تبیان، دستیار زندگی
در حال حاضر بیابان‌‏های كشور شامل 61 درصد اراضی بیابانی و كویری 24 درصد شن‌‏زارها و 15درصد تپه‌‏های شنی است....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایده ی برگزیده کشاورزی
نهمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان

نهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. همچون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: تهیه ی بستر دخیره ساز آب به منظور تثبیت و بهره وری از خاک های مناطق کویری

نام ارایه دهندگان: نادیا یعقوبی، حدیث حیدریان

زمینه و نوع پروژه: بیو شیمی و کشاورزی - تحقیقاتی

درجه سختی: متوسط

در حال حاضر بیابان‌‏های كشور شامل 61 درصد اراضی بیابانی و كویری 24 درصد شن‌‏زارها و 15درصد تپه‌‏های شنی است. متاسفانه با بهره‌‏برداری‌‏های بی‌‏رویه و نادرست از پوشش گیاهی و جنگل‌‏های كویری طی ادوار و قرن‌‏های گذشته این اراضی كه قبلاً دارای پوشش گیاهی بوده است به بیابان‌‏های بایر تبدیل شده‌‏اند. کشور ما ایران از جمله کشورهای غنی خاورمیانه از نظر منابع طبیعی، انسانی و صنعتی می‌باشد.

ایده برگزیده کشاورزی نهمین دوره

همان طور که می‌دانیم بسیاری از کشور ها در سطح دنیا، با مشکل کمبود و یا حتی نبود خاک حاصل خیز مواجه هستند، مطالعه این مشکلات دانش پژوهان دبیرستان فرزانگان 1 را به سمت تحقیق و پژوهش در این زمینه واداشت و پس از مطالعه ی بیشتر پیشنهاد دادند که روی ساخت بستری دولایه ای از مواد ژلاتینی تحقیق کنند.
غنی سازی و اصلاح و حذف برخی نمک های مضر خاک با روش های علمی جهت حفظ رطوبت، کاهش علف های هرز، بهره وری از خاک های کویری، کاشت گیاهان غیرقابل کشت در کویر از روش های علمی، از جمله مواردی است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

محور اصلی این پروژه، ذخیره آب در افق B ( یا C بسته به محل قرار گیری ریشه گیاه) پس از آبیاری برای گیاه و هم چنین جذب آب اضافی، توسط بستر ذخیره ساز به منظور جلوگیری از پوسیدگی ریشه به علت قرارگیری در محیط مرطوب است. ایجاد چسبندگی در سطح خاک و کاهش گرد و غبار در کویر و مناطق اطراف، از دیگر مزیت های این بستر است. زیست تخریب پذیر بودن این بستر و کاهش تبخیر سطحی و حفظ رطوبت خاک و گرما و دمای مطلوب خاک در مناطق گرمسیری از دیگر فواید این بستر می باشد.

استفاده از بستر دولایه ای پیشنهاد شده، طبق آزمایشات انجام شده توسط این دانش پژوهان، ضمن حفظ رطوبت مورد نیاز گیاه، نیاز به آبیاری مکرر درمناطق کویری را کاهش داده و بهره وری خاک را افزایش می دهد و مشکلات آلودگی هوا ناشی از گرد و خاک و تغییرات دمایی شبانه روزی در کویر را، تا حدود زیادی برطرف می نماید. البته ویژگی های گفته شده به نوع گیاه بستگی دارد.

موقعیت جغرافیایی و اقلیمی و جریان بادهای نامساعد در كویرهای مركزی باعث شده تا حدود 80 درصد از 164 میلیون هكتار مساحت كشور دارای شرایط خشك و نیمه‌‏خشک باشد، به طوری‌‏كه كه بارندگی در ایران در این مناطق اندک و سالانه بین 50تا 250 میلی‌‏متر است.

به منظور جلوگیری از افزایش فرسایش بیشتر خاک چه پیشنهادی دارید؟

چگونه می توان خاک را برای رشد گیاهان، مرطوب نگه داشت؟

شما چه راهی پیشنهاد می کنید؟

مطالب مرتبط:

ایده ی برگزیده روانشناسی نهمین دوره

ایده ی برگزیده بیوشیمی نهمین دوره

ایده ی برگزیده کشاورزی نهمین دوره

بخش پروژه های دانش آموزی تبیان

تهیه و تنظیم:فاطمه گودرزی