تبیان، دستیار زندگی
از اول مهرماه هیچ شرکتی حق ندارد با چربی گیاهی اقدام به تولید فرآورده های لبنی پرچرب کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماجرای روغن پالم به کجا رسید؟


از اول مهرماه هیچ شرکتی حق ندارد با چربی گیاهی اقدام به تولید فرآورده‌های لبنی پرچرب کند.

روغن پالم

پالم و افزایش خطر بیماری‌های قلبی

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور مصرف زیاد اسید پالمتیک که 44 درصد از روغن پالم را تشکیل می‌دهد را موجب افزایش کلسترول خون و احتمال وقوع بیماری‌های قلبی - عروقی بیان کرد.

دکتر مجید حاجی‌فرجی با بیان این که بخش عمده انواع روغن پالم وارداتی به کشور در تولید مصرف می‌شود، گفت: وجود اسیدهای چرب اشباع در این روغن سبب می‌شود که این روغن در دمای محیط حالت نیمه جامد تا جامد داشته باشد.

وی با بیان این که در سال‌های اخیر مضرات اسیدهای چرب ترانس به اثبات رسیده است، گفت: نتایج تحقیقات نشان داده است که مصرف مقادیر زیاد از انواع نامناسب چربی می‌تواند باعث افزایش خطر بیماری‌های قلبی - عروقی و برخی از انواع سرطان‌ها شود به طوری که انواع اسیدهای چرب اشباع 9 تا 24 درصد خطر بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهند.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در ادامه افزود: افزایش دریافت چربی موجب افزایش انرژی دریافتی، توده چربی بدن و در نهایت اضافه‌وزن خواهد شد که تمام این عوامل به طور مستقل خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را در پی دارند.

وی روغن پالم را یکی از روغن‌های مضر که ریشه آن در غرب افریقا بوده و توانسته به نواحی استوایی مانند مالزی و اندونزی راه پیدا کند، عنوان کرد و گفت: از آنجا که این روغن بدون نیاز به هیدروژناسیون و تولید اسید چرب ترانس به فرم جامد و غیرجامد در دسترس است، باعث شده تا مصرف روغن پالم روند افزایشی داشته باشد.

روغن سرخ کردنی

بیشترین پالم وارداتی در روغن‌های سرخ کردنی استفاده می‌شود

حاجی فرجی بیش‌ترین مصرف روغن پالم وارداتی را در تولید روغن‌های سرخ کردنی دانست و گفت: چون روغن پالم می‌تواند در دمای محیط، حالت نیمه جامد تا جامد داشته باشد و به دلیل داشتن اسید چرب، مقاومت خوبی در طی فرایند حرارتی از خود نشان دهد، در روغن‌های سرخ کردنی و در محصولاتی مانند چربی‌های قنادی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور همچنین میزان روغن پالم تولیدشده در جهان را حدود 35 تا 40 درصد بیان کرد و گفت: تولید روغن پالم در سال 2005 با پیشی گرفتن از تولید روغن سویا، رتبه اول در انواع روغن‌ها را به خود اختصاص داد و در سال‌های اخیر تولید جهانی پالم به حدود 50 میلیون تن رسیده است که پس از آن سویا، کلزا و آفتابگردان قرار گرفته‌اند. از میزان تولید 50 میلیون تن روغن پالم خوراکی حدود 40 میلیون تن آن صادر می‌شود که از این میزان کشورهای هند و چین 14 میلیون تن و اتحادیه اروپا حدود 7 میلیون تن در سال واردات دارند و میزان واردات روغن پالم در سال 92 به کشور ایران نیز حدود 750 هزار تن بوده است.

چون روغن پالم می‌تواند در دمای محیط، حالت نیمه جامد تا جامد داشته باشد

و به دلیل داشتن اسید چرب، مقاومت خوبی در طی فرایند حرارتی از خود

نشان دهد، در روغن‌های سرخ کردنی و در محصولاتی مانند چربی‌های

قنادی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در ادامه همچنین، با اشاره به ارتباط مصرف روغن نخل (پالم) با بیماری‌های قلبی و عروقی، گفت: مطالعات انجام‌شده در سال 2005 در کاستاریکا، نشان داد جایگزین کردن روغن نخل با روغن‌های گیاهی مایع (غیرهیدروژنه) موجب کاهش خطر حملات قلبی می‌شود. مطالعات این مرکز حاکی از آن است که مصرف زیاد اسید پالمتیک که 44 درصد روغن نخل را تشکیل می‌دهد، موجب افزایش کلسترول خون و احتمال وقوع بیماری‌های قلبی - عروقی می‌شود.

وی بر محدودیت مصرف اسید پالمتیک و غذاهای حاوی اسیدهای چرب اشباع تاکید کرد و گفت: طبق گزارش انستیتو ملی بهداشت و سازمان کشاورزی ایالات‌متحده در سال 2006، روغن نخل(پالم) جایگزینی ایمن برای روغن‌های نسبتاً هیدروژنه (حاوی اسیدهای چرب ترانس) در صنایع غذایی نیست، چرا که همچون چربی‌های ترانس، موجب افزایش کلسترول بد (LDL) و آپولیپوپروتئین B می‌شود.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور با اشاره به این که اسید پالمتیک باعث افزایش سطح سرمی کلسترول تام و LDL- کلسترول می‌شود، گفت: در کشورهای اروپایی حرکت‌هایی در جهت کاهش واردات این روغن انجام گرفته است و در کشور فرانسه قانونی به نام نوتلا تصویب شد که در آن کارخانجات صنایع غذایی که تمایل به استفاده از روغن پالم در محصولات خود دارند باید 300 درصد مالیات بیشتری برای ورود این محصولات پرداخت کنند.

لبنیات

حذف کامل پالم از لبنیات از سه‌شنبه

رییس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت در واکنش به اظهارات یکی از مسئولان انجمن صنفی صنایع لبنی مبنی بر جایگزین کردن چربی حیوانی به جای روغن گیاهی پالم در شیر و لبنیات پر چرب، تاکید کرد: صنایع در تولید فرآورده‌های پرچرب باید به استفاده از چربی طبیعی شیر بازگردند و از اول مهرماه نیز هیچ شرکت لبنی حق استفاده از چربی گیاهی ندارد.

دکتر رسول دیناروند تاکید کرد: مسلم آن است که چربی گیاهی از فرآورده‌های پرچرب لبنیات حذف می‌شود. قاعدتاً صنایع در تولید فرآورده‌های پرچرب باید بازگردند به استفاده از چربی طبیعی شیر.

وی دراین‌باره ادامه داد: بنابراین اظهارات مطرح‌شده در روزنامه‌ها و رسانه‌ها مبنی بر جایگزینی چربی حیوانی به جای روغن گیاهی پالم، منظور چربی شیر است؛ چرا که شیر خود دارای چربی است و از آن کره، خامه و ... تهیه می‌شود.

رییس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: وقتی قرار است چربی گیاهی از لبنیات پرچرب حذف شود به معنای آن است که با چربی طبیعی شیر جایگزین می‌شود. این مسئله به صنعت لبنیات ابلاغ شده و از اول مهرماه نیز اجرایی می‌شود.

وی تاکید کرد: شرکت‌های لبنی نیز تا پایان شهریور فرصت دارند تا پروانه خود را اصلاح کنند. از اول مهرماه نیز هیچ شرکتی حق ندارد با چربی گیاهی اقدام به تولید فرآورده‌های لبنی پرچرب کند.

دیناروند دراین‌باره توضیح داد: در جهت سلامت مردم با موارد افزودن غیرمجاز چربی گیاهی پالم به فرآورده‌های پرچرب لبنی با شدت برخورد و از آن جلوگیری شده است. همچنین افزودن مجاز روغن گیاهی پالم به برخی فرآورده‌ها نظیر پنیر پیتزا حذف می‌شود؛ بنابراین طبق توافقی که با صنعت در این زمینه صورت گرفته است، از اول مهرماه اضافه کردن این روغن به محصولاتی که پیش از این مجاز بوده نیز قطع می‌شود. به این ترتیب روغن گیاهی پالم به طور کامل از صنعت شیر و لبنیات حذف خواهد شد.

رییس سازمان غذا و دارو همچنین گفت: البته توصیه دائمی ما به مردم آن است که از شیر و لبنیات کم‌چرب استفاده کنند.

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منابع:

ایسنا

جام جم

مطالب مرتبط:

روغن پالم در شیر: چشم گاوها روشن

چه چیزی صدای وزیر بهداشت را درآورد؟

شیرهای پرچرب قابل اعتمادند؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.