تبیان، دستیار زندگی
از آغاز حضور پرندگان در روی کره زمین 150 میلیون سال می گذرد. پرندگان نام آشناترین مهره دارانی هستند....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اطلاعات اردوی یک روزه باغ پرندگان تهران2

قسمت دوم

باغ پرندگان تهران

تاریخچه حضور پرندگان

از آغاز حضور پرندگان در روی کره زمین 150 میلیون سال می گذرد. پرندگان نام ‌آشناترین مهره‌دارانی هستند که به دلیل تنوع گونه‌ای و سازگاری بالا، امکان حیات در قلمرو‌ پهناوری از کره زمین را به دست آورده‌اند.

در ایران حدود 535 گونه پرنده شناسایی شده است که البته همه آن ها بومی ایران نیستند بلکه از این بین برخی برای زاد و ولد، بعضی برای زمستان ‌گذرانی حتی برخی برای تابستان ‌گذرانی، تعدادی به صورت مهاجر عبوری وارد کشور ما می ‌شوند و البته برخی دیگر هم به صورت اتفاقی یا صرفا برای یک بار در کشور ما دیده شده اند.

مشخصات عمومی:

پرندگان حیواناتی مهره دار هستند که دارای بال بوده و بدنشان از پر پوشیده شده است.

پرواز، مشخصه پرنده بودن نیست. همه پرندگان توانایی پرواز ندارند. از طرفی برخی غیر پرندگان پرواز می ‌کنند.

پرندگان تخم گذار بوده و بچه هایشان را از طریق خوابیدن روی تخم ‌هایشان به دنیا می آورند.

دهانی نرم و گوشتالو، ولی منقاری سفت دارند.

پرندگان با وجود جثه های بزرگ وکوچک دارای استخوان های تو خالی بوده و وزنشان کم است تا بتوانند در هوا پروازکنند.

با به هم زدن بال ها پرواز کرده و با سُر خوردن در هوا بالا می روند. ماهیچه سینه پرندگان بزرگ و قوی است، همین امر باعث می شود بتوانند مدت طولانی بال بزنند. آن ها حتی در حال توقف پرواز می ‌کنند.

پاهای پرندگان برای شکار کردن و گرفتن طعمه و شنا کردن و فرود آمدن بسیار مهم می ‌باشند آن ها دارای قوزک پا بوده و دارای دو یا سه و یا چهار انگشت می ‌باشند و معمولا روی انگشت نشان راه می ‌روند.

چشم بیشتر آن ها در طرفین سرشان قرار دارد و این باعث می شود بدون این که حرکت کنند تمام اطراف خود را ببینند، چشم هایشان بزرگتر از جثه کوچکشان بوده و بینایی قوی دارند.

پرنده ها از شنوایی خوبی برخوردار بوده و می ‌توانند هر ثانیه حدود پانصد صدای متفاوت را تشخیص دهند.

باغ پرندگان تهران

خصوصیات دیگر:

غذا خوردن:

پرندگان معمولا دانه خوار و حشره خوارند و غذای خود را از دانه ‌ها و میوه ها گرفته تا حشرات و نرم ‌تنان که اندازه و شکل آن ها با منقارشان تناسب داشته باشد تهیه می کنند. آن ها فاقد دندان بوده و طعمه خود را از طریق قطعه قطعه کردن می ‌خورند. اما برخی پرندگان مانند شاهین و عقاب گوشتخوار بوده و حیوانات یا پرندگان دیگر را شکار کرده و می ‌خورند. برخی دیگر نیز خود شکار نمی ‌کنند اما از لاشه مرده حیوانات شکارشده تغذیه می ‌کنند.

ازدواج:

پرندگان نر، با ظاهر زیبا و رنگارنگ خود و برخی حرکات نمایشی ماده ها را تحت تاثیر قرار داده و آن ها را به سمت خود ترغیب می کنند. برخی از پرندگان دارای جفت های زیادی می ‌باشند ولی بعضی از گونه ‌ها نیز دارای یک جفت بوده و تا آخر عمر با او به سر می برند.

ارتباط با یکدیگر:

آواز در پرندگان برای برقرار کردن ارتباط نقش مهمی ایفا می ‌کند. بسیاری از پرندگان چون در جای پر درخت با پوشش های گیاهی انبوه زندگی می کنند به سختی می توانند همدیگر را ببینند بنابراین با صدا ‌کردن از فاصله دور با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند معمولا نرها آواز می ‌خوانند.

خانه ‌سازی:

لانه بیشتر پرنده ها کاسه ای شکل است و در بالای درختان، روی زمین، بالای شیروانی یا سقف خانه ها و صخره ‌ها و یا به صورت شناور بر روی آب ساخته می شود. پرندگان برای ساختن آشیانه از پاها و منقار خود استفاده کرده و بوسیله آنها مواد مختلفی مانند: شاخه ‌های کوچک علف ها و برگ ها، ابریشم، تار عنکبوت و حتی موی انسان و حیوان را در کنارهم چیده و به وسیله آب دهان، گل و مواد دیگری به هم می چسبانند. پرندگان لانه ‌هایشان را با مواد نرم می ‌پوشانند تا تخم ‌ها و جوجه ‌هایشان را گرم نگه دارند، همچنین لانه ‌ها را گود می ‌سازند تا تخم ها غلت نخورند و به پایین نیفتند.

باغ پرندگان تهران

زاد و ولد:

پرندگان همگی تخم گذارند و فرزند خود را از طریق خوابیدن روی تخم و گرم نگهداشتن آن به دنیا می ‌آورند. تخم ها باید در دمای مناسب نگه داری شوند تا جوجه های درون آن زنده بمانند. همچنین پوسته سخت تخم از جوجه درون آن محافظت می نماید. مواد غذایی مورد نیاز برای جوجه نیز در زرده تخم  وجود دارد. بعضی از پرنده ها تا 19 تخم و بعضی دیگر فقط یک تخم می گذارند.

جوجه پس از کامل شدن در تخم باید پوسته سخت تخم را بشکند و از آن خارج شود. شکستن تخم از داخل کار مشکلی است جوجه ‌ها زائدهای روی نوک هایشان دارند که به دندان تخم معروف بوده و برای شکستن تخم از آن استفاده می ‌کنند. جوجه ها با بازکردن دهانشان از غذای که مادر آورده می ‌خورند. والدین جوجه برای سیر کردن جوجه هایشان مجبورند چندین بار در روز برای پیدا کردن غذا پرواز نموده و غذا جمع ‌آوری کنند.

آموزش:

پرنده ها پس از چند هفته رشد نموده و برای پرواز آماده می ‌شوند آن ها در آشیانه خود می ‌توانند با به هم ‌زدن بال ها و تلاش نمودن یاد بگیرند چگونه پرواز کنند.

امنیت:

پرندگان معمولا از خطر فرار کرده و به دشمن حمله نمی ‌کنند. البته بعضی از آن ها از خودشان دفاع می ‌کنند و دشمنان را فریب می دهند. بعضی از پرندگان لانه ‌هایشان را نزدیک حیوانات خطرناک می سازند تا کسی به آن ها حمله نکند. بعضی از پرنده ها برای دور کردن دشمن از بوی بد استفاده می ‌کنند مانند مرغابی ‌ها که در آشیانه ‌های خود ماده شیمیایی بسیار بدبو دفع می ‌کنند.

مهاجرت:

اکثر پرندگان برای پیداکردن غذای مناسب، پرورش و بزرگ کردن جوجه ‌هایشان و همچنین برای فرار از شرایط آب و هوایی مهاجرت کرده و به جاهایی که غذا و آب و هوایی مناسب داشته باشد کوچ می ‌کنند. مهم ترین دلیل مهاجرت پرندگان تخم گذاری و بزرگ ‌کردن جوجه ها می ‌باشد. بسیاری از پرندگان هنگام مهاجرت برای ایمنی بیشتر به شکل گروهی و در ردیفی به شکل v پرواز می کنند چون این روش موجب کم شدن مقاومت هوا شده و در انرژی صرفه جوئی می شود.

دانشمندان و زیست ‌شناسان هنوز موفق نشده ‌اند دریابند که پرندگان چگونه مسیر کوچ خود را پیدا می ‌کنند برخی معتقدند پرنده ها با علامت گذاری و به خاطر آوردن رودها، کوه ها مسیریابی می ‌کنند اما برخی دیگر معتقدند آن ها از طریق ماه و خورشید و ستارگان مسیرشان را می یابند.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: نسرین علیفرد - محسن تقوی نیا

تهیه: نسرین علیفرد