و گاهی متورم می شود که این امر عادی می باشد و پس از چند ساعت رفع می شود و نیاز به درمان خاصی نیز ندارد. در این صورت می توان از مرطوب کننده ها استفاده کرد.

پس از انجام لیزر موهای زائد چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
بعد از ورزش و تعریق شدید احتمال ایجاد فولیکولیت (عفونت ریشه مو) در محل لیزر وجود دارد که این خطر با شنا کردن و استفاده از گرم کننده در محل درمان افزایش نیز می یابد.


در صورتی که شدت لیزر موهای زائد مناسب باشد، تغییرات موقتی رنگدانه ای پوست از جمله هیپوپیگمانتاسیون (کمرنگ شدن) بروز نمی کند. این عارضه در بیمارانی که رنگ پوست شان تیره تر است یا اخیرا برنزه کرده اند، شایع تر می باشد.

اسکار در محل درمان ایجاد نمی شود، مگر این که فرد عفونت باکتریایی بعد از درمان داشته باشد. کک و مک ها در حین درمان از بین می روند. خالکوبی ها نیز کم رنگ می شوند.


سفید شدن موها به صورت دائمی در مراحل لیزر موهای زائد با IPL گزارش شده است. هنوز مشخص نشده است که این عارضه چرا ایجاد شده است، ولی امکان دارد به دلیل از بین رفتن موهای سیاه و باقی ماندن موهای سفید در محل درمان به وجود آمده باشد.


بعد از درمان موهای زائد با لیزر، ضایعات لیویدور تیکولاریس ، خارش شدید و کهیر نیز گزارش شده است. هنوز پاتوفیزیولوژی این ضایعات مشخص نیست. درمان شامل استروئید موضعی و قطع درمان با لیزر و آنتی هیستامین می باشد.


در زنان جوان که پوست سیاهی دارند، چندین مورد از تشدید رشد مو، بعد از استفاده از لیزر موهای زائد دیده شده است. در این زمینه، دو پدیده متفاوت گزارش شده است. به این صورت که موهای نرم به موهای سیاه با ریشه خشن تبدیل می شوند. البته باید در زمینه روشن شدن مکانیسم این پدیده مطالعاتی شود.


در لیزر موهای زائد، باید از چشم بیمار و کادر درمانی محافظت کافی به عمل آید.

فرآوری : نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان

منابع:
هفته نامه سلامت - دکتر مجتبی امیری، متخصص پوست
برترین ها – دکتر طاهره فتاح نژاد


مطالب مرتبط:
8 سئوال و جواب درباره موهای زائد
مزایای لیزر نسبت به الکترولیز مو
چگونه موهای زائد را از بین ببریم؟
لیزردرمانی مفید است یا مضر؟
به این مو نگویید موی زائد!
محدودیت سنی برای لیزر مو نداریم
اشعه لیزر سرطان زا نیست
اپی‌لیدی؛ قاتل خانگی موهای زائد
کرم ها و پودرهای موبر
بند انداختن موهای زائد
بندانداز برقی خوبه یا نه؟
وکس صورت چیست؟
الکترولیز برای رفع پرمویی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.