تبیان، دستیار زندگی
اینجا ناصرخسرو است؛ یکی از قدیمی ترین خیابان های تهران، جایی که سال هاست مسئولان وعده پاکسازی آن را از توزیع کننده های غیر قانونی دارو می دهند اما هنوز هم آن ها با جدیت کار خود را دنبال می کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مرگ مشکوک در بزرگ‌ترین داروفروشی تهران

اینجا ناصرخسرو است؛ یکی از قدیمی‌ترین خیابان‌های تهران، جایی که سال‌هاست مسئولان وعده پاکسازی آن را از توزیع کننده‌های غیر قانونی دارو می‌دهند اما هنوز هم آن‌ها با جدیت کار خود را دنبال می‌کنند.

فرآوری: هانیه اخباریه - بخش اجتماعی تبیان
دارو فروشی ، ناصر خسرو

اغلب کسانی که در دو دهه گذشته با داروهای نایاب و کمیاب سروکار داشته‌اند، خیابان ناصرخسرو را به عنوان تنها مرکز تهیه چنین داروهایی می‌شناسند در سال‌های گذشته وضعیت از این هم بد‌تر بود تا جایی که اغلب داروهای خاص، پس از ورود به کشور از چرخه توزیع داروخانه‌ای خارج و در خیابان ناصرخسرو عرضه می‌شد

یک بیمار در صفحه شخصی خود در یکی از شبکه های اجتماعی نوشته بود: “زمانی که با سختی ومشقت فراوان موفق شدم دارو های شیمی درمانی خودم را از داروخانه 13 آبان تهیه کنم وبه خاطر داروها 3 میلیون تومان به این داروخانه دولتی پرداخت کنم مردی که ظاهرش به دلال ها نمی خورد دم در داروخانه بهم گفت: فقط بورشور وجعبه خالی داروها شما را 500 هزار تومان می خرم .میشه دارو های خودت را خالی کنی. باعصبانیت بهش گفتم 500 میلیون اگر بدی بهت نمیدم”‌.

یک قسمت تهیه داروهای غیرمجاز از بازارهایی مانند ناصرخسرو صورت می‌گیرد. نکته دیگر آن است که در زمان‌ کمبود‌های دارویی که مردم نمی‌توانند داروی مورد نیاز خود را از مراجع رسمی تهیه کنند به مراجع غیررسمی نظیر ناصرخسرو مراجعه می‌کنند

بدین ترتیب دلالان دارو با خرید بروشور و جعبه های داروهای دیگر بیماران، داروهای غیرمجاز، کمیاب و تاریخ مصرف گذشته خود را در آن جای داده و با قیمت های سر به فلک کشیده ای به افرادی که برای رسیدن به نوشدارویی برای زنده ماندن عزیزان‌شان پا به آنجا نهاده اند، می فروشند.

چرا "ناصر خسرو" جمع نمی‌شود؟

مدیرکل نظارت بر دارو و مواد مخدر وزارت بهداشت علت ایجاد بازارهای غیررسمی دارو نظیر «ناصرخسرو» و همچنین برنامه‌های سازمان غذا و دارو جهت جمع‌آوری آن را تشریح کرد.

دکتر مهدی پیرصالحی در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این باره گفت: در این مورد باید چند نکته را در نظر گرفت؛ ابتدا اینکه مردم چرا به ناصرخسرو مراجعه می‌کنند؟ البته چند نوع مراجعه داریم؛ گاهی مراجعه برای تهیه داروهای غیرمجاز نظیر داروهای اعتیادآور است که قطعا در چرخه دارویی قانونی قابل تهیه نیست و به همین دلیل از بازارهایی مانند ناصرخسرو تهیه می‌شوند. همچنین برخی مراجعات جهت برخی داروهای ممنوع مانند داروهای سقط جنین است که در سیستم‌ دارویی قانونی باید بنا بر شرایط خاصی تجویز و استفاده شود و از آنجایی که نمی‌توان به راحتی این داروها را تهیه کرد، متقاضیان در بازارهایی مانند ناصرخسرو آن را دنبال می‌کنند.

پیرصالحی افزود: بنابراین یک قسمت تهیه داروهای غیرمجاز از بازارهایی مانند ناصرخسرو صورت می‌گیرد. نکته دیگر آن است که در زمان‌ کمبود‌های دارویی که مردم نمی‌توانند داروی مورد نیاز خود را از مراجع رسمی تهیه کنند به مراجع غیررسمی نظیر ناصرخسرو مراجعه می‌کنند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا جمع کردن بازار ناصرخسرو را شدنی می‌دانید یا خیر؟ گفت: در گذشته جهت جمع کردن فیزیکی بازار ناصرخسرو اقداماتی انجام شده است. این امر مجددا در برنامه است که با نیروی انتظامی انجام شود و برخوردهای لازم صورت می‌گیرد. اما این برخوردهای فیزیکی کمکی به بحث دارویی کشور نمی‌کند؛ چرا که اگر مجددا کمبود دارویی ایجاد شود، این بازار غیررسمی دارو از خیابان ناصرخسرو به یک خیابان دیگر منتقل می‌شود.

پیرصالحی ادامه داد: مردم برای تهیه داروی مورد نیازشان به جاهایی که می‌توانند دارو را تهیه کنند، مراجعه می‌کنند. بنابراین برنامه‌ریزی ما باید به صورتی باشد که کمبود دارویی ایجاد نشود و مردم بتوانند داروی مورد نیاز خود را در سیستم رسمی تهیه کنند. مردم نیز تمایل دارند داروی خود را از سیستم رسمی و در داروخانه که تحت نظارت است و از کیفیت آن اطمینان دارند، دریافت کنند.

بدین ترتیب دلالان دارو با خرید بروشور و جعبه های داروهای دیگر بیماران، داروهای غیرمجاز، کمیاب و تاریخ مصرف گذشته خود را در آن جای داده و با قیمت های سر به فلک کشیده ای به افرادی که برای رسیدن به نوشدارویی برای زنده ماندن عزیزان‌شان پا به آنجا نهاده اند، می فروشند

مدیرکل نظارت بر دارو و مواد مخدر وزارت بهداشت تاکید کرد: در این زمینه برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام داده‌ایم که کمبودی ایجاد نشود و به دنبال آن مردم هم به بازار غیررسمی دارو نظیر ناصرخسرو مراجعه نکنند.

وی در عین حال افزود: اما در بحث قاچاق دارو باید گفت که این پدیده هم مانند فروش مواد مخدر بحثی غیرقانونی است. ما پیگیر آن هستیم، نیروی انتظامی و قوه قضاییه هم پیگیر هستند و باید با یکدیگر همکاری کرده و جلوی این موضوع را بگیریم. اما آنچه که مسلم است عرضه دارو خارج از شبکه رسمی کاملا غیرقانونی است و برخورد با آن نیازمند سیستم‌های خاص اطلاعاتی، امنیتی و هماهنگی آنهاست.

پیرصالحی ابراز امیدواری کرد که در مبحث داروهایی مورد نیاز مردم کمبودی ایجاد نشود و گفت: در حال حاضر کمبود دارویی که قادر به برطرف کردن آن نباشیم، نداریم؛ به این معنی که در یک مقطع چند روزه ممکن است یک دارو کم شود، اما این کمبود به سرعت برطرف می‌شود، چراکه شرکت‌های دارویی وارد کننده به سرعت وارد عمل می‌شوند. در مجموع خوشبختانه اکنون کمبود حادی که بیماران نتوانند دارو را تهیه کنند، نداریم.


منابع: ایسنا/ سینا نیوز/ ممتاز نیوز

ناصرخسرو هنوز دارو می فروشد!

ارز برای دارو یا لوازم آرایشی؟!

چرا ایرانی‌ها زیاد دارو مصرف می‌کنند؟