تبیان، دستیار زندگی
در انتهای تنگ چوگان و در چهار کیلومتری شهر بیشاپور کازرون یکی از اسرارآمیزترین غارهای ایران قرار دارد. غار عجیب شاپور با مجسمه شگفت انگیزی که در آن جا خوش کرده و از دوره ساسانیان تاکنون در این مکان قرار دارد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اسرارآمیزترین غار ایران را ببینید
غار شاپور


در انتهای تنگ چوگان و در چهار کیلومتری شهر بیشاپور کازرون یکی از اسرارآمیزترین غارهای ایران قرار دارد. غار عجیب شاپور با مجسمه شگفت انگیزی که در آن جا خوش کرده و از دوره ساسانیان تاکنون در این مکان قرار دارد.

بیشاپور مهمترین پایتخت ساسانیان بود و غار شاپور در این شهر، در ارتفاع حدود 800 متری از سطح زمین قرار گرفته است. غاری که دهانه آن به حدود 30 متر می رسد و در ورودی آن یکی از عظیم ترین و عجیب ترین مجسمه های ایران قرار گرفته است. مجسمه شاپور از یک ستون چکیده غول‌پیکر که در این غار وجود داشته تراشیده شده و با وجود گذشت 1700سال هم‌چنان پابرجا است هر چند با دو دست شکسته. اما باید بدانید که این تنها مجسمه باقی‌مانده از دوران باستان است که حدود 7 متر ارتفاع و 3متر پهنا دارد.

غار شاپور

البته این مجسمه، زمانی هم واژگون شده‌بود اما در سال 1336 دوباره در جای خود قرار گرفت. در دهانه غار دو کتیبه سنگی وجود دارد که یکی از آنها ترجمه کتیبه شاپور در نقش رجب و دیگری نحوه برپاسازی مجدد مجسمه پس از هزار سال است. هر دو این کتیبه ها را ارتش که این مجسمه را در سال36 سرپا کرد، تهیه و نصب کرده است.

غار شاپور

چطور برسیم؟

برای دیدن غار شاپور باید به 25 کیلومتری شمال شهر کازرون و پنج کیلومتری شهر تاریخی بیشاپور بروید. روستای همجوار غار هم به نام شاپور شناخته می شود و می توانید در مدت اقامتتان در استان فارس، در این روستا بمانید. این غار کاملاً مشرف به دره بزرگ و بسیار سرسبزی است به نام تنگ چوگان است که در روستا قرار دارد.
غار شاپور

بخشی از مسیر روستا تا غار ماشین رو است و بقیه آن را باید پیاده بروید. در واقع مسیری حدودا یک و نیم ساعته مقابل شما است. اما وقتی به نزدیکی غار برسید، تا دهانه غار پلکان بتونی و سنگی ساخته شده که رفت و آمدتان را ساده تر می کند.

غار شاپور

در سمت راست ورودی تنگه آثار قلعه ای، که گویا محل نگهبانی از شهر بیشابور بوده است، به چشم می خورد. کف دره بستر رود شاپور است که آب آن از طریق کانال هایی متعدد به داخل شهر منتقل می شده است.

مجسمه شاپور از یک ستون چکیده غول‌پیکر که در این غار وجود داشته تراشیده شده و با وجود گذشت 1700سال هم‌چنان پابرجا است

مشخصات غار شاپور

قبل از ورود به غار و در سمت چپ ورودی، دخمه ای قرار دارد که بخشی از آن دست ساخته است. حدود 10 متر بعد از آن به مجسمه عظیم شاپور اول ساسانی می رسید. مسیر ابتدایی غار هموار است و بعد از حدود 80 متر، پرتگاهی در انتظار غارنوردان خواهد بود. باستان شناسان می گویند دو طرف دیوارهای غار را حجاری و صاف کرده بودند تا برای کندن نقش های برجسته و یا نوشتن آماده باشد اما این کار، نیمه تمام مانده است.

غار شاپور

در انتهای این بخش دو آب انبار در داخل سنگ کنده  شده اند که هر کدام حدود یک متر عمق دارند. آبی که از سقف به کف غار می چکیده در این حوض ها جمع می شده و نیاز ساکنان را تأمین می کرده است. در سمت چپ آب انبارها هم یک آبشار سنگ زیبا و در پشت آن چکنده ها و چکیده های بزرگ و زیبایی به چشم می خورند. سقف غار در بلندترین قسمت حدود 40 متر است و طول غار از دهانه تا انتها حدود 450 متر براورد می شود.

غار شاپور

به نظر می رسد این غار قبل از دوران ساسانیان از مکان های مذهبی و آیینی ساکنان منطقه بوده است. به خاطر تاریکی و عمق زیاد و وجود آب و لیز بودن پرتگاه‌های درون این غار و البته وجود غارهای متعدد جنبی، تا به حال هیچ‌کس نتوانسته همه زوایا و گوشه ها و غارهای درونی غار شاپور را کشف کند.

الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


مطالب مرتبط:

شهر گمشده ساسانی

غار قندیل های سنگی

تاریخ سنگی ساسانی