تبیان، دستیار زندگی
در آستانه سال تحصیلی جدید، تازه ترین خبری که دانشجویان دانشگاه های آزاد را در بهت فرو برد و اسباب نگرانی و نارضایتی آنان را پدید آورد، افزایش شهریه بود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شوکی به نام افزایش شهریه دانشگاه ها!

در آستانه سال تحصیلی جدید، تازه‌ترین خبری که دانشجویان دانشگاه‌های آزاد را در بهت فرو برد و اسباب نگرانی و نارضایتی آنان را پدید آورد، افزایش شهریه بود.

فرآوری:طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
دانشگاه، شهریه

شوک جدید دانشگاه آزاد به دانشجویانش افزایش "میانگین 15 درصدی" شهریه هاست. بر اساس تعریفی که معاون سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد از این شیوه جدید افزایش شهریه در جمع خبرنگاران ارائه داد، میانگین 15 درصد یعنی با توجه به مرغوبیت رشته، میزان شهریه ممکن است در یک واحد دانشگاهی 15 درصد، 12 درصد یا حتی 18 درصد باشد اما در کل میانگین نباید از 15 درصد بیشتر باشد! و با واحدهای متخلف برخورد می شود.

جالب اینجاست که تاکنون هیچ تعریفی از مرغوبیت رشته ذکر نشده و شهریه ثابت و متغیر دانشجویان ورودی سالهای گذشته، امسال چند برابر شده است. این در حالیست که شهریه ثابت همانطور که از نامش مشخص است از اول تا پایان تحصیل یک دانشجو باید یکسان باشد.

البته این رسم افزایش شهریه ثابت از زمان مدیریت فرهاد دانشجو بر دانشگاه آزاد باب شد و حال هیأت امنای دانشگاه آزاد با تصمیماتی که اتخاذ کرده اند بار دیگر برای دانشجویان تمام مقاطع افزایش شهریه ثابت را تصویب کرده اند.

دانشگاه آزاد اسلامی که در بسیاری از زمینه‌ها ساز خود را می‌زند و بدون توجه به آیین‌نامه‌های قانونی رفتار می‌کند، در برخی از واحدهای دانشگاهی اعلام کرده است فعلاً از وام بلندمدت وزارت علوم خبری نیست.

با توجه به هزینه بالای تحصیل اکثر دانشجویان دانشگاه آزاد بویژه در مقطع کارشناسی ارشد متقاضی دریافت وام شهریه یک میلیون تومانی صندوق رفاه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند.

دانشگاه آزاد ساز خود را می‌زند. وزارت علوم سعی کرده دانشگاه آزاد را ضابطه‌مند و قانونمند کند، اما چون سابقه این دانشگاه به این شکل بوده که با ضوابط وزارت علوم هماهنگی و سازگاری نداشته به نظر طول می‌کشد تا خود را با این ضوابط هماهنگ کند

اقساط این وام 9 ماه بعد از دانش‌آموختگی، قابل پرداخت است اما این روزها برخی دانشجویان که بر اثر افزایش شهریه، توان پرداخت مبلغ کامل هزینه‌ها را ندارند متقاضی دریافت وام هستند که با جواب منفی روبه‌رو شده‌اند.

رفتارهای فراقانونی دانشگاه آزاد پیش از این نیز مورد انتقاد ابری‌نیا، مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم قرار گرفته بود. وی برخی اقدامات دانشگاه آزاد را خارج از ضوابط وزارت علوم عنوان کرده و گفته بود: دانشگاه آزاد ساز خود را می‌زند. وزارت علوم سعی کرده دانشگاه آزاد را ضابطه‌مند و قانونمند کند، اما چون سابقه این دانشگاه به این شکل بوده که با ضوابط وزارت علوم هماهنگی و سازگاری نداشته به نظر طول می‌کشد تا خود را با این ضوابط هماهنگ کند.

افزایش شهریه به معنای کیفی‌سازی در دانشگاه نیست

یک دانشجوی دانشگاه آزادی که در مقطع کارشناسی ارشد و در رشته حقوق جزا و جرم‌شناسی تحصیل می‌کند، پس از اعلام نارضایتی از افزایش شهریه آن را خلاف قانون دانست و گفت: شهریه ثابت از بدو ورود تا پایان سال تحصیلی نباید افزایش یابد و افزایش شهریه ثابت در دانشگاه آزاد بی‌سابقه بوده که برای ورودی‌های قبلی نیز اعمال شده است.

وی تأکید کرد: افزایش ناگهانی شهریه متغیر و ثابت لطمه سنگین بر دانشجو و خانواده‌اش وارد می‌کند.

دانشگاه، شهریه

این دانشجو از توجیه مسئولین این دانشگاه، مبنی بر اینکه افزایش شهریه در راستای کیفی‌سازی و منفعت دانشجویان است، انتقاد کرد و گفت: تا به امروز شاهد ارتقاء کیفیت متناسب با افزایش شهریه در دانشگاه‌های آزاد نبوده‌ایم.

وی به افت کیفیت در حوزه‌های آموزشی، رفاهی و خدماتی در این دانشگاه اشاره کرد و گفت: خدمات موجود در دانشگاه از قبیل اساتید علمی، امکانات اینترنتی و IT ، کتاب‌های موجود در کتابخانه و غذاهای دانشگاهی از کیفیت متناسب با شهریه برخوردار نیست.

البته بی‌کیفیتی در ارائه خدمات دانشجویی در واحدهای زیرمجموعه بیشتر احساس می‌شود.

وی تأکید کرد: افزایش شهریه به معنای بالا رفتن مزایا و کیفی‌سازی خدمات در دانشگاه نخواهد بود.

وی معتقد است: افزایش بی‌روبه شهریه‌ها، قدرت تحصیل را برای دانشجویان علاقه‌مند به تحصیل کاهش می‌دهد و در برخی مواقع موجب ترک تحصیل دانشجو از دانشگاه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه افزایش شهریه بار مالی بر دوش خانواده دارد، گفت: با افزایش 25 درصدی شهریه ثابت و متغیر، تقبل این هزینه برای خانواده‌هایی که دارای دو یا سه فرزند دانشجو هستند، سنگین است و اکثر والدین زیر بار شهریه و مخارج دانشگاهی کمر خم می‌کنند.

هدف دانشگاه آزاد جذب بی‌رویه دانشجو است

برخی دانشجویان جذب بی‌رویه دانشجو و تب مدرک‌گرایی در جوانان را مزید بر علت افزایش شهریه در دانشگاه‌های آزاد می‌دانند.

یکی از این دانشجویان گفت: افزایش شهریه ثابت برای دانشجویان فعلی که در دانشگاه آزاد تحصیل می‌کنند، کاری خارج از روال و نامرسوم است.

این دانشجو به تأثیرات درازمدت افزایش شهریه بر دانشگاه آزاد اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه منبع درآمد این دانشگاه‌ شهریه دانشجویی است، اگر این روال ادامه پیدا کند، در آینده‌ای نه چندان دور دانشگاه با کمبود دانشجو و به واسطه آن با کمبود شهریه روبرو خواهد شد.

وی افزود: دانشجویانی که در آزمون سراسری شرکت می‌کنند، بعلت افزایش شهریه‌های دانشگاه آزاد از این پس تمایل پیدا می‌کنند تا جذب مراکز آموزشی دولتی و نیمه‌دولتی شوند.

علاوه بر افزایش شهریه، تأسیس بی‌رویه واحدهای دانشگاهی و کاهش جمعیت دانشجو می‌تواند دانشگاه آزاد را با مشکل روبرو کند.

خدمات موجود در دانشگاه از قبیل اساتید علمی، امکانات اینترنتی و IT ، کتاب‌های موجود در کتابخانه و غذاهای دانشگاهی از کیفیت متناسب با شهریه برخوردار نیست

این دانشجو اشاره کرد: خدمات ارائه شده متناسب با افزایش شهریه‌ها نیست و دانشگاه آزاد با کمبودهایی از قبیل کلاس آموزشی، اساتید و اعضای هیئت علمی و خدمات رفاهی بی‌کیفیت روبرو است.

از طرفی از آنجاکه هدف برخی دانشجویان تنها اخذ مدرک از این دانشگاه است، اعتراضی نسبت به بی‌کیفیتی خدمات در دانشگاه ندارند.

این دانشجو معتقد است: تنها هدف دانشگاه آزاد جذب دانشجو برای دریافت شهریه است و بدون توجه به تقاضای و نیاز جامعه هرساله دانشجو می‌پذیرد.

وی به اثرات منفی افزایش ظرفیت پذیرش بالای دانشجو در این دانشگاه اشاره کرد و گفت: تربیت دانشجوی بی‌مهارت، معضل بیکاری و بی‌تخصصی را در جامعه تشدید می‌کند.

اکثر دانشجویان در خصوص تبعات افزایش شهریه بر خانواده‌ها و دانشجویانی که در این دانشگاه تحصیل می‌کنند، نگرانند.

متاسفانه از زمان ریاست میرزاده بر دانشگاه آزاد، وی و همکارانش بارها اعلام کرده اند 99 درصد هزینه های دانشگاه آزاد از راه شهریه دانشجویان تامین می شود و باید راههای دیگری برای کسب درآمد این دانشگاه یافت و به همین منظور کارگروههای مختلفی برای رسیدن به این هدف تشکیل شد.

میرزاده حتی تاکید کرد که با پیدا کردن این راههای درآمدی، می توان تا حدی از میزان بار شهریه بر دوش خانواده ها کاست اما تاکنون رئیس این دانشگاه در جمع خبرنگاران حاضر نشده و درباره شوک شهریه توضیحی نداده است. اما چنین به نظر می رسد امسال سنگین ترین بار شهریه بر دوش خانواده های دانشگاه آزاد گذاشته شده و از زمان شروع اعتراضات به افزایش تماسهای مستقیم خبرنگاران با مسئولین دانشگاه بی پاسخ ماند.


منابع : وطن امروز / مهر / انتخاب

دانشگاه‌های دولتی هم پولی می‌شوند

ارزش دانشگاه آزاد: 40 تا 250 میلیارد دلار

جای خالی مهارت‌آموزی در دانشگاه