تبیان، دستیار زندگی
گروهی از دوستان ملاقاتی با استاد مسن دانشگاه خود داشتند گفتگو خیلی سریع به مشاجره در باره استرس و تنش درزندگی تبدیل شد... استاد به شاگردان پیشنهاد قهوه داد و از آشپزخانه با سینی قهوه در فنجانهای متفاوت برگشت ....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

همه زندگی صرف یک فنجان قهوه!!‌

دلبستگی


گروهی از دوستان ملاقاتی با استاد مسن دانشگاه خود داشتند. گفتگو خیلی سریع به مشاجره در باره استرس و تنش در زندگی تبدیل شد...

استاد به شاگردان پیشنهاد قهوه داد و از آشپزخانه با سینی قهوه در فنجان های متفاوت برگشت ....


فنجان های شیشه ای، ‌فنجان ها ی کریستال، و فنجان هایی که برق می زدند... بعضی از فنجان ها معمولی و برخی گران قیمت بودند.

پس از اینکه هر یک از آنها فنجانی برداشتند استاد گفت اگر دقت کرده باشید همه فنجان هایی که به نظر زیبا و جالب می آمدند اول انتخاب و برداشته شدند، و فنجان های معمولی در سینی باقی ماندند...

هر یک از شما بهترین فنجان را می‌خواست و "این منبع استرس و تنش شماست..."

آنچه که شما در واقع به دنبالش بودید قهوه بود و نه فنجان!!!

در حالی که شما همه به دنبال بهترین فنجان بودید!

حال اگر زندگی قهوه باشد؟ پس شغل، ‌پول،‌ پست و مقام و عشق و غیره فنجان هستند!

آنها فقط ابزاری هستند برای حفظ و نگهداری "زندگی"...

لطفا اجازه ندهید فنجان ها شما را به خود جذب نمایند...

قهوه نوش جانتان!!!

حکایت زندگی ماست که یک عمر دوندگی می کنیم و عمر به باد می دهیم که خانه مان را بزرگتر کنیم ، مبلمان گران قیمتی بخریم، فرش فلان ماشین آنچانی ... همه اینها فنجان هایی هستند که داریم عمرمان را برایشان هدر می دهیم زندگی مرفه بد نیست خیلی هم خوب است اما باید ببینم با چه قیمتی می خواهیم آن را بخریم ، سرمایه عمر را نباید بالایش داد ... عده ای آخرتشان را هم برایش می فروشند .

«مَرَّ رسولُ اللّه صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم بمَجْنونٍ ، فقالَ : ما لَهُ ؟ فقیلَ : إنّهُ مَجْنونٌ ، فقالَ : بَلْ هُو مُصابٌ ، إنَّما الَمجْنونُ مَن آثَرَ الدُّنیا على الآخِرَةِ .»

پیامبر خدا صلى‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم بر دیوانه‏اى گذشت و پرسید: او را چه شده ‏است ؟ عرض شد: او دیوانه است. فرمود: نه، او آسیب دیده ‏است. دیوانه كسى است كه دنیا را بر آخرت برگزیند.(مشكاة الأنوار ،270 منتخب میزان الحكمة، 112)

از نظر مادّی به کسی نگاه کن که پایین‏تر از تو است و به مافوقت نگاه نکن. اگر به پایین‏تر از خود نگاه کنی، جنبه سازندگی دارد و اگر به مافوق خود نگاه کنی، نقش تخریبی و سوء اثر دارد. لذا این یکی از راه‎هایی است که جهت پدید آمدن بینش کفاف‏خواهی در انسان توصیه می شود

چگونه از طمع دنیا رها شویم؟!

مسأله دیگری که در معارف ما مطرح شده، این است که می‎گویند در امور مادّی به کسانی نگاه کنید که پایین‏تر از شما هستند؛ چرا که اگر انسان به زندگی کسی که پایین‏تر از او قرار دارد نگاه کند، هیچ‎گاه حسّ زیاده‏طلبی در او زنده نمی‎شود؛ بلکه حسّ قناعت در او زنده می‏گردد. اگر انسان در امور دنیایی و مادّی به مافوق خود نگاه کند، حسّ زیاده‏طلبی در او زنده می‎شود.
خداوند در قرآن کریم می‏فرماید: «وَ لا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْكَ إِلى‏ ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَیاةِ الدُّنْیا لِنَفْتِنَهُمْ فیهِ وَ رِزْقُ رَبِّكَ خَیْرٌ وَ أَبْقى‏». و مبادا که به خاطر دنیا چشمت به همسران ایشان باشد، زیرا روزیِ پروردگارت بهترین روزی و همیشگی‏ است. در ذیل این آیه روایتی از امام باقر(علیه‎السلام) نقل شده که حضرت فرمودند: «إِیَّاكَ أَنْ تُطْمِحَ بَصَرَكَ إِلَى مَنْ فَوْقَكَ»؛ بپرهیز از این ‏که نگاهت را به کسی بیفکنی که از نظر امور مادّی برتر از تو است.

«فَكَفَى بِمَا قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لِنَبِیِّهِ فَلا تُعْجِبْكَ أَمْوالُهُمْ وَ لا أَوْلادُهُمْ وَ قَالَ وَ لا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْكَ إِلى‏ ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَیاةِ الدُّنْیا». همین آیه‏ای که خطاب به پیغمبر نازل شده، برای تو کافی است.
پیغمبر اکرم(صلّی‏الله‏علیه‏وآله‏وسلّم) می‏فرمایند: «طُوبَى لِمَنْ هُدِیَ لِلْإِسْلَامِ وَ كَانَ عَیْشُهُ كَفَافاً وَ قَنِعَ». خوشا به حال کسی که از لحاظ معنوی به اسلام راهنمایی شده و از نظر مادّی نیز معیشتی به مقدار کفاف دارد و به آن قانع شده است.
روایت مفصّلی در بحارالانوار آمده است که ابوذر از پیغمبر اکرم(صلّی‏الله‏علیه‏وآله‏وسلّم) تقاضا می‎کند که حضرت به او سفارشی بفرمایند؛ پیغمبر می‏فرمایند: «انْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ تَحْتَكَ وَ لَا تَنْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ فَوْقَكَ».

از نظر مادّی به کسی نگاه کن که پایین‏تر از تو است و به مافوقت نگاه نکن. اگر به پایین‏تر از خود نگاه کنی، جنبه سازندگی دارد و اگر به مافوق خود نگاه کنی، نقش تخریبی و سوء اثر دارد. لذا این یکی از راه‎هایی است که جهت پدید آمدن بینش کفاف‏خواهی در انسان توصیه می شود.  (درس اخلاق آیت الله تهرانی (ره) )

فرآوری: محمدی                

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع:

پایگاه اطلاع‏رسانی حضرت آیت‏الله العظمی حاج‏آقا مجتبی تهرانی (ره)

وبلاگ داستان های آموزنده

سایت شهر حدیث

مطالب مرتبط:

تنها به فکر فربه کردن پوست نباشیم!

چه کنیم تا رزق و روزی به دنبالمان بدود؟!

دستی که آتش آن را نمی‌سوزاند

عبادت های فراموش شده!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.