تبیان، دستیار زندگی
مطرح شدن طرح خرید سربازی با خود حواشی به دنبال داشته است این حواشی را از داخل مجلس می توان رصد کرد تا بطن جامعه.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طرح خرید سربازی به نفع پولدارها!

مطرح شدن طرح خرید سربازی با خود حواشی به دنبال داشته است این حواشی را از داخل مجلس می توان رصد کرد تا بطن جامعه.

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
خرید سربازی

دفاع از عزت، استقلال، تمامیت ارزی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و همچنین جان و مال و ناموس مردم وظیفه شرعی، ملی و قانونی هر فرد ایرانی است و در اجرای این وظیفه همه اتباع ذکور جمهوری اسلامی ایران مکلف به انجام خدمت وظیفه عمومی هستند و جوانان برومند ایران همیشه تکالیف قانونی خود را به نحو احسن انجام داده‌اند ولی عده‌ای از افراد نیز به دلایل مختلف از انجام وظیفه قانونی خود طفره رفته و مرتکب غیبت شده‌اند که باید پاسخگوی تخلفات خود بوده و برابر قانون جریمه شوند.

جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح در تشریح جریمه مشمولان وظیفه غایب گفت: برابر مقررات قانون خدمت وظیفه مشمولین کارشناس و پایین‌تر متولد 1355 به بعد، کارشناسی ارشد 53 به بعد، دکتر غیرپزشکی 51 به بعد، دکتری پزشکی متولد 1345 به بعد در شمول قانون خدمت وظیفه عمومی بوده و باید تکلیف نظام وظیفه خود را روشن کنند.

سردار کمالی همچنین گفت این افراد می‌توانند خود را جهت خدمت دوره سربازی معرفی کنند و چنانچه تا 22 بهمن 1393 به خدمت اعزام شوند 6 ماه اضافه خدمت آنها بخشیده شده و به مراجع قضایی معرفی نخواهند شد.

وی با بیان اینکه عده‌ای از مشمولین غایب به دلایل مختلف از جمله اقامت در خارج از کشور، مشکلات خانوادگی، گرفتاری شغلی و سن بالا قادر به انجام خدمت سربازی نیستند گفت: نیروهای مسلح تاکید دارند که تکلیف خدمت این افراد هرچه سریع‌تر روشن شود.

چرا باید بین افرادی که به قانون احترام گذاشته و به خدمت سربازی اعزام شده‌اند با افرادی که به نحوی به قانون دهن‌کجی کرده و از سربازی طفره رفته‌اند، تفاوتی قائل نشد؟ و در عین حال تسهیلاتی را برای سربازان غایب در نظر گرفت! یا اینکه چرا باید عده‌ای که تمکن مالی دارند بتوانند به راحتی با پرداخت پول بر اقدام غیرقانونی خود سرپوش بگذارند؟

کمالی همچنین گفت: به منظور اجرای عدالت تصمیم گرفته شده براساس لایحه بودجه سال 1394 مشمولینی که بیش از 8 سال غایب و سن آنها حداقل 27 سال و حداکثر 50 سال است همچنین کارایی لازم را برای نیروهای مسلح نداشته باشند یا خدمت آنها در کنار سایر سربازان روحیه آنها را خراب می‌کند با پرداخت جریمه می‌توانند تعیین تکلیف شوند.

سردار کمالی در رابطه با میزان جریمه مشمولان غایب هم گفت: براساس حضور در داخل یا خارج از کشور، مدرک تحصیلی، مدت غیبت این میزان جریمه تعیین می‌شود. همچنین مبلغ جریمه و نحوه اجرای این طرح براساس آیین‌نامه‌ای خواهد بود که از سوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تهیه و پس از تایید ستاد کل به تصویب هیات وزیران می‌رسد ولی در حال حاضر مبلغ 20 تا 50 میلیون تومانی در این زمینه مدنظر است.

سردار کمالی گفت: کسانی که از فرصت فراهم شده استفاده نکنند در سال 94 قانون خدمت وظیفه عمومی، محرومیت‌های اجتماعی و دستگیری در مورد آنان را اعمال می‌کند و همچنین کسانی که آنها را به کارگیری کنند چه دستگاه‌های دولتی، خصوصی، خبرگزاری‌ها، رسانه‌ها و ... باید برای بار اول هزینه یک سرباز در سال و بار دوم و بالاتر هزینه 3 سرباز را پرداخت کنند.

جانشین منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح درباره زمان اجرای این قانون گفت: همانطور که لایحه بودجه مربوط به یک سال است موضوع جریمه ریالی مشمولان غایب نیز از ابتدای سال 94 اجرایی شده و تا پایان سال ادامه خواهد داشت و تا کنون هیچ تصمیمی در خصوص ادامه آن در سال 95 گرفته نشده است.

او گفت: در حال حاضر یک میلیون و 500 مشمول غایب داریم. همه مشمولانی که بیش از 8 سال غیبت دارند می‌توانند از جریمه مشمولین وظیفه غایب بهره‌مند شوند یا به سربازی روند وگرنه اعمال قانون می‌شوند اما این موضوع را از برخی اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس که در ارتباط مستقیم با موضوعات جوانان هستند و همچنین برخی اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس که به واسطه وظیفه ذاتی خود در تصمیم‌گیری درباره قوانین نیروهای مسلح دخالت دارند، جویا شدیم و آسیب‌های این تصمیم‌گیری و همچنین نحوه تصویب آن در مجلس را مورد واکاوی قرار دادیم. جالب اینجاست که همگی این نمایندگان بر تبعیض‌آمیز بودن این قانون تاکید داشته و 5 آسیب را نیز برای اجرایی شدن آن برشمردند...

فرمان ایست به جوانان بی‌پول

یکی از موضوعاتی که با مطرح شدن خرید خدمت سربازی غایبان به میان کشیده می‌شود بحث تبعیض میان افراد دارا و متمکن با اقشار ضعیف جامعه است. همزمان با اعلام این خبر که غایبان از خدمت سربازی می‌توانند با پرداخت پول از انجام خدمت معاف شوند دوباره موضوع اختلاف طبقاتی و تبعیض‌ها جانی تازه گرفت. بسیاری از جوانان از این می‌گویند که چرا باید بین افرادی که به قانون احترام گذاشته و به خدمت سربازی اعزام شده‌اند با افرادی که به نحوی به قانون دهن‌کجی کرده و از سربازی طفره رفته‌اند، تفاوتی قائل نشد؟ و در عین حال تسهیلاتی را برای سربازان غایب در نظر گرفت! یا اینکه چرا باید عده‌ای که تمکن مالی دارند بتوانند به راحتی با پرداخت پول بر اقدام غیرقانونی خود سرپوش بگذارند؟ این در حالی است که تا پیش از این بارها درباره تعیین مجازات برای سربازان غایب و فراری و در نظر گرفتن محدودیت‌های قانونی برای آنها صحبت می‌شد اما اکنون نه تنها درباره مجازات این افراد آنچنان که باید صحبتی نمی‌شود بلکه دریافت پول و جریمه نقدی به نحوی نادیده گرفتن تخطی آنها تلقی می‌شود. موضوعی که می‌تواند جوانان وظیفه‌شناس را در انجام وظایف قانونی خود دلسرد کند.

شیوه اجرا در هاله‌ای از ابهام

اما در آن سوی ماجرا حجت‌الاسلام حسین سبحانی‌نیا از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز با اعلام مخالفت خود با این طرح می‌افزاید: روش کار در ارائه چنین طرح‌هایی بررسی در کمیسیون امنیت ملی است، چرا که قوانین مختص نیروهای مسلح باید از این طریق در مجلس بررسی شود. وی با مبهم دانستن روش کار در پیشنهاد جریمه 20 تا 50 میلیونی سربازان غایب بیان داشت: این موضوع آنچنان که باید شفاف مطرح نشده و سازوکار آن مشخص نیست و این طرح باید در مجلس مطرح و نظر نمایندگان درباره آن جمع‌آوری و بعد وارد صحن علنی شود. سبحانی‌نیا با اشاره به ایجاد تبعیض در جامعه به دنبال اجرایی شدن این طرح می‌گوید: نهایی شدن چنین پیشنهادی نیازمند نظر فرمانده کل قواست و باید به طور حتم این طرح به سمع و نظر ایشان برسد و موافقت یا مخالفت فرمانده کل قوا ملاک عملکرد قرار می‌گیرد.

پایان خوش قانونگریزی!

باید تمرکز دولت بر انجام بموقع و صحیح خدمت سربازی باشد و برای غایبان تنبیه و مجازات در نظر گیرد و همچنین باید کیفیت خدمت سربازی را نیز با تمرکز بر سرباز معلم‌ها، سربازان امریه‌ای و آموزش‌های فنی و مهارتی ارتقا دهد

به باور این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس اجرای این طرح باعث ایجاد این احساس در جوانان می‌شود که اگر کسی چندسالی از خدمت غیبت کند مشمول بخشش قرار گرفته و این قاعده کلی برای آنها برقرار است. سبحانی‌نیا همچنین اظهار داشت: باید به‌گونه‌ای عمل شود که عدالت اجرا شود و این انتظار در جامعه ایجاد نشود که هر کس به سربازی نرفت پایان خوشی در انتظارش است بلکه باید منتظر شدیدترین برخورد‌ها باشد.

قانون برای همه

این در حالی است که عباس صلاحی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در این باره به

می‌گوید: قانون باید برای همه اقشار جامعه یکسان باشد و براساس قانون همه پسران باید به خدمت سربازی اعزام شوند و اجرای خرید خدمت غایبان در دولت با قانون مغایرت دارد. به باور صلاحی، بخشش غایبان ستم بر افرادی است که در زمان لازم به مناطق اعزام شده و در سخت‌ترین شرایط خدمت وظیفه را انجام داده‌اند اما در همان زمان عده‌ای با بی‌توجهی به قانون مشغول کاسبی شده و هم اکنون توان پرداخت این مبلغ را هم دارند. این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یادآور می‌شود: نکته دیگری که در اجرای این طرح مبهم مانده است نحوه هزینه‌کرد این مبالغ است. اکنون مشخص نیست این مبالغ به خزانه دولت واریز می‌شود یا اینکه در دست نیروهای مسلح باقی می‌ماند. وی با اشاره به ضرورت تنبیه و مجازات مشمولان غایب می‌افزاید: باید به جای این طرح به فکر اقدامات سختگیرانه برای مجازات غایبان بود و ارائه کارت پایان‌خدمت در قبال پول تداعی‌گر مدرک‌فروشی است. به گفته صلاحی این نوع تفکر بشدت آسیب‌زا بوده و جوانان را از انجام فعالیت‌های قانونی دلسرد کرده و به سمت یافتن راه‌های پولی یا خرید مدرک در هر مقطع از زندگی تشویق می‌کندلذا باید تمرکز دولت بر انجام بموقع و صحیح خدمت سربازی باشد و برای غایبان تنبیه و مجازات در نظر گیرد و همچنین باید کیفیت خدمت سربازی را نیز با تمرکز بر سرباز معلم‌ها، سربازان امریه‌ای و آموزش‌های فنی و مهارتی ارتقا دهد.


مناپع : خبر انلاین / روزنامه وطن امروز

در مورد سربازی نظر بدهید

جمعیت بلای جان خدمت سربازی!

 تب خرید سربازی شما را نگیرد!