تبیان، دستیار زندگی
در ماجراهای اخیر و صحبت های وزیر بهداشت مبنی بر استفاده از روغن پالم که ابتدا از شیرهای پرچرب شروع شد، آن چه کمتر مورد توجه قرار گرفته کاهش مصرف روزانه شیر در جامعه ایران است. محصولات تاریخ گذشته ای که روی دست فروشنده ها مانده صحت این گفته را تائید می کند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماده ای خطرناک تر از پالم در شیر!

در ماجراهای اخیر و صحبت های وزیر بهداشت مبنی بر استفاده از روغن پالم که ابتدا از شیرهای پرچرب شروع شد، آن چه کمتر مورد توجه قرار گرفته کاهش مصرف روزانه شیر در جامعه ایران است. محصولات تاریخ گذشته ای که روی دست فروشنده ها مانده صحت این گفته را تائید می کند

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
انتی بیوتیک در شیر

اما این شائبه پیش از پالم هم وجود داشت؛ وجود موادی دیگر با مصارف غیر خوراکی در شیر و حالا چیزی که بدتر و بسیار خطرناک تر از روغن پالم است؛ آنتی بیوتیک ها.

آنتی بیوتیک در شیر ، بیماری بیولوژیکی را در جامعه بوجود میاورد بطوریکه ضمن سرطان زا بودن ، میکروب ها در بدن مصرف کنندگان نیز مقاوم می شوند در این حالت دیگر هیچ دارویی نمی تواند حریف میکروبهای مقاوم شده شود و بیمار درمان شود .

چند سال پیش بودکه خبری در خصوص افزودن ”‌‌ ژاول ”‌‌ یا وایتکس به شیر ، در کشور ، بازتاب جامعه را در بر داشت. یک ماه پیش نیز ، دکتر هاشمی وزیر بهداشت با کسب اجازه از آقای روحانی ، موضوع افزودن روغن پالم به شیر جهت پرچرب نشان دادن آن را فاش نمود که در سطح ملی ، واکنش های مصرف کنندگان را بدنبال داشت و سازمان غذا و دارو وابسته به وزارت بهداشت با وجود اذعان به اعطای مجوز به صنایع لبنی برای استفاده از روغن پالم از شرکتهای متخلف نزد قوه قضاییه شکایت برد.

اکنون درحالی که زمان زیادی از تصویب ممنوعیت استفاده از پالم در شیر و محصولات لبنی نگذشته است، وجود آنتی‌‏بیوتیک در شیر به یکی از موضوعات رسانه‌‏‌‏ای تبدیل شده است.

آنتی بیوتیک‌‏هایی که در درمان امراض دامی به کار می‌‏روند، یکی از عوامل اصلی آلوده کننده شیر محسوب می‌‏شوند و وجود باقیمانده‌‏های آنتی بیوتیک در شیر می‌‏تواند عوارض فراوانی داشته باشد.

محبی نائب رئیس جامعه دامپزشکان ایران

وزارت بهداشت هیچ کنترلی بر وجود آنتی بیوتیک در شیر دام ندارد. به گفته پیام محبی، زمانی که دام بیمار می شود برای درمان او از آنتی بیوتیک استفاده می شود. دامی که آنتی بیوتیک مصرف کرده تا مدت مشخصی نباید از شیر او استفاده کرد

یکی از معضلات بهداشتی در ایران مصرف بی‌‏رویه آنتی بیوتیک‌‏ها در محصولات لبنی و شیر است که در میان فرآورده‌‏های خام دامی، بیشترین فرآورده‌‏ای که می‌‏تواند حاوی باقیمانده‌‏ی دارویی و یا آنتی‌‏بیوتیک باشد، شیر است.

همچنین مصرف آنتی بیوتیک‌‏های خوراکی توسط دام و یا استفاده از پمادهای پستانی باعث انتشار دارو به جریان خون می شود و در نتیجه شیر دام، حاوی باقیمانده‌‏ی آنتی بیوتیک است.

نائب رئیس جامعه دامپزشکان ایران می گوید؛ وزارت بهداشت هیچ کنترلی بر وجود آنتی بیوتیک در شیر دام ندارد. به گفته پیام محبی، زمانی که دام بیمار می شود برای درمان او از آنتی بیوتیک استفاده می شود. دامی که آنتی بیوتیک مصرف کرده تا مدت مشخصی نباید از شیر او استفاده کرد.

این کارشناس با تاکید بر این نکته که مضرات وجود آنتی بیوتیک در شیر بسیار بیشتر از موادی نظیر روغن پالم است می گوید، وجود آنتی بیوتیک در شیر می تواند مشکلات بیولوژیکی بسیاری را در جامعه به وجود بیاورد، میکروب ها مقاوم می شوند و چنین میکروبی را هیچ دارویی نمی تواند درمان کند نظیر "سل مقاوم”‌‌ که در حال حاضر درمانی برای آن وجود ندارد و در نهایت به مرگ بیمار منتهی می شود.

محبی با اشاره به این نکته که سرانه مصرف لبنیات توسط مردم ایران حتی اگر روغن پالم هم در آن نباشد به طور متوسط پایین است، به مضرات و آسیب هایی که در اثر مصرف نکردن لبنیات متوجه جامعه ایران می شود اشاره می کند و می گوید؛ تاثیر بد صحبت های وزیر بهداشت نه تنها مشکلی را حل نکرده بلکه مشکلی هم به مشکل های قبلی اضافه کرده است. او معتقد است که اگر یک یا چند نفر مرتکب انجام تخلفی شده اند وزیر نباید با ندانم کاری، اشتباه در نحوه مطرح کردن این مسئله و رها کردن آن به امان خدا، همه تولیدکننده های شیر و لبنایت را زیر سوال ببرد.

آنتی بیوتیک‌‏های که در درمان امراض دامی به کار می‌‏روند، یکی از عوامل اصلی آلوده کننده شیر محسوب می‌‏شوند و وجود باقیمانده‌‏های آنتی بیوتیک در شیر می‌‏تواند عوارض فراوانی داشته باشد

وی مشکلاتی که گهگاه در حوزه لبنیات سبب ایجاد تشویش و نگرانی اذهان عمومی می شود و ارجاع ریشه این مشکلات به کارکردهای ناصحیح وزارت بهداشت، یکی از علل مهم در بروز تخلفات از سوی دامداران یا کارخانه های تولیدکننده لبنیات را تعزیری کردن نرخ این محصولات می داند و معتقد است؛ با تعزیری کردن نرخ قیمت ها غیرمستقیم به تولیدکننده ها می گوییم که هر طور می خواهند تولید کنند فقط باید مقدار مشخصی محصول داشته باشند بنابراین زمانی که فروشنده از فروش محصولاتش سود نداشته باشد به فکر بالا بردن کمیت به جای کیفیت می افتد حال چه با پالم باشد یا وایتکس(مواد سفیدکننده و ضدعفونی کننده شیمیایی) برای کم کردن بار میکروبی شیر.

به اعتقاد نائب رئیس جامعه دامپزشکان ایران با این تفاسیر به نظر می رسد داستانی که وزیر بهداشت صفحه اول آن را ورق زده است سری دراز دارد؛ جنجال و حاشیه ای که شاید پشت آن داستان های دیگری بوده اند و با این اتفاق نادیده گرفته شده اند.


منابع : اپک تایمز / جام جم / بورس نیوز

جنجال چربی مصنوعی شیرهای پرچرب

شیرهای زورکی و قیمت های بادکنکی!

وایتكس در شیر؛راست یا دروغ؟