تبیان، دستیار زندگی
دو سال است که جهت گرفتن شفای مریضم به خدا و حضرت عباس متوسل شده ام ولی انگار آنها صدای من را نمی شنوند و دعایم را مستجاب نمی کنند. نا امیدی از رحمت خدا گناه بزرگیه كمكم كنید ناامید نشوم چیكار كنم که خدا دعامو مستجاب کند؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا خدا صدایم را نمی شنود؟

خداوند هرگز به بنده ای که او را میخواند بی توجه نیست بنده ای که دعا به او داده شده اجابت هم به وی داده شده است دعای شما به درگاه الهی نشانه ی این است که خداوند به شما نظر لطف و توجه دارد.

تنظیم: گل محمدی - مرکز مشاوره
استجابت دعا

پرسش: دو سال است که جهت گرفتن شفای مریضم به خدا و حضرت عباس متوسل شده ام ولی انگار آنها صدای من را نمی شنوند و دعایم را مستجاب نمی کنند. نا امیدی از رحمت خدا گناه بزرگیه كمكم كنید ناامید نشوم چیكار كنم که خدا دعامو مستجاب کند؟

با شناخت جایگاه دنیا در مقابل آخرت و بی ارزشی دنیا خیلی از سختی ها برای انسان آسان می شود. خود را با کسانی که فکر می کنند همه ی نعمتها در اختیارشان است مقایسه کنید؛ آیا آنان هم اینقدر نیاز به خدا را در وجود خود حس می کنند؟! پس بدانید که خداوند شما را دوست دارد و طبق روایات دوست دارد که صدای شما را بشنود و درجات شما را بالا ببرد. خداوند از مادر مهربانتر است و ارحم الراحمین است و نیز عادل و حکیم است. به این صفات فکر کنید. آیا خداوند که تمام صفات کمال را در حد بی نهایت داراست، ممکن است به بنده اش بی اعتنا باشد؟! بنابراین حتما خیر بیشتری برای شما ذخیره کرده که با این مناجاتها و توسلها شایستگی و لیاقت آن را پیدا خواهید کرد.

انسان در دنیا چند صباحی زندگی می کند، دنیایی که با انواع محدودیتها و مصیبتها پیچیده شده است، دنیایی که تمامش را در یک کفه ی ترازو بگذاری به فرموده ی قرآن کریم متاع ناچیز و قلیل است، پس مقدار خواسته ای که ما از خدا داریم باید در مقابل آخرت بسیار پست و بی ارزش باشد، حالا گاهی خداوند می خواهد این مقدار پست را به ما ندهد و به ازای آن آخرت جاودان و باقی و غیر قابل تصور را بدهد. آنهم با حکمت و مصلحت خود و به خاطر علم خود به اینکه این دنیا مایه ی غرور و غفلت انسان است. بنابراین به فضل و رحمت خداوند امیدوار باشید و البته به دعای خود ادامه دهید که خداوند گاهی می خواهد که بنده ی مومن اصرار کند تا دعای او را مستجاب کند و بدانید که برای هر دعای مستجاب نشده، خداوند آنقدر در آخرت به بنده می بخشد تا او را راضی کند.

بنابراین خداوند هرگز به بنده ای که او را میخواند بی توجه نیست بنده ای که دعا به او داده شده اجابت هم به وی داده شده است دعای شما به درگاه الهی نشانه ی این است که خداوند به شما نظر لطف و توجه دارد. در روایات آمده است که اگر خداوند برای بنده خیر بخواهد دعای او را با تأخیر مستجاب می کند تا صدای زاری و تضرع او را بشنود. بنابراین نا امید نباشید و در عین حال که راضی به رضای خداوند هستید دعا کنید که خداوند آنچه خیر است برای شما به استجابت برساند.

توجه به این نکته هم داشته باشید که طبق آیه‌ی شریفه‌ی " ادعونی استجب لکم" خداوند تمام دعاها را مستجاب می ‌کند اما این استجابت با توجه به روایات به چهار شکل صورت می‌گیرد: گاهی دعای شما سریع مستجاب می‌ شود، گاهی با تأخیر و طبق مصالح مستجاب می ‌شود، گاهی به صورت نعمات اخروی داده می‌ شود و گاهی کفاره‌ی گناهان و باعث بخشیده شدن گناهان می ‌شود. نازلترین نوع استجابت دعا این است که خواسته ‌ی ما سریعا مستجاب شود.

نکته ی دیگر اینکه خداوند جهان را بر اساس نظام اسباب و مسببات استوار كرده است و تحقق هر پدیده ای تنها از راه اسباب و علل آن ممكن خواهد بود. یكی از اموری كه به عنوان تمام سبب و یا جزء سبب در تحقق پدیده هاست دعا و در خواست از درگاه الهی است.

نازلترین نوع استجابت دعا این است که خواسته ‌ی ما سریعا مستجاب شود.

استجابت دعا شرایطی هم دارد، از جمله:

1. به حقیقت دعا كه خواستن از موجود برتر از روی فروتنی و درماندگی است ، دست یابیم یعنی دل غافل نباشد و بدانیم كه را میخوانیم.

2. با فروتنی و در ماندگی باشد و گرنه اصلا دعای حقیقی شكل نگرفته است.

3. امید داشته باشیم كه خواسته مان بر آورده می شود.

4. كسی را كه از او درخواست میكنیم را بشناسیم چون تا به قدرت و توان او و علم او به خواسته اطمینان نداشته باشیم، نمی توانیم امید داشته باشیم كه دعایمان مستجاب میشود.

5. حسن ظن به خداوند داشته باشیم، در روایات آمده هیچ كس گمان نیكی به خداوند نبرد مگر اینكه خداوند با او همان طور معامله كرد.

6. پاكی در همه ابعاد، از جمله در مال و آبرو بر دیگران ستم نكند. اگر به دستورات خداوند عمل کردیم در این صورت توقع اجابت دعا داشته باشیم.

استجابت با توجه به روایات به چهار شکل صورت می ‌گیرد: گاهی دعای شما سریع مستجاب می‌ شود، گاهی با تأخیر و طبق مصالح مستجاب می ‌شود، گاهی به صورت نعمات اخروی داده می‌ شود و گاهی کفاره‌ی گناهان و باعث بخشیده شدن گناهان می ‌شود.

7. رعایت وسایل استجابت دعا از جمله: با طهارت بودن، خضوع، صدا زدن خدا با نامهای مخصوصش، ذكر نعمتها، یادآوری گناهان، اصرار و پا فشاری در دعا كه كمترین آن تكرار سه بار در دعاست، در پنهان دعا كند، دعا را تعمیم دهد، در اول و آخر دعا صلوات بفرستد و به ائمه توسل جوید.

8. دل را از غیر خدا پاک سازد و تنها به او تكیه كند.

9. دو دست را بالا گرفتن مثل در مانده ای كه غذا طلب میكند كه رسول خدا چنین میكرد.

10. در زمان مخصوص دعا كردن كه در روایات اشاره شده و بیشتر آن شب و روز جمعه است و نیمه شب.

11.  در مكان های مخصوص مثل زیر قبه ی امام حسین و صحرای عرفات ( المراقبات / میرزا جواد ملكی تبریزی / ج 2 )


منبع: پرسش و پاسخهای عمومی مرکز مشاوره
مشاور پاسخگو: روحانی
جهت دریافت مشاوره از بخش مشاوره معارف اسلامی اینجا کلیک کنید.