تبیان، دستیار زندگی
انسان باید حقیقت پست و گذرای دنیا را بفهمد و بعد طعم ایمان را بچشد تا نسبت به دنیا وابسته نشود. شیطان کاری می کند که ما حقیقت دنیا را متوجه نشویم و نفهمیم که این دنیا گذرا است و ما باید بگذاریم و برویم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چه کنیم به دنیا بی رغبت شویم؟!


انسان باید حقیقت پست و گذرای دنیا را بفهمد و بعد طعم ایمان را بچشد تا نسبت به دنیا وابسته نشود. شیطان کاری می کند که ما حقیقت دنیا را متوجه نشویم و نفهمیم که این دنیا گذرا است و ما باید بگذاریم و برویم.


عمر

خدا سلطنت و ملک بی نظیر حضرت سلیمان را بر باد قرار داد که او بداند بنای دنیا مثل گذشتن باد است و زود می گذرد، آنچه که می گذرد و پایدار نیست، شایسته ی دلبستگی نیست. وقتی حضرت نوح بعد از نهصد و پنجاه سال سن می خواست زیر سایه ی درخت بنشیند یعنی فاصله ی بین اینکه می خواست از آفتاب به سایه ی درخت بنشیند، عزرائیل به او گفت که باید برویم. حضرت نوح گفت که اجازه بده من زیر سایه ی درخت بنشینم و بعد جان مرا بگیر، عزرائیل گفت که من اجازه ندارم مگر اینکه خدا اجازه بدهد. خدا اجازه ی این کار را دارد و نوح گفت: الان که به زندگی نه صد و پنجاه ساله ی خودم نگاه می کنم، می بینم که عمرم به سرعت یک قدم از آفتاب تا سایه نشستن گذشت. پس حقیقت و هویت دنیا گذرا بودن و سریع بودن است و انسان باید این را بفهمد. اگر ما حقیقت دنیا را بفهمیم از آن دل می بریم و ریشه ی همه ی استرس ها و نا آرامی ها دلبستگی به دنیاست.

اگر ما از حب دنیا رها بشویم، آسایش و راحتی معنوی ما شروع می شود.

تهاجم از پشت سر شیطان در سه جبهه است: مال اندوزی و جمع آوری اموال، خودداری از احسان مالی به خویشاوندان و قطع رحم و خودداری از پرداختن حقوق الهی و صدقه. در جامعه ی دینی کسی حق ندارد که به مال اندوزی بپردازد و باید در حد قناعت کفایت بکند. در مال ما، حقوق الهی قرار داده شده است و فقرا و نیازمندان در مال ما حقی دارند.

زمانی که انسان عاشق معنویت و عوالم بالا نشود، احتمال فریب خوردنش در این دنیا وجود دارد. بنابراین اکثر افراد مدعی نیز اگر پیشنهاد سیزده میلیارد تومانی را می شنیدند، با آنها همراه می شدند زیرا با این مقدار پول هر کاری می‏توان انجام داد، مگر این که تنفر از دنیا و شوق به عقبی و آخرت سبب شود که انسان حتی به این مسائل فکر هم نکند. این شوق و لذت و علاقه به معنویت و ابدیت از طریق چله ها به دست می آید. این خودسازی‏ها و تهذیب نفس ها و چله ها روزی اثر خود را خواهند گذاشت و به مرور چشم برزخی سالک باز می‏شود، یا در عالم رویا، یا در عالم بیداری وقایعی را مشاهده خواهد کرد. آنگاه که انسان این معنا و معنویت و لذت را بچشد، اگر تمام دنیا را به او بدهند، نمی‏توانند او را از عقیده خود برگردانند.

یکی از آثار بسیار خوب چله‎ها، دل کندن از دنیاست. اگر انسان عشق و محبت دنیا از دلش بیرون برود، تبدیل به یک روحانی واقعی می‏شود. روحانی کسی است که به قدری عالم روح و نور بر جسمش تسلط پیدا کرده است که جسمش نیز روحانی شده است

پس یکی از آثار بسیار خوب چله‎ها، دل کندن از دنیاست. اگر انسان عشق و محبت دنیا از دلش بیرون برود، تبدیل به یک روحانی واقعی می‏شود. روحانی کسی است که به قدری عالم روح و نور بر جسمش تسلط پیدا کرده است که جسمش نیز روحانی شده است.

در مدح نبی مکرم اسلام(صلی الله علیه و آله) آمده است (الروح المجسّد) روح مجسد روحی است که جسد گرفته است (وَ الجسد المُروّح) یعنی جسد و جسمی که روحانی شده است، به گونه ای که با همین جسم طی الارض و طی‏العصر می‏کند و مکان ها و زمان ها را در می‏نوردد و تنها روحانی حقیقی که جسدش مروح شده است می تواند این کار را انجام دهد. چنین انسانی پیری است که سالکان عرفان مقربین در جست و جوی او هستند، از جمله اولیاء خدایی که در خدمت امام زمان(عج) هستند و می‏توانند اخبار حقیقی را به سالکان بدهند.

«اللهم ....اعنّی علی دینی بدنیای و علی آخرتی بتقوای».

بار الها ...اعانت و یاری فرمای مرا بر دینم به وسیله دنیایم و اعانت و یاری فرمای مرا بر آخرتم به وسیله تقوایم.

دین در خدمت دنیا و تقوا در خدمت آخرت:

این دعا فرازی از دعای امیرالمومنین علی بن ابیطالب سلام الله علیه در روز دوشنبه است، حضرت به زبان دعا به ما می فهماند که دنیا وسیله ی خوبی برای تقویت دین است و لکن  هر کس در مسابقه دنیا طلبی شرکت کند از همان ابتدا شکست را پذیرفته است و این مسابقه پیروز میدانی ندارد. از این دعای نورانی این استفاده می شود که دنیا باید در خدمت دین قرار بگیرد نه چیز دیگر.

و مراعات تقوای الهی که در مراعات دو قانون والای واجب و حرام متجلّی است موجب سعادت و تضمین حیات ابدی و اخروی است پس با رعایت تقوا آخرت خود را نیز آباد کنیم.

فرآوری: محمدی                 

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع:

سایت یا مجیر

وبلاگ حکمت ناب شیعی

سایت پرسمان

مطالب مرتبط:

بزرگترین و مۆثرین ریاضت ها در راه سلوک

چقدر یاد مرگ هستیم؟

چرا آرزوی طولانی مذمت شده؟!

صوت مرتبط:

زهد و پارسایی

دنیای ممدوح

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.