تبیان، دستیار زندگی
همزمان با ماه محرم و ایام عزاداری سید و سالار شهیدان امام حسین (ع)، فرهنگسراها و بوستان های تهران میزبان نخستین سوگواره نمایشی و آیینی خمسه خواهند بود تا با برپایی آیین های عاشورایی، آیین های مذهبی چون تعزیه، پرده خوانی و... احیا شوند و صحنه هنر نیز همپای
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اهتزاز پرچم‌های حسینی در صحنه هنر

همزمان با ماه محرم و ایام عزاداری سید و سالار شهیدان امام حسین (ع)، فرهنگسراها و بوستان‌های تهران میزبان نخستین سوگواره نمایشی و آیینی خمسه خواهند بود تا با برپایی آیین‌های عاشورایی، آیین‌های مذهبی چون تعزیه، پرده‌خوانی و... احیا شوند و صحنه هنر نیز همپای مردم و مراکز عزاداری پرچم‌های سرخ و سیاه را برافراشته کند.

بخش هنری تبیان
پرچم حسینی

نخستین سوگواره نمایشی و آیینی خمسه از دهه دوم ماه محرم در فرهنگسراهای شهر تهران آغاز شده و تا روزهای پایانی ماه صفر ادامه می یابد.

امیرحسین شفیعی، دبیر اجرایی نخستین سوگواره نمایشی و آیینی خمسه گفت: این سوگواره پس از عاشورا فعالیت خود را آغاز کرده و در بوستان ها و فرهنگسراهای تهران برنامه های متعددی را اجرا می کند. این سوگواره تا پایان ماه صفر در طول پنج دهه آثار نمایشی مختلفی را برای مردم اجرا خواهد کرد.او درباره بخش های مختلف این سوگواره اظهار کرد: نخستین سوگواره نمایشی و آیینی خمسه به دبیری مجید رفیعی و در پنج بخش صحنه ای، خیابانی، تعزیه، نقالی و پرده خوانی برگزار می شود و احتمال دارد نمایشنامه خوانی هم به این سرفصل ها افزوده شود.

این هنرمند اظهار کرد: سازمان فرهنگی هنری و معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران این سوگواره را برگزار می کنند. هدف از برگزاری این سوگواره این است که آیین های نمایشی عاشورا احیا شود و از طرف دیگر همه مردم تهران بتوانند از این برنامه ها استفاده کنند.

به گفته او، از شمالی ترین تا جنوبی ترین نقطه شهر تهران در این برنامه دخیل هستند و همه مردم شهر می توانند از این آیین های نمایشی استفاده کنند.

شفیعی تاکید کرد: برنامه ریزی ها برای برگزاری این سوگواره ماه ها به طول انجامیده و برگزاری آن یک تصمیم یک شبه نبوده است. ما برای این برنامه فکرهای زیادی داریم و می خواهیم سوگواره ها و آیین های فراموش شده را دوباره زنده کنیم، زیرا این کار به رشد و قدرتمندی تئاتر دینی در سراسر کشور کمک می کند. او گفت: در بخش صحنه ای 94 متن خواهان حضور در سوگواره بودند که از میان آنها 23 اثر روی صحنه خواهد رفت. هنرمندانی هم که آثاری را آماده اجرا داشتند قرار است در فرهنگسرای ابن سینا اجراهایی داشته باشند.

به گفته شفیعی، در بخش نمایش های خیابانی هم 55 اثر متقاضی اجرا بودند که در حال بررسی بوده و طی روزهای آینده فهرست نهایی آنها اعلام خواهد شد.

این هنرمند تئاتری در ادامه گفت: برنامه های دهه دوم محرم شامل مجالس شبیه خوانی و تعزیه است که بعد از روز عاشورا آغاز می شود. در دهه سوم ماه صفر هم نمایش های بخش صحنه ای در ده سالن روی صحنه می رود. در حال رایزنی هستیم سالن محراب و سالن ماه حوزه هنری هم به این سالن ها بپیوندند.

سیروس همتی یکی از اعضای انتخاب نخستین سوگواره نمایشی و آیینی «خمسه» گفت: در تقویم ماه هایی هست منتسب به عزیزانی که ما اعتقاد راسخی به آنها داریم. رمضان ماه حضرت علی (ع)، شعبان ماه حضرت مهدی (ع) و محرم و صفر هم ماه امام حسین (ع)، امام حسن (ع) و پیامبر اکرم(ص) است.

او بیان کرد: سال های نه چندان دور همایش تئاتر عاشورایی به دبیری حسین پارسایی برگزار می شد. این همایش پنج سال بدون وقفه برگزار شد، اما عده ای سنگ اندازی کردند و مانع از ادامه آن شدند. این همایش برای گروه های هنری مذهبی یک فرصت محسوب می شد چون اگر کارشان در آن به عنوان برگزیده انتخاب می شد، هم جوایز خوبی می گرفتند و هم چند ماه بعد می توانستند اجرای عمومی داشته باشند؛ خلاصه هم فال بود و هم تماشا.

شفیعی

برنامه های دهه دوم محرم شامل مجالس شبیه خوانی و تعزیه است که بعد از روز عاشورا آغاز می شود. در دهه سوم ماه صفر هم نمایش های بخش صحنه ای در ده سالن روی صحنه می رود. در حال رایزنی هستیم سالن محراب و سالن ماه حوزه هنری هم به این سالن ها بپیوندند.

این هنرمند تئاتر، سینما و تلویزیون گفت: این همایش بهانه ای بود برای انجام کارهای مذهبی. قطعا خیلی ها اعتقادات مذهبی دارند و دوست دارند اثرشان را روی صحنه ببرند، اما باید کسی باشد که برای این کارها ارزش قائل شده و از آنها حمایت شود. من باور دارم و دوست دارم کار مذهبی روی صحنه ببرم، اما برای این کار نیاز است مرکزی به عنوان حامی در کنار گروه باشد تا بتوان این کار را انجام داد.

همتی افزود: این همایش باعث شد من دست کم 50 متن بخوانم که تقریبا نیمی از آنها آثار شایسته ای بودند و نویسندگان خوش قلم و جوانی داشتند.

همتی گفت: از طرف دیگر پیتر بروک یکی از بزرگان تئاتر جهان می گوید، تعزیه بهترین نوع تئاتر دنیاست. ما از این بهترین تئاتر غافل شده ایم و آن را تقریبا فراموش کرده ایم. شاید اغلب مردم ندانند که ما بیش از 300 نوع تعزیه داشته ایم. دکتر فتحعلی بیگی می گوید ما تقریبا برای هر روز یک نوع تعزیه داشته ایم که در میان آنها شماری تعزیه های شادی آور هم دیده می شود.

عاشورا در حوزه هنری

همزمان با آغاز ماه محرم، نمایشگاهی از آثار هنرمندان برجسته کشور با موضوع نقاشی های عاشورایی در گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری برپا می شود. در این نمایشگاه نقاشی های عاشورایی با حضور آثار هنرمندانی همچون غلامعلی طاهری، حبیب الله صادقی، عبدالحمید قدیریان، مرتضی گودرزی، علی کاشفی، حسن رزمخواه، ایرج اسکندری، علی وزیریان، کاظم چلیپا، مرتضی اسدی و کامیار صادقی با موضوع محرم و عاشورا در معرض دید علاقه مندان قرار می گیرد.

این نمایشگاه عصرروز دوشنبه ساعت 16 آغاز به کار کرد و تا بیستم آبان ادامه دارد.

نمایشگاه عکس «ضریح مقدس» در سرچشمه

نمایشگاه عکس های انتقال ضریح جدید امام حسین(ع)، از قم تا کربلا، از امروز صبح در گالری مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی «سرچشمه»، برپا می شود.

در حاشیه این نمایشگاه از کتاب «پنجره های تشنه» نوشته مهدی قزلی نیز رونمایی خواهد شد. این کتاب سفرنامه ای است درباره جزئیات حرکت ضریح مقدس در شهرهای مختلف ایران و در نهایت استقرار ضریح جدید در حرم باعبدالله الحسین (ع). ضریحی که به دست هنرمندان ایرانی و با نظارت و طراحی استاد محمود فرشچیان آماده شد.


منبع:
جام جم