تبیان، دستیار زندگی
آیا با سقوط نرخ جهانی نفت ایران تحت تاثیر قرار می گیرد و باز هم دچار شوک خواهیم شد
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اقتصاد بعد از سقوط نفت!


آیا با سقوط نرخ جهانی نفت ایران تحت تاثیر قرار می گیرد و باز هم دچار شوک خواهیم شد.
نفت

نفت هم اکنون 86 دلار است اما در بودجه امسال بر پایه 100 دلار مورد محاسبه قرار گرفته و این یعنی اینکه این نرخ می تواند کل بودجه 93 را تحت تاثیر قرار دهد؛ بودجه ای که در 6 ماهه ابتدایی سال نیز با کسری مواجه بوده است. دلایل بسیاری برای سقوط نرخ نفت ذکر کرده اند اما مهمترین دلیل می تواند دست های پنهان بین المللی برای تحت فشار قرار دادن یکی از ابرقدرت ها باشد. اقتصاد روسیه نیز وابستگی بسیاری به نفت و گاز دارد و هیچ چیز مانند سقوط چند ده دلاری نفت نمی توانست اقتصاد روسیه را تحت تاثیر قرار دهد. زمانی هم که قیمت نفت سقوط می کند طبیعی است که نسبت به این اتفاق باید واکنش نشان داد. نفت وابستگی فراوانی به اظهارات مقامات تولیدکننده دارد اما آیا در چند هفته اخیر مسوولان ما توانستند قواعد دیپلماسی انرژی را رعایت کنند و جلوی سقوط نرخ نفت را بگیرند؟

با آغاز سقوط قیمت طلای سیاه در بازار نفت جنگ تمام عیار ارزان فروشی نفت بین کشورهای عضو اوپک به ویژه کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس همچون عربستان سعودی، قطر، عراق و امارات متحده عربی راه افتاده است.

بر این اساس هر چند برخی از کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی عضو اوپک همچون نیجریه، لیبی، آنگولا و ونزوئلا نسبت به کاهش قیمت نفت واکنش سفت و سختی نشان داده اند اما کارشناسان بازار معتقدند که عربستان سعودی بزرگترین تولید کننده نفت اوپک و آمریکا ائتلافی را شکل دادند تا با کاهش بهای نفت اقتصاد کشورهایی همچون ایران، روسیه و ونزوئلا را آزار دهند.

اتحاد نفتی میان عربستان و آمریکا مسبوق به سابقه هم بوده است و این دو کشور در سال 1985 میلادی با پائین کشیدن فیتیله قیمت طلای سیاه زمینه فروپاشی امپراطوری شوروی را فراهم کردند.

توماس فریدمن در تحلیلی نوشته است:"کاهش قیمت نفت در نتیجه کاهش سرعت رشد اقتصادی در اروپا و چین است. همچنین ایالات متحده هم به لطف تکنولوژی های جدید و استخراج نفت شیل، توانسته به عنوان یکی از بزرگترین تولید کننده های نفت مطرح شود. "

پس از عراق، ونزوئلا و آنگولا، مسئولان اقتصادی نیجریه یکی از کشورهای عضو اوپک هم نگاهی محتاطانه به قیمت نفت در بودجه سال 2015 این کشور دارند به طوری که خبرها از گنجاندن نفت 78 دلاری در بودجه این کشور حکایت دارد

نفت در بودجه سایر کشورها!

همزمان با سقوط آزاد طلای سیاه در بازار و گنجاندن نفت ارزان قیمت تر در بودجه سال 2015 اکثر کشورهای عضو اوپک، ایران هم قصد دارد بهای نفت خام خود در بودجه سال 94 را در محدوده 70 دلار به ازای هر بشکه تعیین کند، این در حالی است که بودجه سال 93 با قیمت نفت 100 دلار بسته شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، در طول چند روز گذشته تاکنون سقوط آزاد قیمت طلای سیاه واکنش بسیاری از کشورهای نفت خیز جهان را به همراه داشته است به طوری که کشورهای مختلف قصد دارند در قانون بودجه سال 2015 میلادی فتیله قیمت نفت را حسابی پائین بکشند.

بر این اساس کشورهای مختلف عضو اوپک همچون ونزوئلا، اکوادر، آنگولا، نیجریه، عراق و حتی کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس قصد دارند برای بودجه سال آینده خود قیمت نفت را در محدوده 80 تا 60 دلار قرار بدهند.

نیکولاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا که این روها به منتقد شماره یک کاهش قیمت نفت در بازار تبدیل شده است از تنظیم بودجه سال 2015 میلادی این کشور بر فرض نفت بشکه ای 60 دلار خبر داده و تاکید می کند: ونزوئلا به طور معمول قیمت نفت را در بودجه کشوری کمتر در نظر می گیرد تا از این راه بتواند با محدودیت‌های بودجه ای کمتر، هزینه بیشتری کند.

عراق هم که تا چند سال قبل رویای تولید 8 تا 10 میلیون بشکه نفت را در سر می پروراند به کاشه بهای طلای سیاه واکنش نشان داده به طوری که عاصم جهاد سخنگوی وزارت نفت با بیان اینکه در صورتی‌که چشم انداز جهانی، قیمت احتمالی نفت را 90 دلار اعلام کند، اظهار داشت: دولت عراق این قیمت را برای تعیین بودجه سال آینده 60 تا 70 دلار در نظر می گیرد.

نفت ، اوپک

خوزه ادواردو دوس سانتوس رئیس جمهور آنگولا هم با بیان اینکه کاهش قیمت نفت در ماه‌های اخیر سبب شده است که آنگولا، دومین تولید کننده بزرگ نفت قاره آفریقا، با مشکل کسری بودجه روبرو شود، پیش بینی کرد سهم نفت در تولید ناخالص داخلی آنگولا در سال جاری به کاهش 3,5 درصدی همراه باشد.

این در حالی است که گزارش موسسات معتبر بین‌المللی نشان می دهد میزان فروش نفت این کشور آفریقایی در کل سال 2014 به پایین ترین سطح در طول هشت سال گذشته تاکنون رسیده است.

پس از عراق، ونزوئلا و آنگولا، مسئولان اقتصادی نیجریه یکی از کشورهای عضو اوپک هم نگاهی محتاطانه به قیمت نفت در بودجه سال 2015 این کشور دارند به طوری که خبرها از گنجاندن نفت 78 دلاری در بودجه این کشور حکایت دارد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه بزرگترین صادرکننده نفت جهان هم با هشدار نسبت به افت رشد اقتصاد جهانی در صورت کاهش بهای نفت به کمتر از بشکه‌ای 80 دلار، تاکید می کند: سیاست‌های جدید اقتصادی برای مهار تبعات کاهش قیمت نفت در روسیه تدوین و اجرایی خواهد شد.

احتمال کاهش قیمت نفت به کمتر از 60 دلار!   دولتی ها اعتقاد دارند که سقوط قیمت نفت تاثیر چندانی در بودجه و اقتصاد ایران نخواهد داشت اما انفعال وزارت نفت در زمینه کاهش شدید قیمت ها اعتراض خیلی ها را درآورد: به احتمال قریب به یقین، این افزایش عرضه در بازار نفت بی ارتباط با مذاکرات ژنو نیست و آمریکا و همپیمانانش می خواهند با استفاده از نقطه ضعف ما در وابستگی به درآمدهای نفتی، به ایران فشار بیاورند تا به زعم خودشان این فشار اقتصادی علاوه بر تحریم ها به تسلیم شدن ایران برابر خواسته های آنان بینجامد.در این شرایط عملکرد مناسب و به موقع مسئولان دولتی در مدیریت اقتصادی کشور مهم است و از وزیر نفت هم انتظار داریم که در این خصوص عملکرد مناسبی از خود نشان دهد اما متأسفانه هیچ فعالیت و اظهار نظر مناسبی از سوی وزارت نفت نمی بینیم.

این جمله و جملات مشابه را نمایندگان مجلس و کارشناسان در واکنش به انفعال وزارت نفت عنوان می کنند اما وزارت نفتی ها عکس العملی نشان نمی دهند و اگر اقدامی انجام می دهند آن را رسانه ای نمی کنند. جالب اینکه کمیسیون امرژی مجلس به این موضوع بارها اعتراض کرده اما فایده ای نداشته است. اینکه فکر کنیم اقتصاد تحت تاثیر کاهش قیمت نفت قرار نمی گیرد اشتباه محض است و مسوولان باید برای روزهای کاهش درآمد نفتی فکر اساسی کنند.

واکنش ها به سقوط قیمت نفت

نام

اظهارات

حبیب آقاجری عضو کمیسیون انرژی مجلس

در شرایطی که قیمت نفت کاهش یافته عملکرد مناسب و به موقع مسئولان دولتی در مدیریت اقتصادی کشور مهم است و از وزیر نفت هم انتظار داریم که در این خصوص عملکرد مناسبی از خود نشان دهد اما متأسفانه هیچ فعالیت و اظهار نظر مناسبی از سوی وزارت نفت نمی بینیم.

محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت

قیمت نفت قبلا 105 دلار بود اما امروز با توطئه جدید برخی کشورهای اسلامی منطقه، نفت به 85 دلار رسیده است.

محمدعلی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک

تنها راه‌حل بازگشت تعادل به بازار نفت مدیریت عرضه از سوی کشورهای عضو اوپک است و ضروری است که هر چه سریع‌تر جلسات این سازمان در سطح کارشناسی، وزرا و حتی سران کشورها تشکیل شود.

سید مسعود میرکاظمی

عضو کمیسیون انرژی مجلس

بحث کاهش قیمت نفت متأسفانه با یک شیب تندی در حال اتفاق است و سازمان های متولی هم فقط نظاره گر شده اند و این جای بحث دارد.

در صورتی که ایران می تواند به عنوان یک عضو تأثیرگذار در اوپک درخواست جلسه اضطراری را بکند و در سال های گذشته هم همین گونه بود به محض اینکه جلسه اضطراری تشکیل می شود و کاهش تولید را مطرح می کنند بر قیمت ها تأثیرمی گذارد چرا اقدام نمی کند جای سوال است که باید از سوی وزیر نفت به آن پاسخ داده شود.

علی طیب نیا، وزیر نفت

وقتی ما نفت را می فروشیم پول آن را چهار پنج ماه بعد وصول می کنیم؛ الان هم در حال وصول پول نفتی هستیم که چهار پنج ماه قبل فروخته بودیم.

ابراهیم کارخانه‌ای

عضو کمیسیون انرژی

باید دولت تمام تلاش خود را به کار گیرد تا در بخش‌های سیاسی، بین‌المللی و اقتصادی با توطئه دشمن علیه کشور مقابله کند. تأثیر منفی این شرایط بر اقتصاد کشور نتیجه بی‌توجهی به اقتصاد مقاومتی است.

محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


مطالب مرتبط:

منتقدان مذاکرات هسته ای بخوانند!

رفع تحریم پتروشیمی یک دستاورد است

پالایشگاه های اروپایی تعطیل می شوند