تبیان، دستیار زندگی
انتخاب نخست وزیر حیدر العبادی در عراق ،روزنه های امید برای تشکیل دولت و رسیدگی به بحران های جاری کشور را در اذهان داخلی و خارجی ، زنده کرد .
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چالش های نخست وزیر جدید در عراق


انتخاب نخست وزیر حیدر العبادی در عراق ،روزنه های امید برای تشکیل دولت و رسیدگی به بحران های جاری کشور را در اذهان داخلی و خارجی ، زنده کرد .

حیدر العبادی

العبادی با رویکردی مناسب در مشاوره و کمک از همه گروه های سیاسی در عراق نشان داده است درک مناسبی از شرایط فعلی کشور و منطقه دارد.العبادی با چالش های بسیار مهمی دست به گریبان است که مهمترین آن وحدت و درک مناسب از گروه های سیاسی سنی و کرد وحتی برخی از گروه های شیعی است که با یک استراتژی و راهبرد کلان مبنی بر بازی دادن این گروه ها در معادلات سیاسی ،می تواند اولین قدم برای مبارزه با گروه تروریستی حکومت اسلامی عراق و شام بر دارد.

دومین چالش جدی العبادی ، باسازی ارتش عراق و تدوین یک دکترین دفاعی کلان در مبارزه با تاکتیک های چریکی داعش است وتربیت نیروهای نظامی با یک ایدولوژی مبتنی بر عراق یکپارچه و خرید تجهیزات لازم برای رویارویی با این گروه تروریستی است.

به نظرمی رسد بعد از تشکیل دولت جدید عراق یک اجماع بین المللی برای همکاری با دولت عراق برای سرنگونی داعش در منطقه بوجود اید در همین راستا باراک اوباما از جان کری  وزیر امور خارجه خواسته است برای کمک به تشکیل ائتلافی علیه داعش به خاورمیانه برود و نیز،  چاک هیگل وزیر دفاع را مامور کرده است مجموعه ای گزینه  برای مقابله  با  داعش تهیه کند.

اوباما گفت جامعه بین المللی  می تواند در حمایت هوایی از نیروهای نظامی عراق و نیز  در زمینه آموزش و  تأمین تجهیزات  نقش ایفا کند. هفته گذشته و پس از انتشار تصویر ویدیوئی سربریدن جیمز فولی توسط داعش، ژنرال دمپسی اعلام کرد که نیاز است تا به داعش هم در عراق و هم در سوریه برخورد شود. در همین رابطه آندرس فوگ راسموسن از آمادگی ناتو برای دخالت نظامی و کمک به عراق برای مبارزه با داعش در صورت درخواست دولت عراق خبر داد. دبیر کل ناتو تاکید کرد: ناتو آماده کمک نظامی به عراق است. درخواست عراق، در تقویت این مشارکت کاملا موثر است و ناتو به این درخواست به شکل سازنده ای توجه خواهد شد. راسموسن ضمن استقبال از حملات هوایی علیه تروریستها تاکید کرد: جامعه جهانی در قبال توقف تحرکات داعش مسئولیت دارد.

به نظر می رسد دولت جدید عراق با کمک کشورهای اسلامی و اجماع بین المللی و تجهیز و اموزش ارتش بتواند حملات موثر و هماهنگی علیه داعش ترتیب دهد اما نباید منتظر نابودی سریع داعش در عراق بود زیرا برای نابودی این گروه سرطانی احتیاج به بسته ای از راهکارهای نظامی ،اطلاعاتی ،اقتصادی ،سیاسی و فرهنگی وجود دارد تا بتوان مبارزه ی سریع جهت دار در پاک سازی کامل این گروه انجام داد

نشریه نیویورک تایمز در سر مقاله خود می نویسد؛ آمریکا به تنهایی نمی تواند علیه گروه داعش در عراق و سوریه وارد جنگ شود و از اقدامات خشونت آمیز و جنایتکارانه این گروه علیه جامعه بین المللی جلوگیری کند.

اگر چه بمبارانهای هوایی و ارسال کمکهای بشر دوستانه آمریکا تا حدودی تهدیدات این گروه علیه مردم و اقلیتهای مذهبی در عراق را کمتر کرده است اما شکست  یا ریشه کن کردن این گروه نیاز به سازماندهی یک ائتلاف همه جانبه و دراز مدت شامل برخی از کشورهای اسلامی دارد تا نه تنها از نظر نظامی بلکه در زمینه های عقیدتی و سیاسی هم با این گروه مقابله شود.

اقدامات سرکوبگرانه علیه مسیحیان و ایزدیها در عراق و نیز گردن زدن جیمز فولی خبرنگار آمریکایی در سوریه اوج تنفر علیه این گروه را بوجود آورده است.

ژنرال مارتین دمپسی

روز پنج شنبه ژنرال مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا گفت: «گروه داعش بزرگترین تهدید علیه غرب و امریکاست.» دمپسی با اشاره به ایدئولوژی آخر زمانی داعش گفت، آیا ما می توانیم آنها را بدون هدف قرار دادن تشکیلاتشان در سوریه شکست دهیم؟ ما باید آنها را در هر دو کشور هدف قرار دهیم. چاک هیگل وزیر دفاع امریکا هم از برنامه ریزی طولانی مدت پنتاگون برای مبارزه با گروه داعش خبر داد. به گفته او داعش فراتر از یک گروه تروریستی است. آنها بسیار خوب تجهیز و حمایت می شوند و هوشمندانه از تاکتیک های جنگی استفاده می کنند. آنها فراتر از همه گروههای جنگجویی هستند که تا کنون دیده ایم. از این رو باید برای مقابله با آنها یک برنامه طولانی مدت داشته باشیم.

سرمقاله نیویورک تایمز می افزاید، سایر مقامات دولتی و تحلیلگران نظامی هم با تشریح تهدیدات داعش در حال زمینه چینی برای یک مقابله طولانی مدت با این گروه افراطی هستند. هر چند این گروه برای امریکا و غرب تهدید بزرگی هستند اما بیشترین هزینه را در حال حاضر کشورهای اسلامی می دهند. به همین دلیل بود که باراک اوباما بر تلاش مشترک با کشورهای منطقه برای ریشه کن کردن این سرطان و جلوگیری از گسترش آن تاکید کرد. ایجاد یک چنین ائتلافی به رهبریت امریکا نیاز دارد اما تا بحال نه رئیس جمهور و نه هیچ یک از متحدین طرح مشخص و منسجمی برای چگونگی مقابله با داعش و شکست آنها ارائه نداده اند.

اگر چه نیروی پیشمرگ کرد با نیروهای ارتش عراق تا حدودی اختلافات را کنار گذاشته و عملیات مشترکی را انجام داده اند اما به رغم کناره گیری مالکی وضعیت سیاسی در عراق هنوز نامشخص است و دولت جدید هنوز تشکیل نشده است. دورنمای شکست داعش بستگی زیادی به همکاری کشورهای اسلامی دارد. اما درست مثل عراق بیشتر این کشورها درگیر اختلافات داخلی شیعه و سنی هستند و شماری از آنها هم به نوعی با این گروه افراطی روابط دارند. این گروه کمکهای مالی از داخل کویت، قطر و عربستان دریافت می کنند. ترکیه هم اجازه می دهد که سلاح و تجهیزات جنگی به داعش برسد. این اقدامات باید متوقف شود.

العبادی با چالش های بسیار مهمی دست به گریبان است که مهمترین آن وحدت و درک مناسب از گروه های سیاسی سنی و کرد وحتی برخی از گروه های شیعی است که با یک استراتژی و راهبرد کلان مبنی بر بازی دادن این گروه ها در معادلات سیاسی ،می تواند اولین قدم برای مبارزه با گروه تروریستی حکومت اسلامی عراق و شام بر دارد

سرمقاله نیویورک تایمز می افزاید: شاید تشکیل یک ارتش منطقه ای شامل کشورهای حاشیه خلیج فارس و ترکیه لازم باشد. یک چنین نیرویی به پول، اطلاعات، همکاری سیاسی و طرح مشخص نیاز دارد تا کمکهای مالی و نظامی به داعش متوقف شود. بنا بر این سرمقاله بمباران های هوایی آمریکا در عراق و حتی سوریه به تنهایی نمی تواند این گروه را متوقف کند مگر اینکه کشورهای اسلامی نیز برخورد با این تهدید را در صدر برنامه های خود قرار دهند.

به نظر می رسد دولت جدید عراق با کمک کشورهای اسلامی و اجماع بین المللی و تجهیز و اموزش ارتش بتواند حملات موثر و هماهنگی علیه داعش ترتیب دهد اما نباید منتظر نابودی سریع داعش در عراق بود زیرا برای نابودی این گروه سرطانی احتیاج به بسته ای از راهکارهای نظامی ،اطلاعاتی ،اقتصادی ،سیاسی و فرهنگی وجود دارد تا بتوان مبارزه ی سریع جهت دار در پاک سازی کامل این گروه انجام داد.

محبوبه شهرابی

بخش سیاست تبیان