تبیان، دستیار زندگی
بنابراین ممكن است خواسته شما اجابت شده باشد، اما خیر و صلاح شما در تأخیر آن باشد. امیرالمؤمنین علی علیه السلام می فرماید: « خداوند سرنوشت انسان و جریان امور هستی را بر اساس آن چیزی كه مقتضای حكمتش است، تقدیر و تنظیم می نماید، نه بر پایه ای كه انسان دوست د
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از مجردی و تنهایی خسته شدم!

دعا

تحصیلاتم تمام شده و شاغلم. توی محیط کارم دیگه همکار مجردی نمونده! از تنهایی خسته ام. دلم میخواد یکی رو دوست داشته باشم. دلم میخواد ازدواج کنم. اما فرد مناسبی به خواستگاریم نمیاد. هر کسی میاد یه مشکلی داره. ملاک های بالایی هم ندارم. فقط میخوام در حد خودم باشم همین. دیگه دارم نا امید میشم. از دعا خسته شدم؛ از مجردی خسته شدم؛ از بس توسل كردم به امام زمان(عج) خسته شدم؛ از گناه بدم می یاد و می ترسم؛ چه طور به خدا بگم به خاطر ترس از دور شدن از اونه که می خوام ازدواج كنم؟ چرا خدا دركم نمی كنه؟

بخش اول؛ راز عدم استجابت دعا

قبل از پرداختن به این موضوع تذكر دو نكته لازم است و آن اینكه:

1. یك هشدار خیلی مهم به همه دوستان، چه پسر و چه دختر می دهم و آن اینكه نگذارید خواسته داشتن همسر قلبتان را تصرف كند، متاسفانه بعضی ها از بس تحت فشار قرار می گیرند همه عباداتشان می شود صرف خواستن همسر و خود خدا فراموش می شود.

2. دعا و توسل به اهل بیت علیهم السلام برای هر كاری لازم هست، ولی اگر انسان در خانه بنشیند و فقط دعا كند و توقع داشته باشد، شوهری از غیب پیدا شود و با او ازدواج كند، هرگز به سرانجام نخواهد رسید. برای ازدواج كردن - چه زن و چه مرد - مانند هر كار دیگری راهكارهای مشخصی وجود دارد كه باید از این روش ها استفاده كنید.

و اما راز عدم استجابت دعا:

گاهی این سوال به ذهن انسان می رسد كه اگر خداوند صدای ما را می شنود، به دعا و درخواست ما آگاه است، توانایی اجابت هم دارد و خودش فرموده: از من بخواهید تا اجابت كنم، و یا گفته شده دعا در بعضی مواضع و مكان ها مستجاب می شود؛ پس چرا برخی اوقات شاهد اجابت (سریع) دعاهای خود نیستیم؟ توضیحات زیر، پاسخ گوی این نوع سوالات خواهد بود:

امیرمومنان علی علیه السلام می‌فرمایند: «دیر اجابت نمودن خدا، ‌تو را ناامید نكند كه بخشش، ‌بسته به مقدار درخواست است. چه بسا در اجابت دعای تو تأخیر رخ دهد تا درخواست تو طولانی‌تر گردد و بخشش خدا كامل‌تر شود. چه بسا چیزی را خواسته‌ای به تو نداده، ولی بهتر از آن را در این دنیا یا آن دنیا داده و یا بهتر آن بوده كه آن را از تو باز دارد. چه بسا چیزی را طلب نمودی كه اگر به تو می‌داد، ‌تباهی دین و دنیای خود را در آن می‌دیدی»

انسان مرتبط با خدا مى‏كوشد از طریق دعا(راز و نیاز و مناجات و عبادت) به خدا نزدیك شود. وقتى با كسى آشنا شدى و ارتباط پیوسته شما زمینه اعتماد را فراهم ساخت و از دوستان صمیمى او به شمار آمدى، در هنگام نیاز به خانه‏اش مى‏روى. شرط دوستى را به جا مى‏آوری. میثاق و محبت را استوار مى‏سازی. او نیز در را باز مى‏كند. شما را در اندرون پذیرایى می‌نماید و مورد لطف و عنایت ویژه قرار خواهد داد. بر این اساس هر دعایی از انسان مورد اجابت خدا است؛ زیرا خداوند به طور مطلق و بی هیچ قیدی فرمود: « مرا بخوانید تا شما را اجابت كنم»، اما از نظر تعالیم دینی ما، استجابت همواره به معنای برآورده شدن و عملی شدن آنچه ما خواسته ایم نیست. این امر معقول و پذیرفتنی نیست و با سایر سنت های قطعی الهی در عالم همخوانی ندارد. مثلاً فرض كنید اگر در شب قدری مادری برای سلامت و بازگشت فرزند رزمنده اش از میدان جنگ دعا كند. از آن سو فرزندش نیز برای شهادت و شهید شدن دعا كند، تكلیف چیست؟ آیا می شود این رزمنده هم شهید بشود و هم نشود؟ البته این یك مثال بسیار ساده و معمولی است. مثال های بسیاری از این دست می توان زد. تازه مثال ها و موارد تنها صورت های ظاهری است كه برای ما قابل درك است. به علاوه اگر همه خواسته های انسان ها در دعاهایشان بر آورده شود، لازم می آید همه نظام دقیق عالم به واسطه دعاهای گوناگون بندگان در شرائط خاص استجابت به هم بریزد و ساختار عالم و حوادث آن هر روز بسته به دعاهای بندگان شكل جدیدی به خود بگیرد كه این امر معقول و منطقی نیست.

افسردگی

بنابراین ممكن است خواسته شما اجابت شده باشد، اما خیر و صلاح شما در تأخیر آن باشد. امیرالمومنین علی علیه السلام می فرماید: «خداوند سرنوشت انسان و جریان امور هستی را بر اساس آن چیزی كه مقتضای حكمتش است، تقدیر و تنظیم می نماید، نه بر پایه ای كه انسان دوست دارد و خوشحال می گردد».

معنای درست استجابت همان است كه از روایات استفاده می‌شود كه به ما گفته شده: هیچ دعایی بی اثر نیست. هر دعایی در دنیا و آخرت تأثیر مناسب خود را دارد. هر دعای مقبولی یقیناً به استجابت می‌رسد، اما گونه‌های استجابت آن مختلف است. امام سجاد علیه السلام می‌فرماید: «دعای مومن یكی از سه فایده را دارد : 1. یا برای او ذخیره می‌گردد؛ 2. یا در دنیا برآورده می‌شود؛ 3. یا بلایی را كه می‌خواست به او برسد، ‌از وی برمی‌گرداند».

چنان كه از روایات برمی آید، برخی از دعاها مورد توجه خداوند قرار نمی گیرند. از آن ها تعبیر به «دعای غیر مسموع» می شود. اما دعا با شرائط خاص و در موقعیت های ویژه مستجاب است. راز عدم استجابت آن جوری كه باب میل ما باشد، در این واقعیت نهفته است كه ما از باطن هستی و مصالح حقیقی خود و جهان بی خبریم. به همین دلیل گاهی می‌پنداریم خیر و مصلحت ما در تحقق و برآورده شدن حاجتی یا دفع و رفع مشكل و مانعی است. بر اساس این پیش فرض وقتی می‌بینیم خواستة ما برآورده نمی‌شود، رنجیده خاطر می‌شویم! در حالی كه اگر حجاب از روی «حقیقت باطنی» عالم كنار رود و آینده و نتیجه برخی خواسته‌ها برای ما روشن گردد، از تقاضا و درخواست خود منصرف می‌شویم و خدا را شكر می‌كنیم كه خواسته و حاجت جاهلانه ما را آن گونه كه می خواستیم، برآورده نكرده است. به بیان دیگر: خداوند نسبت به بندگانش مهربان است. خیر و خوشبختی مومنان را می‌خواهد، از این رو اگر خواسته آنان به ضررشان است، اما آنان به جهت عدم اطلاع از باطن امور از خداوند آن را می‌خواهند، اجابت نمی‌كند. اما چنان كه گفتیم اصل دعای او بی اجابت و بی اثر نخواهد بود. به علاوه عدم اجابت ظاهری دارای آثار و بركات بسیاری برای او خواهد بود. اگر كسی بداند خداوند در عوض عدم اجابت دعا در دنیا، چه پاداشی برای او در آخرت در نظر گرفته است، هرگز از آن ناراضی نمی‌شود. امام صادق علیه السلام می‌فرماید: «روز قیامت خداوند می‌فرماید: ای بنده من!‌ مرا خواندی و اجابتت را به تأخیر انداختم. اكنون ثواب و پاداش تو چنین و چنان است. پس مومن آرزو می‌كند كه كاش هیچ دعایی از او در دنیا اجابت نمی‌شد، برای ثواب و پاداش نیك كه می‌بیند».

بنابراین ممكن است خواسته شما اجابت شده باشد، اما خیر و صلاح شما در تأخیر آن باشد. امیرالمومنین علی علیه السلام می فرماید: «خداوند سرنوشت انسان و جریان امور هستی را بر اساس آن چیزی كه مقتضای حكمتش است، تقدیر و تنظیم می نماید، نه بر پایه ای كه انسان دوست دارد و خوشحال می گردد»

مهم تر از هر دعا و اجابتی در دنیا سنت آزمایش خداوند از بندگان است. حقیقتی كه همه بندگان خدا از بزرگ ترین انبیا تا كم ترین افراد از آن مستثنا نشده اند. چه بسا یكی از مهم ترین آزمایش های خداوند برای بندگان خوبی چون شما تأخیر در اجابت ها و سنجش میزان صبر و حسن ظن شما به خداست. البته شیطان در یكی از مواردی كه وسوسه می‌كند، تأخیر اجابت دعا است. از این راه انسان را مأیوس می‌كند تا او به خدا بدبین شود. ائمه اطهار علیهم السلام به این نكته توجه داشته و همگان را از افتادن به دام بدبینی و سوء ظن به خدا برحذر داشته‌اند. امیرمومنان علی علیه السلام می‌فرمایند : «دیر اجابت نمودن خدا، ‌تو را ناامید نكند كه بخشش، ‌بسته به مقدار درخواست است. چه بسا در اجابت دعای تو تأخیر رخ دهد تا درخواست تو طولانی‌تر گردد و بخشش خدا كامل‌تر شود. چه بسا چیزی را خواسته‌ای به تو نداده، ولی بهتر از آن را در این دنیا یا آن دنیا داده و یا بهتر آن بوده كه آن را از تو باز دارد. چه بسا چیزی را طلب نمودی كه اگر به تو می‌داد، ‌تباهی دین و دنیای خود را در آن می‌دیدی».

پس مراقب باشید شیطان با وسوسه هایش شما را در دام خود نكشد و از خدای رحیم و مهربان دورتان نكند.

فراوری: فاطمه زین الدینی

بخش نهج البلاغه تبیان  


منابع:

نهج البلاغه

از مجردی خسته شدم، نویسنده: فاطمه سادات حسین پور

سایت روانشناسی روابط

سایت پرسمان

مطالب مرتبط:

خیانتی که مانع اجابت دعا است!

اصلى‏ترین شرط اجابت دعا

دسته کلیدی برای اجابت دعا

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.