تبیان، دستیار زندگی
همایش همگرایی اصولگرایان در حالی برگزار شد که تقریبا همه چهره های تاثیرگذار این گروه در آن شرکت کرده بودند. این همایش از آن جهت اهمیت دارد که بعد از مدت ها اکثر چهره هایی که روزی منتقد یکدیگر بودند یک جا جمع شدند و راه های رسیدن به وحدت را بررسی کردند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وحدت حقیقت دست یافتنی اصولگرایان!

همایش همگرایی اصولگرایان


همایش همگرایی اصولگرایان در حالی برگزار شد که تقریبا همه چهره های تاثیرگذار این گروه در آن شرکت کرده بودند. این همایش از آن جهت اهمیت دارد که بعد از مدت ها اکثر چهره هایی که روزی منتقد یکدیگر بودند یک جا جمع شدند و راه های رسیدن به وحدت را بررسی کردند. این همایش را می توان آغاز راهی دانست که اصولگرایان باید مدت ها قبل در مسیر آن قرار می گرفتند.

1. برخوردهای سیاسی هنگامی که قدرت میان احزاب تقسیم می شود طبیعی است؛ مثلا اگر دولت در دست اصلاح طلبان و مجلس در دست اصولگرایان باشد اصطکاک بین احزاب و گروه ها وجود دارد و نقد کردن جریان روبه رو یک رویداد طبیعی است. جالب اینکه گروه ها در چنین شرایطی بیشتر مراقب رفتار خود هستند تا گروه مقابل نتواند موردی در رفتار آنها پیدا کند. اما اگر یک گروه مجلس و دولت را در اختیار بگیرد چه اتفاقی رخ می دهد؟ اگر یک گروه همدل قدرت را در دست بگیرد قطعا باید اجرای وظایف مملکتی و کشورداری تسریع یابد اما آیا در یک دهه گذشته چنین اتفاقی رخ داده است؟ از سال 1384 تا 1392 مجلس و دولت در دست اصولگرایان بود و اتفاقا اصولگرایان نقد را فراموش نکردند و منافع ملی را به منافع حزبی نفروختند اما اصولگرایان رفته رفته وحدت را فراموش کردند؛ نقدها تبدیل به تخریب شد و شکاف بزرگی بین این گروه به وجود آمد. رئیس دولت وقت خود را نه اصولگرا و نه اصلاح طلب نمی دانست و به طور کلی تحزب را قبول نداشت تا این شکاف بیشتر شود. در انتخابات ریاست جمهوری 1388 اصولگرایان به یک همدلی موقت دست یافتند اما این وحدت متزلزل بود تا 4 سال بعد رقیب به راحتی پیروز شود. یک سال و 3 ماه بعد از انتخابات ریاست جمهوری 1392 اصولگرایان دنبال حلقه مفقوده وحدت هستند و همین گام مقدماتی می تواند مقدمه حرکت عظیم باشد.

علیرضا زاکانی: باید از گذشته درس بگیریم و به سمت وحدت برویم. هر وقت تفرقه داشته‌ایم دیگران از آن بهره برده‌اند. اساس وحدت باید مبتنی بر اصول باشد و بر پایه‌های استوار آن قرار گیرد

2.  اکثر گروه های اصولگرا در همایش وحدت اصولگرایان شرکت کردند و بزرگان این گروه بر وحدت تاکید کردند. جالب اینکه منتقدان سرسخت روزهای گذشته حالا در کنار هم جمع شده اند تا همدلی و وحدت خود را علنی کنند؛ از وزرای دولت دهم تا نمایندگان دوآتیشه فعلی و بزرگانی چون آیت الله مصباح یزدی. قطعا یکی از محورهای چنین همایش هایی بررسی عملکرد خود در دوره های گذشته و تکرار نکردن اشتباهات است؛ چیزی که علیرضا زاکانی نماینده اصولگرای مجلس اعلام کرد:" باید از گذشته درس بگیریم و به سمت وحدت برویم. هر وقت تفرقه داشته‌ایم دیگران از آن بهره برده‌اند. اساس وحدت باید مبتنی بر اصول باشد و بر پایه‌های استوار آن قرار گیرد. قطعا اگر به این شکل به وحدت برسیم ماحصل آن نیز نتیجه‌بخش خواهد بود و در مرحله بعد نیز اقبال مردم را فراهم می‌کند که محصول این اقبال شکل‌گیری یک مجلس رشد یافته نسبت به دوره‌های گذشته است.  باید متوجه باشیم که هر کجا تفرقه داشته‌ایم دیگران از آن بهره برده‌اند."

3."تصور من این است که افرادی که در اینجا جمع شدند، می‌خواهند خودشان را از انحراف‌ها، سقوط‌ها و نوسانات زشت حفظ کنند و اگر می‌خواهند اینگونه باشد، باید اصول فکری، ارزشی و روشی را رعایت کنند و اگر بنا داریم این اصول را دقیقا رعایت کنیم، 99 درصد مصونیت ما تضمین است. اصولگرا یعنی کسانی که سه دسته اصول را قبول و باور می‌کند و اگر گفت ولایت فقیه را قبول داریم، آن را با جان و دل می‌گوید و تا پای جان برای آن می‌ایستد اما امروز برخی می‌گویند آقا ما حالا یک چیزی گفتیم و می‌گویند ما خودمان آقا را به اینجا رساندیم آیا مطیع او شویم؟ پس ادعای ولایت فقیهی ما کجا رفت؟  حالا که شما کمک کردید فردی به حقش برسد، آیا شما سر او منت می‌گذارید؟" این سخنان آیت الله مصباح یزدی در همایش دیروز بود. "ولایت پذیری" صفتی است که هیچ گروه منتقدان اصولگرایی نیز نمی تواند آن را انکار کند. گروه های اصولگرایی می توانند با محوریت همین "ولایت پذیری" عوامل واگرایی را کنار زده و روند همگرایی را سرعت ببخشند.

4. اکثر اشخاص و گروه های اصولگرا پذیرفته اند که جامعه روحانیت مبارز، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم می توانند پرچمدار وحدت اصولگرایان باشند. بدین ترتیب مانند دوره های گذشته روحانیت نقش اساسی در وحدت اصولگراها ایفا خواهد کرد و این قشر می تواند نقش محوری در همگرایی ایفا کند. جالب اینکه اصولگرایان که روحانیت محور آن است در انتخابات از فردی غیر روحانی حمایت کردند. ای بدان معناست که تعصب قشری بر اصولگرایان حاکم نیست و سایر اقشار اصولگرایی باید بیش از پیش به روحانیت تکیه کنند. جالب اینکه شکاف اصولگرایان در سنوات گذشته زمانی به وجود آمد که نقش محوری روحانیت برای وحدت نادیده گرفته می شد.

5.مخالفان در نقد این همایش نوشتند "وحدت رویای دست نیافتنی اصولگرایان". آنها از وحدت اصولگرایی ابا دارند و اصلا دوست ندارند همدلی و وحدت در اصولگرایی رخ دهد. اتفاقا همایش دیروز نشان داد که وحدت نه رویا بلکه حقیقتی دست یافتنی است و یکی از راهکارهای رسیدن وحدت، گفتگوست. همایش روز گذشته اصولگرایان اگر تداوم یابد می تواند همگرایی اصواگرایان را تضمین کند. اشخاص و نماینده گروه ها در روز گذشته نشان دادند برای وحدت برنامه ریزی جامعی انجام داده اند و قرار است غیر از همایش فوق جلسات دیگری نیز برگزار شود. بدین ترتیب می توان گردهمایی دیروز را آغاز یک جریان نو با پشتوانه ای عظیم و ارزشمند دانست که نوید روزهای خوب اصولگرایی می دهد، روزهایی که می توان محصول آن را در انتخابات مجلس زمستان 1394 دید.

محسن جندقی

بخش سیاست تبیان