تبیان، دستیار زندگی
نویسنده کتاب «دانش خانواده و جمعیت» اظهار داشت: بهترین کاری که ما می توانیم برای مقابله با بحران جمعیت انجام دهیم این است که واقعیت های موجود را خیلی علمی و مستند، در اختیار افکار عمومی قرار دهیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دانش خانواده و جمعیت

نویسنده کتاب «دانش خانواده و جمعیت» اظهار داشت: بهترین کاری که ما می‌توانیم برای مقابله با بحران جمعیت انجام دهیم این است که واقعیت‌های موجود را خیلی علمی و مستند، در اختیار افکار عمومی قرار دهیم.

فرآوری: زهره سمیعی- بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
دانش خانواده و جمعیت

مجموعه«دانش خانواده و جمعیت» شامل گزیده ای از دانش‌های شناختی، مهارتی و رفتاری است که می‌تواند جوانان را در فراگیری مهارت‌ها و آمادگی‌های قبل از ازدواج و نیز نحوه مدیریت عاطفی، اخلاقی و رفتاری پس از ازدواج یاری رساند.

در این کتاب ضمن تبیین مهارت‌های ارتباطی لازم بین اعضای خانواده، مسائلی همچون آگاهی‌های حقوقی، دانش‌ها و مهارت‌های ضروری در اقتصاد خانواده و شیوه حل مشکلات و آسیب‌های خانواده نیز مورد توجه نویسندگان قرار گرفته است.

این اثر که اولین گام در ارائه متن آموزشی دانش خانواده و جمعیت است، به کوشش اساتید محترم آقایان دکتر امیرحسین بانکی‌پورفرد، دکتر محمود حکمت‌نیا و دکتر محمدجواد محمودی و خانم‌‌ها زهرا آیت‌اللهی، شیما سادات حسینی، دکتر مونس سیاح و دکتر بتول نامجو و نیز با استفاده از ایده‌های آقایان دکتر محمود گلزاری، حسین بستان و محمدرضا سالاری‌فر تدوین شده است.

زهرا آیت‌اللهی نویسنده کتاب «دانش خانواده و جمعیت» اظهار داشت: به نظر می‌رسد بهترین کاری که ما می‌توانیم برای مقابله با بحران جمعیت انجام دهیم این است که واقعیت‌های موجود را خیلی علمی و مستند، در اختیار افکار عمومی قرار دهیم. به طور قطع مردم وقتی واقعیات را به طور دقیق بشنوند و به این باور برسند که بحران فعلی جمعیت در آینده چه مشکلاتی را برایشان به وجود خواهد آورد، عملکرد خانوادگی و اجتماعی خود را تغییر خواهند داد.

کاهش جمعیت زمانی اتفاق می افتد که افراد یا ازدواج نکنند و دیر ازدواج کنند یا در صورت ازدواج نخواهند بچه‌دار شوند یا در صورت ازدواج تنها یک بچه داشته باشند. اگر از نظر اجتماعی به این موضوع نگاه کنید می‌بینید که وقتی جمعیت رشد مناسبی نداشته باشد، چه آثار و تبعات منفی گریبانگیر ما خواهد شد.

وی افزود: به نظر می‌رسد در دادن اطلاعات کافی به مردم در خصوص بحران جمعیت کوتاهی شده است. مهمترین منابعی که می‌توانند این اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهند، فضاهای علمی و آکادمیک هستند که قاعدتا دانشگاه‌ها در راس‌شان قرار دارند. ما باید در دانشگاه برای دانشجویان تشریح کنیم که جامعه از نظر جمعیتی در چه وضعیتی قرار دارد و اگر به همین منوال پیش برود با چه مشکلاتی رو به رو خواهیم شد.

آیت اللهی نیازسنجی درباره این بحث را بسیار مهم دانست و گفت: به نظر من وقتی فضای ذهنی و فکری جامعه درست شکل بگیرد و اطلاعات به طور دقیق به افراد داده شود، خودشان می‌توانند درست‌ترین تصمیم را بگیرند. مهم این است که ما وضعیت جامعه را برای آنها شفاف کنیم.

نویسنده کتاب «دانش خانواده و جمعیت » گفت: کاهش جمعیت زمانی اتفاق می افتد که افراد یا ازدواج نکنند و دیر ازدواج کنند یا در صورت ازدواج نخواهند بچه‌دار شوند یا در صورت ازدواج تنها یک بچه داشته باشند. اگر از نظر اجتماعی به این موضوع نگاه کنید می‌بینید که وقتی جمعیت رشد مناسبی نداشته باشد، چه آثار و تبعات منفی گریبانگیر ما خواهد شد.

وی ادامه داد: در این صورت توانمندی‌ها و استعدادهای جوانان به طور کامل بروز نمی‌کند و آنها نمی‌توانند تمدن غنی ایران و فرهنگ اسلامی ایرانی را به نسل‌های بعد انتقال دهند. جامعه ما دیگر پویایی نخواهد داشت و از حیث اقتصادی نیز دیگر مولدی نخواهد بود. از حیث سیاسی نیز جامعه پیر و سالخورده بسیار محافظه‌کار می‌شود. جامعه‌ای از لحاظ سیاسی عزت دارد که ریسک‌پذیر و متهور باشد؛ اما جامعه‌ای که جمعیت آن کم باشد، رو به افول می‌رود.

آیت‌اللهی انتشار کتاب‌ را یکی از بهترین روش‌ها برای آگاهی دادن به مردم دانست و گفت: به نظر می رسد ما در کشور به کتاب های زیادی احتیاج داریم که بتواند وضعیت امروز جامعه را در بحث جمعیت برای عموم مردم تبیین و اثرات منفی ادامه سیر موجود را برای آنها روشن کند.


منابع:
فارس
سایت دانشگاه معارف اسلامی