تبیان، دستیار زندگی
ائتلاف بین المللی ضد داعش وارد عمل شده است و بر مبنای ادعاهای خود در صدد نابودی این گروه است اما نه تنها روند نابودی این گروه ضد اسلامی روند مطلوبی را طی نکرده بلکه برخی مراکز غیر نظامی در سوریه نیز هدف قرار گرفته است. همین مساله نیت اصلی ائتلاف در مبارزه
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پشت پرده سناریو مرگ داعش


ائتلاف بین‌المللی ضد داعش وارد عمل شده است و بر مبنای ادعاهای خود در صدد نابودی این گروه است اما نه تنها روند نابودی این گروه ضد اسلامی روند مطلوبی را طی نکرده بلکه برخی مراکز غیر نظامی در سوریه نیز هدف قرار گرفته است. همین مساله نیت اصلی ائتلاف در مبارزه علیه داعش را با شبهاتی مواجه می‌کند.

داعش

از چند روز پیش حملات هوایی ائتلاف ضد داعش در منطقه آغاز شده و برخی مناطق در عراق و سوریه هدف قرار گرفته است. اخبار حکایت از نابودی بخشی از تاسیسات در اختیار داعش و نیروهای وابسته به این گروه حکایت دارد. اما ظاهرا این اقدامات ثمر بخش نبوده و در برخی مناطق تسلط و پیشروی داعش گسترش یافته است. اوباما به عدم ارزیابی درست از تهدیدات داعش اذعان کرده است اما کماکان بر تصمیم خود مبنی بر حمله به داعش تاکید دارد. نکته قابل توجه در این میان هدف قرار گرفته شدن برخی افراد غیرنظامی و پایگاه‌های سوری است که هرگونه مبارزه با داعش را با تردید مواجه کرده است. از ابتدای حمله به مواضع داعش در عراق و سوریه، دولت سوریه تاکید کرد که باید با هماهنگی او این حملات انجام شود که این اقدام از سوی نیروهای ائتلاف صورت پذیرفت اما این مساله از سوی ائتلاف مورد اختلاف بود که اساسا هرگونه حمله به مناطق تحت نفوذ تروریست‌ها سبب گسترش دامنه نفوذ و پیشروی نیروهای دولتی سوریه می‌شود. با تمام این موارد این حملات صورت گرفت و برخی صدمات و لطمات نیز به نیروهای داعش وارد شد. برخی گزارشات حکایت از این داشت که مقرهای داعش 48 ساعت قبل از حمله نیروهای ائتلاف تخلیه می شود، فارغ از صحت این خبر حداقل باید به این نکته توجه کرد که نیروهای داعش جز با حمایت غرب و کشورهای عرب حامی غرب ایجاد شده و هرگونه تردید در این مبارزه امری عادی به نظر می‌رسد. اخیرا نیز با حملات اشتباهی در سوریه چند غیر نظامی در سوریه کشته شدند. حال سوال اینجاست که واقعا با تمام این امکانات پیشرفته‌ای که در اختیار این نیروها قرار دارد چگونه ممکن است این حملات اشتباهی صورت بگیرد؟

برای پاسخ دادن به این پرسش چند سناریو را می توان در نظر گرفت:

1- سناریوی اول بر این نکته استوار است که این حملات صادقانه و با هدف نابودی تروریسم و داعش صورت گرفته است. در این شرایط باید این مساله را در نظر داشت که اساسا چنین حمله‌ای نمی تواند کارساز باشد چرا که حمله به گروهی تروریست صورت می‌گیرد که خود ساخته و پرداخته غرب است و با کمک‌های حامیان منطقه ای غرب چنین به مار چند سری تبدیل شده است. از این روست که این چنین اقداماتی دقیقا در راستای گسترش تروریسم در منطقه قابل ارزیابی است.

در این شرایط نمی‌توان این فرضیه را از نظر دور داشت که این حملات صادقانه نبوده و برای نابودی تروریسم نیست. مقوله حمله به غیرنظامیان در سوریه نیز در این زمینه قابل ارزیابی است و باید در صداقت نیروهای ائتلاف برای نابودی تروریسم در منطقه شک کرد

2- سناریوی دوم این مساله را مدنظر دارد که این حمله فقط در جهت بسط نفوذ غرب در منطقه صورت گرفته و به نوعی نابودی دولت سوریه و عراق را مد نظر قرار داده است. این سناریو زیاد دور از ذهن نیست چراکه عامل اصلی دشمنی با مردم منطقه غرب بوده و هست و تاریخ حمایت‌ها از تروریست‌ها برای نابودی سوریه را از یاد نخواهد برد. ایجاد دولت مستقر در عراق نیز دغدغه اصلی آمریکا و متحدانش به شمار می‌رود که دقیقا از این خلاء در زمان انتقال دولت عراق استفاده شد و عملا داعش توانست بر بخش‌های قابل توجهی از عراق تسلط یابد. در این شرایط نمی‌توان این فرضیه را از نظر دور داشت که این حملات صادقانه نبوده و برای نابودی تروریسم نیست. مقوله حمله به غیرنظامیان در سوریه نیز در این زمینه قابل ارزیابی است و باید در صداقت نیروهای ائتلاف برای نابودی تروریسم در منطقه شک کرد. سابقه چنین حملاتی را می‌توان در عراق، افغانستان، لیبی و پاکستان مشاهده کرد که نتیجه و ثمر آن چیزی جز گسترش افراط گرایی و تروریسم نبوده است. این بار نیز باید منتظر گسترش موج جدید تروریسم در منطقه بود.

با توجه به تمام این مسائل باید به این نکته توجه کرد که اساسا راه حل برون رفت از این بحران تقویت نیروهای مردمی و محلی در عراق و سوریه است تا از این طریق بتوان با تروریسم مبارزه کرد. از سوی دیگر هرگونه مبارزه با داعش در ظاهر و تقویت نظامی و مالی این گروهک در باطن و خفا ثمر بخش نخواهد بود. اتخاذ چنین رویکردی در واقع نوعی عوام فریبی و ظاهر سازی است که در پشت پرده آن تقویت افراط گرایی در منطقه و بسط نفوذ تروریستم در منطقه را مد نظر دارد. مبارزه واقعی با داعش بدون هیچ تردیدی همکاری با ایران به عنوان قدرت اصلی منطقه‌ای است و هرگونه اقدامی فارغ از این مساله، ره به ترکستان دارد.

هاتف پور رشیدی

بخش سیاست تبیان


مطالب مرتبط:

واکنش آیت الله سیستانی به ائتلاف ضد داعش

واکنش داعش به اولین حمله آمریکا

داعش مادران خود را می کشد؟

اعتراف آمریکا به سخنان رهبری

واکنش سوریه به احتمال تجاوز آمریکا

آیا اوباما به سوریه حمله می کند؟