تبیان، دستیار زندگی
حضور محمودگودرزی به عنوان وزیر ورزش و جوانان و باورهای او به امور علمی در ورزش این نظریه را در بین کارشناسان تقویت کرد که به زودی شاهد کش وقوس او با مسئولان فوتبال خواهیم بود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وزارت ورزش در پی فصلی تازه


حضور محمودگودرزی به عنوان وزیر ورزش و جوانان و باورهای او به امور علمی در ورزش این نظریه را در بین کارشناسان تقویت کرد که به زودی شاهد کش وقوس او با مسئولان فوتبال خواهیم بود.

گودرزی

وزیر فعلی ورزش سالها به صورت آکادمیک ورزش را تعقیب کرده است و قطعا با آنچه امروز در فوتبال و آن هم به شکل روزمرگی و سوار شدن بر موج احساسات نامیده می شود همخوانی ندارد.

از این رو مخالفتش با این روند به راحتی قابل پیش بینی است. از سوی دیگر فوتبال بی حساب و کتاب ما که سالهاست بر کاکل رییس و باورها و اعتقادات آن چرخیده هر چقدر هم که بخواهد نمی تواند به سرعت مسیر خود را عوض کند. با چنین فلسفه ای است که نه تنها کفاشیان بلکه هر کس دیگری هم که بر کرسی ریاست فدراسیون بنشیند چاره را با همسو شدن با محیط و اجتماع فوتبال جستجو می کند.
این دوباور متضاد نه امروز بلکه سالهاست بین سازمان تربیت بدنی گذشته،وزارت ورزش امروز و فدراسیون کشمکشی دنباله دار به وجودآورده است. در این بین بسته به روحیات مسئولان این کشمکش شدت و ضعف داشته است. زمانی با کل کل بچه گانه فوتبال ما تا پای تعلیق پیش رفت و امروز دو طرف با وجود اختلاف نظرهای آشکار با مدارا رفتار می کنند. وزیر ورزش از تعلیق و حاشیه سازی بیم دارد و رییس فدراسیون سعی می کند با تقویت این که وزارت ورزش حکم پدر را دارد با وجود اختلاف نظر تا آنجا که ممکن است با آن کنار بیاید.
صدالبته این نمای کار است. دو طرف برای سیطره همه جانبه برکار و بار چشم به اشتباه طرف مقابل دارند تا با بدلکاری مسابقه را به سود خود تمام کنند. در این میان اگرچه وزیر با سابقه فعالیت در کشتی به بدلکاری آشناست اما با حریفی چغر و بد بدن به نام کفاشیان روبروست. حریفی که به سبب سالها حضور در ورزش خوب بلد است از صحنه بگریزد و دم به تله ندهد.

به این ترتیب همه منتظرند تا انتهای این جدال کدامیک پیروز خواهند شد. بسته به قدرت و حرف حساب پیش بینی ها بیشتر به سود وزیر می چربد. البته کفاشیان در چند نوبت با فرارهای جانانه رو به جلو و عقب نشان داده حریفی غیر قابل پیش بینی است. در انتهای سال و در آستانه سال جدید خورشیدی بد نیست به گوشه ای از این کشمکش ها در سال 1393 اشاره ای گذرا داشته باشیم تا شاید پیش بینی آنچه در سال 1394 رخ خواهد داد برایمان ساده تر باشد.

فوتبال ضعیف

وزیر ورزش می گوید: در بین هواداران و تماشاچیان نوعی فوتبال زدگی را مشاهده می کنیم که ناشی از دو عامل یکی پایین بودن کیفیت بازی تیمها و دوم تنش های ناهنجاراست. این دو عامل باعث موضع گیری مردم و عقب نشینی پشتوانه فوتبال کشور که همان مردم هستند، می شود.  من با فوتبال ضدیت ندارم چرا که فوتبال ورزشی زیبا،‌ دیدنی و لذت بخش و من به عنوان یک معلم ورزش همیشه از فوتبال خوب و سالم لذت برده ام. اما آنمچه امروز هست با آنچه باید باشد تفاوت فراوانی دارد.

حمله به مربیان خارجی بی خاصیت

باید ببینیم چگونه است که این همه مربی از کشور کرواسی به فوتبال ما رخنه کردند و به ما ضرر زدند. باید بررسی شود که «ویچ‌های» بی‌خاصیت چگونه وارد فوتبال ما شدند و هر جا هم که بر روی این افراد دست گذاشته شود، داد و فغان بلند می‌شود که وزارت ورزش نباید در فوتبال دخالت کند. شاید هم علتش این است که با مربی خارجی درباره بعضی مسائل راحت‌تر می‌شود ارتباط برقرار کرد و مربی ایرانی زیر بار این حرف‌ها نمی‌رود.

فوتبال دست غریبه هاست

یک آسیب در فوتبال ما این است که این رشته توسط خود فوتبالی‌ها اداره نمی‌شود و یا اگر آنها حضور ندارند در بخش کوچکی هستند و بخش بزرگتر توسط افراد دیگری اداره می‌شود. شاید مشکل اینجاست که گاهی اوقات خود فوتبالی‌ها به این شرایط دامن می‌زنند. با عذرخواهی باید بگویم که گاهی خود این اهالی فریاد می‌زنند که ما توانمندی و عرضه اداره مجمع را نداریم و باید دیگران به داد ما برسند. چرا باید شرایط به گونه‌ای باشد که برخی مربیان، ورزشکاران و سرپرست تیم‌ها حالت آویزان به ورزش را پیدا کنند و از رئیس جمهور، مجلس، دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کمک بخواهند که مشکلات اقتصادی برطرف شود؟

شما یک خانواده هستید که باید فوتبال را اداره و سرپرستی کنید در حالی که گاهی همین اظهارات فضای روانی اجتماعی و مدیریتی را تغییر می‌دهد. در برخی کشورها چهره‌های سیاسی یا شاهزاده‌ها سِمت‌های فوتبال را در دست می‌گیرند . این افراد از مشاوران خوب فنی برخوردار هستند اما این که یک دونده رئیس فدراسیون کشتی شود یا یک کشتی‌گیر به فدراسیون قایقرانی برود امری است که ورزش را مخدوش می‌کند.

فوتبالی‌های ما نباید پا پس بکشند و مرعوب شوند، همانطور که اگر من هم صحبتی می‌کنم بلافاصله من را محکوم می‌کنند. علتش هم این است که بعد از 30 سال یک ورزشی در راس کار قرار گرفته است. آن وقت فلان سردار را دعوت می‌کنند و به او می‌گویند که تو درباره ورزش می‌فهمی و صحبت کن. مشکل اصلی از استراتژی‌های نادرست است. یک مدیر تنها به ساختمان‌سازی توجه دارد و دیگری تنها قهرمان‌پروری برایش مهم است. آن وقت نتیجه‌گرایی اهمیت پیدا می‌کند.

خصوصی‌سازی با مفهوم فعلی از پیش شکست خورده است. چرا که وقتی تمام ارکان دولتی است و ما بخواهیم یک مجموع کوچک را از این مجموعه بزرگ جدا کنیم قطعا محکوم به شکست هستیم. با این شرایط قطعا خصوصی‌سازی شکست خواهد خورد.

خصوصی سازی

خصوصی‌سازی با مفهوم فعلی از پیش شکست خورده است. چرا که وقتی تمام ارکان دولتی است و ما بخواهیم یک مجموع کوچک را از این مجموعه بزرگ جدا کنیم قطعا محکوم به شکست هستیم. با این شرایط قطعا خصوصی‌سازی شکست خواهد خورد. الان طوری شده که یک فرد خیّر و متمول سرمایه خود را به فوتبال می‌آورد و قطعا به دنبال آن است که اگر یک تومان در فوتبال سرمایه‌گذاری می‌کند 22 تومان برداشت کند چرا که اگر پولش را در بانک بگذارد همین اندازه درآمد خواهد داشت. وقتی این فرد پیش می‌آید رسانه‌ها هم به سرعت اعلام می‌کنند که ناجی آمد. چرا رسانه‌ها این موضوع را عنوان می‌کنند؟ دلیلش را شما بهتر از من می‌دانید. آن فرد پولدار هم همین که مشهور شد پول خود را از باشگاه بیرون می‌کشد و آن تیم زمین می‌خورد به همین دلیل است که می‌گویم این خصوصی‌سازی راه به جایی نخواهد برد. من نگران بقای استقلال و پرسپولیس هستم و می‌ترسم مشکلاتی برای این دو تیم به وجود بیاید. با این حال چون قانون خصوصی‌سازی دو تیم دولتی را خواستار شده ما هم آن را اجرا می‌کنیم

انتقاد از یک برنامه تلویزیونی

وزیر ورزش بدون اسم بردن از برنامه خاص تلویزیونی می گوید: دو سه ساعت از برنامه رسانه ملی را اختصاص به رشته‌ای خاص می‌دهیم که مشکلی از ما حل نمی‌کند. در حالی که معضلات زیادی داریم که اگر به آنها بپردازیم شاید به نفع ورزش باشد.

منتظر استعفای کفاشیان

با همه این اظهارات آشکار و پنهان به نظر می رسد وزیر منتظر استعفای کفاشیان است. اتفاقی که او در مصاحبه ای از وقوع آن اعلام رضایت دارد اما با زیرکی توپ را به زمین حریف می اندازد.
وزیر در پاسخ به این سوال گفت: «من استعفایی ندیده‌ام و از این موضوع بی خبر هستم. اگر كفاشیان استعفا بدهد باید آن را بررسی كنیم. نكته جالب این ماجرا آنجاست كه وزیر ورزش هنوز هم معتقد است اگر كفاشیان قصد كناره‌گیری از سمت خود را دارد، باید استعفایش را به وزارت ورزش ببرد و هیچ حرفی از این نزده كه بررسی استعفای رئیس فدراسیون فوتبال از اختیارات مجمع است نه از اختیارات وزیر ورزش. این در حالی است كه كفاشیان منتخب مجمع فدراسیون فوتبال است و اگر هم قصد كناره‌گیری دارد، فقط باید استعفایش را به مجمع ببرد.
فدراسیون فوتبال یكی از معدود فدراسیون‌هایی است كه اساسنامه آن، به وزیر ورزش اجازه نمی‌دهد رئیس فدراسیون را عوض كند. پس از تعلیق فدراسیون فوتبال توسط فیفا و تنظیم اساسنامه جدید، در این اساسنامه حق وزیر ورزش برای تغییر رئیس فدراسیون گرفته شد و حالا گودرزی هم نمی‌تواند كفاشیان را بركنار كند. اهالی فوتبال اعتقاد دارند اگر گودرزی چنین حقی داشت، تا به حال حتما كفاشیان بركنار شده بود. تنها راه وزیر برای تغییر رئیس فدراسیون فوتبال، برگزاری مجمع فوق العاده با موضوع بركناری رئیس فدراسیون است كه گودرزی برای رسیدن به هدف خود باید رای اكثریت مجمع را داشته باشد. اما اكثریت اعضای مجمع فدراسیون هم شاید انتقاداتی نسبت به نحوه مدیریت كفاشیان داشته باشند، اما به هیچ وجه موافق انجام تغییرات توسط وزیر ورزش نیستند.

دخالت نمی کنیم

اما وزیر ورزش با کمک مشاورانش آن قدر زیرکی دارد که با اظهار نظر صریح راه را بر سوء استفاده احتمالی رقبا ببندد.او به صراحت می گوید: این وزارتخانه هیچ دخالتی در کار فدراسیون فوتبال نمی کند و فدراسیون ها مستقل هستند. در حوزه فوتبال متخصصین از جمله کارشناسان و پیشکسوتان اظهار نظرهایی را بیان می کنند و ما به عنوان وزارت ورزش وجوانان درکار فدراسیون ها دخالت نمی کنیم اظهار نظر می کنیم البته اظهار نظری که دخالت گونه نیست اگر هر جا از ماخواستند ما ان را ارایه کرده و می کنیم .  تغییراتی که در فدراسیون فوتبال صورت می گیرید موضوعی است که خودشان به این نتیجه رسیده اند. به هرحال آنچه مهم است اینکه ورزش کشور باید پویا و فعال باشد تا در پس آن شاهد تحولات باشیم.

موضوع کی روش

وزیر ورزش و جوانان درباره ادامه همکاری با کارلوس کی روش در تیم ملی ایران هم با وجود عدم رضایت آشکار سیاستمدارانه حرف می زند، او در این باره می گوید: در خصوص ادامه همکاری با کارلوس کروش نظری نمی دهم و این موضوع را به فدراسیون فوتبال واگذار کرده ایم . هرگونه تصمیم‌گیری درباره کروش بر عهده فدراسیون فوتبال است.  این در حالی است که وزیر در یک کنفرانس مطبوعاتی نقطه نظرش در خصوص کروش را اینگونه مطرح کرد:ما ضمن پیگیری تخلفات اساسنامه فدراسیون فوتبال با تمدید قرارداد کروش با این قیمت بالا مخالفیم.

ماجرای تغییرات

در همان روزها بود که ارگان رسمی دولت عکس اول  خود  را به اخطار وزیر ورزش به رئیس فوتبال اختصاص داد . همین امرنشان داد که اختلاف بین وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال عمیق است. یک روز بعد، نامه وزارت ورزش به علی کفاشیان برای برکناری سه مدیر اصلی فدراسیون یعنی مهدی محمد نبی، دبیرکل فدراسیون فوتبال، سید هادی آیت اللهی نایب رئیس اول فدراسیون و فریده شجاعی نایب رئیس سوم و رئیس کمیته فوتبال بانوان رسانه ای شد و در چند روزنامه نیز این امر به عینه تایید شد. البته چندین رئیس کمیته هم در این نامه ذکر شدند که از زمان رئیس سابق سازمان تربیت بدنی وارد فدراسیون فوتبال شده بودند. برخی از آنها زیرنظر مستقیم مهدی محمد نبی دبیرکل فدراسیون فوتبال قرار داشتند.
این در حالی بود که گفته می شد کفاشیان ،نبی و آیت اللهی پس از دیدن روزنامه دولت حال وروز خوشی نداشتند. جالب این که وزیر ورزش، علی کفاشیان را به وزارت ورزش راه نمی داد . کفاشیان چند بار خواسته بود  تا ازوزیر وقت ملاقات بگیرد اما وزیر ورزش به او وقت نداده و حتی سپرده بود که کفاشیان را در وزارت ورزش نبیند!

محمود گودرزی

گلایه رسمی

محمود گودرزی که بارها در محافل خصوصی و نشست‌های ورزشی پشت درهای بسته از عملکرد مسوولان فدراسیون فوتبال انتقاد کرده بود و در خصوص ناکامی‌ها ابراز نگرانی کرده بود سرانجام تصمیم گرفت نارضایتی خود را از طریق رسانه ملی به اطلاع عموم مردم برساند و از عزم جدی وزارت ورزش و دولت برای پایان دادن به ناکامی‌های این رشته پرطرفدار سخن بگوید.

اوگفت:« من از فدراسیون‌های وزنه برداری و دوو میدانی بابت ناکامی در بازی‌های آسیایی واقعا گلایه دارم اما موضوع فوتبال جدا از گلایه و ناراحتی است؛ ما بارها به دوستان در فدراسیون فوتبال تذکر داده ایم اما آنها تذکرها را به دخالت تشبیه می کنند و مدعی اند وزارت ورزش و جوانان در امور فوتبال قصد دخالت دارد! حرف ما دخالت نیست، شما نگاه کنید اگر ما فنی بحث نکردیم آنگاه نظر مسوولان فدراسیون فوتبال را بپذیرید، من به دوستان اعلام کردم ما در این چهار دوره‌ای که در جام جهانی حضور داشتیم چه عملکردی داشتیم، یا دو بازی باختیم یک بازی مساوی کردیم ، یا دو بازی باختیم یک بازی بردیم،این نشان می‌دهد برنامه در فوتبال وجود ندارد، دائما یک اتفاق در حال تکرار شدن است.تا زمانی که فوتبال برنامه نداشته باشد وضعیت همین است مردم حق دارند که ناراضی باشند اما دوستان تمایلی ندارند این نارضایتی را درک کنند.»

گودرزی که تلاش داشت، سخنانش به جنجال کشیده نشود، در بخشی از سخنان خود گفت:« نمی شود پول و سرمایه و اعتبار را ما بدهیم ، دولت حمایت کند، مجلس پشتیبانی کند ولی وقت پاسخگویی به شما بگویند حرف نزن که ما استقلال مان را از دست می دهیم، من حق طبیعی دارم که تذکر بدهم و جواب بخواهم، چون من باید در مجلس و هیأت دولت پاسخگو باشم، مردم ما از این وضعیت ناراحتند و انتظار دارند فوتبال متحول شود. باید در برخی مسائل کلیدی فوتبال تجدید نظر شود. باید فوتبال را به اهل بسپاریم و از متخصصان در این حوزه بهره گیری کنیم.»
چرا به من می گویند اجازه ندارید نقد کنید. می گویند دخالت در کار فوتبال نکنید. این انگ را به شما می زنند که دخالت کرده اید. اگر دخالت نکنم باخت های غیر منطقی و به دور از شان و اندازه فوتبال ایران به وجود می‌آید.در فوتبال کارنامه موفقی نداشته ایم، مجموعه کارشناسی در وزارت و کمیته ملی المپیک و فدراسیون باید وجود داشته باشد. از تصمیمات فردی خارج و به تصمیم گیری جمعی بپردازیم. اگر مشکلی است باید تعویض شود. اگر اشتباهی داریم باید تصحیح شود. فوتبال نیاز به تغییر اساسی دارد. نمی شود در محدوده جغرافیایی فضا را دولت بدهد و همه حمایت ها از دولت باشد اما در تصمیم گیری دخالت نداشته باشد. البته در آیین‌نامه یک سری وظایفی تعریف شده است. باید پاسخگوی جامعه باشیم.»

دور زدن کفاشیان

هوشنگ نصیرزاده، رئیس کمیته حقوقی و تدوین مقررات فدراسیون فوتبال در سفر به سوئیس و مقر فیفا که برای اصلاحات اساسنامه بوده است از مقامات فیفا خواسته تا مقدمات حذف وزیر ورزش و معاون وزیر ورزش را در مجمع عمومی فدراسیون فوتبال بررسی کنند تا علی کفاشیان به چنین کاری اقدام کند. علی کفاشیان خیلی خوب می‌داند که وزارت ورزش از او و سیستمش راضی نیست و به همین دلیل چنین کاری کرده است.

رئیس فدراسیون فوتبال خیلی خوب دور زدن وزارت ورزش را می‌داند . او در دوره گذشته هم محمد عباسی را در انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال آنقدر خوب دور زد که خود وزارتی‌ها هم متوجه نشدند. علی کفاشیان پس از چند روز سکوت درباره اینکه آیا قصدش حذف وزیر ورزش از مجمع عمومی فدراسیون فوتبال بوده گفت: «مگر دست من است؟ حضور وزیر ورزش در مجمع فدراسیون برای ما یک نعمت است و وزیر باید بیاید و نظراتش را بگوید. او فوتبال آرمانی را با فوتبال فعلی فاصله‌دار می‌داند. ما باید تلاش کنیم تا به نقطه نظرات او برسیم.» به جملات پس از تکذیبش دقت کنید. اینکه وزیر فوتبال آرمانی را با فوتبال فعلی فاصله‌دار می‌داند و فدراسیون باید تلاش کند تا به نقطه نظرات او برسد، یک جمله کلیدی است. کفاشیان هم خوب می‌داند که وزیر ورزش به هیچ‌وجه از او راضی نیست. سوال این است چرا سفر نصیرزاده به سوئیس و محتوایش رسانه‌ای نمی‌شود تا بدانیم که چرا وی به سوئیس رفته است. در حالی که خبرهایی مبنی‌بر احضار نماینده فدراسیون فوتبال ایران به فیفا برای تخلفات اساسنامه‌ای به گوش رسیده است. خود نصیرزاده از روزی که تخلفات اساسنامه‌ای رسانه‌ای شد یکی دو بار بیشتر مصاحبه نکرد و این به توصیه علی کفاشیان و مهدی محمدنبی بود تا او سکوت کند. فکرش را بکنید، کسی که در هر برنامه تلویزیونی حضور پیدا می‌کرد و حتی داور مسابقه «گزارشگر» شده بود، این روزها سکوت کرده تا مبادا منافع بالادستی‌هایش به خطر بیفتد.

جزیره مستقل

وزیر ورزش در حاشیه جلسه شورای عالی بسیج ورزشکاران حرف‌های جالبی زد: «یک فدراسیونی داریم که جزیره‌ای مستقل و تحت حاکمیت بیگانگان است. ورزش ما باید از فدراسیون‌هایی مثل والیبال، تکواندو و جانبازان و معلولین الگو بگیرد چون آنها هم در بعد اخلاقی و پهلوانی و هم در بعد قهرمانی موفق بوده‌اند. اینجا بود که گودرزی به صورت غیرمستقیم علیه فدراسیون فوتبال جهت‌گیری کرد: یک فدراسیونی داریم که جزیره مستقل و تحت حاکمیت بیگانگان است که اگر به مسائل مدیریتی آنها ورود کنیم با تعلیق و محرومیت مواجه خواهیم شد. من خودم منفعل هستم و نمی‌توانم در زد و بند فساد و تبانی آنها تاثیری بگذارم اما خواهان هم‌افزایی مجلس شورای اسلامی، وزارت ورزش و جوانان و سازمان بسیج در مورد این مسائل هستم. تلاش می‌کنیم که در تصمیمات خود مدیرانی با روحیات معنوی را جایگزین کنیم. در واقع وزیر حرف رسانه‌ها را زد که مدت‌هاست می‌گویند فدراسیون فوتبال جزیره‌ای مستقل پر از زد و بند و تبانی است.

جنگ علنی

معاون قهرمانی وزیر ورزش در اظهاراتی تند به شرایط مالی فدراسیون اعتراض کرد و از سوی دیگر زلاتکو کرانچار مربی مورد نظرفدراسیون برای تیم المپیک هم با پاسخ منفی روبرو شد. کفاشیان با اصرار به کمبود زمانی پروسه را برای قرارداد با وینگادای پرتغالی دور زد اما این بار وزارت ورزش فرصت خوبی را پیدا کرد تا مسیر را بر فدراسیون فوتبال ببندد. در خصوص عقد قرار داد با کروش هم خود وزیر دست به کار شد و گفت: اگر مسئولان فدراسیون مرتکب اشتباهی شوند، ما در این زمینه تصمیم‌گیری می‌کنیم و در صورتی که نیاز شد، با تشکیل مجمع، نسبت به تغییر رئیس اقدام می‌کنیم. برای من رئیس فدراسیون کشتی، اسکیت یا اسکواش هیچ تفاوتی با کارلوس کروش ندارد.

وزیر ورزش و جوانان گفته است هزینه سفرهای خارجی فردی از بستگان رئیس یکی از فدراسیون‌های ورزشی، سالیانه ۴۵۰ میلیون تومان است. محمود گودرزی این حرف‌ها را در جمع تعدادی از دبیران و سردبیران ورزشی زد. به گفته او، این فرد در عین حال برای سفرهای غیرضروری‌اش، سالیانه نزدیک به ۴۰۰ میلیون تومان هم حق ماموریت دریافت می‌کند. هزینه چنین مدیری طبق محاسبات گودرزی، برای فدراسیون نزدیک به یک میلیارد تومان است.

ادعای جنجالی

وزیر ورزش و جوانان گفته است هزینه سفرهای خارجی فردی از بستگان رئیس یکی از فدراسیون‌های ورزشی، سالیانه ۴۵۰ میلیون تومان است. محمود گودرزی این حرف‌ها را در جمع تعدادی از دبیران و سردبیران ورزشی زد. به گفته او، این فرد در عین حال برای سفرهای غیرضروری‌اش، سالیانه نزدیک به ۴۰۰ میلیون تومان هم حق ماموریت دریافت می‌کند. هزینه چنین مدیری طبق محاسبات گودرزی، برای فدراسیون نزدیک به یک میلیارد تومان است. گرچه وزیر ورزش از کسی نام نبرد اما توضیحات قبلی و بعدی او در مورد مسائل و مشکلات فدراسیون فوتبال، این احتمال را تقویت می‌کند که فرد مورد نظر، سید مصطفی طباطباییان، مدیر اداری و مالی فدراسیون فوتبال باشد. کسی که به گفته آقای وزیر «امور مالی‌چی» است و «چرا باید در سال ۳۰ سفر خارجی برود؟» مصطفی طباطباییان، برادر همسر علی کفاشیان، سال‌هاست با او همکار است. فوتبالی‌ها او را از اولین روز حضور کفاشیان در فدراسیون به یاد می‌آورند اما سابقه همکاری این دو به سال‌ها قبل‌ بر می‌گردد. خود طباطباییان به دوستی ۴۵ ساله‌اش با کفاشیان اشاره کرده و گفت: «‌من حدود ۳۰ سال است كه با كفاشیان كار می‌كنم، ما ۴۵ سال پیش با هم همكلاس بودیم.»او در عین حال توضیح داده بود که رابطه فامیلی‌اش با رئیس فدراسیون فوتبال، نزدیک به ۱۵ سال کمتر از سابقه دوستی‌شان است. برخی آگاهان در فدراسیون فوتبال، مصطفی طباطباییان را فردی مومن و معتقد معرفی می‌کنند که مانند خود کفاشیان تاکید زیادی دارد نماز را اول وقت بخواند. او تقریبا همسن و سال کفاشیان است. مردی آرام که هر روز چند بار با کاغذی در دست وارد اتاق رئیس می‌شود، توضیحی می‌دهد یا امضایی می‌گیرد.نام طباطباییان، اولین‌بار زمانی رسانه‌ای شد که کفاشیان در حکمی او را سرپرست تیم جوانان دوران علی دوستی مهر کرد. همان تیم جنجالی که در یکی از بازی‌های بین‌المللی پشت پیراهن بازیکنانش شماره‌ها را با ماژیک نوشته بودند!
شاید کمتر کسی بداند «آقای برادر خانم» یکی از دلایل اختلاف کفاشیان با کارلوس کروش بعد از جام جهانی بوده. بر‌اساس شنیده‌ها، هنگام بازی‌های جام جهانی، کروش از ورود طباطباییان به سالن غذاخوری تیم‌ ملی جلوگیری می‌کند. کفاشیان به کروش ایراد می‌گیرد که نباید به «مدیر مالی فدراسیون» بی‌احترامی کند. جواب کروش البته طعنه‌آمیز بوده: « مدیر مالی بهتر است به وظایفش برسد تا تیم‌ ملی مشکل مالی نداشته باشد.» شاهدان می‌گویند بعد از آن ماجرا، تقریبا در تمام روزهایی که تیم ملی در اردوی برزیل بود، کفاشیان و کروش رابطه سردی داشتند. ماه‌ها قبل از این اختلافات، کفاشیان تلاش کرده بود طباطباییان را در پاداش چشمگیر صعود تیم‌ ملی به جام جهانی سهیم کند. در عکسهایی که از اردوی آفریقای جنوبی منتشر شده است ، برادر زن کفاشیان در تصاویر حضور دارد و مشخص است کفاشیان به رغم همه واکنش ها و انتقادهایی که نسبت به فرستاده شدن طباطباییان به سفرهای خارجی وجود داشت، بازهم او را به آفریقای جنوبی فرستاده است.

سونامی تغییرات

زمزمه تغییرات در فدراسیون فوتبال به گوش ‌رسید، اما کمتر کسی فکر می‌کرد رییس خنده روی فدراسیون فوتبال ایران به این سرعت دست به جابجایی در فدراسیون تحت امرش بزند. شاید برخی پیش از برکناری نایب رییس فدراسیون فوتبال در حوزه بانوان فکر نمی‌کردند به این زودی خبری از تغییرات در فدراسیون فوتبال بشنوند، اما کفاشیان با یک غافلگیری در مجمع فدراسیون فوتبال ، ‌ناگهان فریده شجاعی را برکنار کرد و مهین فرهادی‌زاد را به عنوان جانشین وی معرفی کرد.البته این اقدام کفاشیان درست در لحظات پایانی مجمع فدراسیون فوتبال صورت گرفت و با اعتراض برخی از اعضای مجمع همراه شد و کفاشیان در ‌نهایت مجبور شد تا فرهادی‌زاد به عنوان سرپرست برای مدت زمان سه ماه انتخاب کند. درست یک روز بعد رییس فدراسیون فوتبال، دکتر احمد هاشمیان رییس کمیته پزشکی فدراسیون را نیز برکنار کرد تا پالس‌هایی جدید از تغییرات گسترده‌تر دهد. کفاشیان عصر یکشنبه هاشمیان را برکنار و پرهان خانلری را جانشین او کرد. اما برکناری نایب رییس فدراسیون فوتبال در حوزه بانوان و رییس کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال تنها تغییرات در این فدراسیون نبود و قربانیان بیشتری برای این سونامی در راه بودند.
دبیرکل فدراسیون فوتبال که به عقیده برخی مهم‌ترین شخص تاثیرگذار در این فدراسیون به شمار می‌رفت و سمت سرپرستی تیم ملی فوتبال ایران را نیز بر عهده داشت، یکی از تغییرات بود . یک دیگر ازاین افراد  ریاست دپارتمان داوری فدراسیون فوتبال ایران بود. عسگری تقریبا همواره مورد انتقاداتی در مورد انتخاب داوران و البته نحوه قضاوت‌های دیدارهای مختلف بوده و شاید همین هم بهانه‌ای مناسب برای برکناری او از این پست بود. عضو کمیته فنی و رئیس کمیته آموزش فدراسیون فوتبال یکی دیگر از تغییرات به شمار می‌رود. احسانی در انتخاب سرمربیان تیم‌های ملی به عنوان عضو کمیته فنی نقش داشته است. ریاست کمیته فرهنگی فدراسیون فوتبال که کمتر نامی از او و فعالیت‌هایش شنیده می‌شود، گزینه دیگری برای تغییر بود. یکی دیگر از گزینه‌های تغییر، سید هادی آیت اللهی،‌ نایب رییس اول فدراسیون فوتبال بود. آیت‌اللهی خیلی زودتر آنچه تصور می شد و بدون سر و صدا فدراسیون را ترک کرد.

کفاشیان و گودرزی

نرمش کفاشیان با وزارت ورزش!

رئیس فدراسیون فوتبال در حالی تغییرات در بدنه این فدراسیون را آغاز کرد که مشخص نبود پشت پرده این اتفاقات چیست. آیا او برای نرمش با وزارت ورزش یا مجمع چنین تصمیمی گرفته است؟  این تغییرات بیش و پیش از آنکه حرفی از سر تصمیم باشد به دلیل استوار نگه داشتن فدراسیون به هنگامه برگزاری مسابقات جام ملتها در استرالیا بود چرا که اگر زیر مجموعه پیچیده فدراسیون فوتبال احساس امنیت نکند و تصور کند که ممکن است بزودی به هم بریزد نمی تواند کارهایش را دقیق و منظم جلو ببرد و بیشتر از آنکه به فکر موفقیت باشد به فکر آینده کاری خواهد بود و در نتیجه کفاشیان خوب عمل کرد آنجا که اعلام می کند از استعفا خبری نیست وگرنه همه می دانند که کفاشیان از کشمکش های فراوان میان فدراسیون و وزارت خسته بود.

هدف از تغییرات

اما رییس فدراسیون نیز در باره تغییرات اعلام نظر صریح داشت. او برای ایجاد ارتباط بهتر با وزارت ورزش در خصوص تغییرات صورت گرفته گفت: تغییر وتحولات همیشه وجود داشته و با تغییراتی که ایجاد می شود بدون شک قصدمان این است که شرایط بهتری را ایجاد کنیم. با تغییرات اثرات سازنده تر و بهتری را شاهد خواهیم بود.محمد نبی در 7 سالی که در دوره ریاست من و دو سالی که فدراسیون در شرایط بحرانی قرار داشت به خوبی امورات راپیگیری کرد.قطعا ازتجربیات وی و اطلاعاتش استفاده خواهیم کرد و به هیچ عنوان نمی گذاریم که برود. وی همچنین در ادامه دکتر اسدی را به مسئولین کمیته ها ودپارتمان فدراسیون معرفی کرد و گفت: امیدوارهستم از این پس شاهد موفقیت ایشان وهمکاری شما همکاران با وی باشم تا فوتبال در مسیر موفقیت و رشد قرار گیرد. دکتر اسدی با فوتبال بیگانه نبوده و همیشه در عرصه های ورزشی خدمت کرده است.

تاج: تغییرات بدون هماهنگی با وزارت ورزش نبوده است

مهدی تاج هم در این خصوص آب پاکی را روی دست کفاشیان ریخت. رئیس سازمان لیگ گفت: احساس می‌کنم تغییراتی که اخیرا در فدراسیون فوتبال اتفاق افتاده بدون هماهنگی با وزارت ورزش نبوده است.

جانشینان

محمود اسلامیان که از دوستان نزدیک مهدی تاج رئیس سازمان لیگ محسوب می‌شود و چند ماه پیش جایگزین ایراندخت عطاریان در سازمان بازنشستگی کشوری شده بود جانشین هادی آیت اللهی شد. همچنین دکتر علیرضا اسدی ؛ کسی که تا چند روز قبل گزینه ریاست فدراسیون پزشکی – ورزشی بود جانشین دبیرکل فدراسیون فوتبال شد.

علیرضا اسدی کیست؟

علیرضا اسدی فوتبال را در بنیاد شهید در سال های نخست بعد از انقلاب آغاز کرد. اسدی اگرچه سابقه دعوت به اردوهای گروهی تیم ملی زمان دهداری را هم داشته اما در تحصیلات پزشکی پیشرفت خوبی می کند و بعد ها در بیمارستان شهدای تجریش تا رده های مدیریتی پیش می رود . اسدی حکم سرپرستی تیم امید ایران را در دوره داریوش مصطفوی گرفت. سمتی که خیلی زود بعد از روی کار آمدن کیومرث هاشمی در فدراسیون فوتبال و درگیری های مدیریتی روزهای تعلیق فوتبال عطایش را به لقایش بخشید و رفت سراغ کارهایش.


بهمن اسدی

بخش ورزشی تبیان