تبیان، دستیار زندگی
مسابقات فوتبال قهرمانی باشگاه های ایران لیگ برتر جام خلیج فارس دوره ای جدید را آغاز کرد و تا چشم بر هم زدیم چهار هفته از آن تمام شد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راه نجات فوتبال از قهر تماشاگر


مسابقات فوتبال قهرمانی باشگاه های ایران لیگ برتر جام خلیج فارس دوره ای جدید را آغاز کرد و تا چشم بر هم زدیم چهار هفته از آن تمام شد.

تماشا فوتبال

این رقابت ها به عنوان مهم ترین فعالیت ورزشی در ایران طی مدت برگزاری اش مخاطبان فراوانی دارد. حتی گاه مثل هفته ای که در آن پرسپولیس و استقلال بازی می کنند به خبر اول کشور تبدیل می شود. در کنار آن روزهایی که مدعیان با هم مصاف دارند نگاه های بسیاری به این سو خیره می شود.

لیگ برتر فوتبال از چنان جذابیتی برخوردار است که سایر رشته های ورزشی را تحت الشعاع خود قرار می دهد. به این علت است که متولیان لیگ در سایر رشته با وجود گلایه های که از توجه زیادی رسانه ها و مردم دارند از آن الگو برداری می کنند و حتی زمان مسابقات خود را همزمان با لیگ فوتبال قرار نمی دهند تا در سایه قرار نگیرد.

این ها و بسیاری از مسایل دیگر فوتبال را در اوج محبوبیت قرار می دهد. لیگ برتر دوره چهاردهم را طی می کند و قهر تماشاگر نشان می دهد که این لیگ کارکردی مناسب ندارد. بارها در خصوص علل قهر تماشاگر نوشته ایم. از کیفیت بازی ها گرفته تا بی احترامی هایی که به این سرمایه بزرگ فوتبال در ورزشگاه می شود. اما متولیان لیگ با این توجیه که توان آنها در حل مشکلات موجود اندک است اصلا توجهی به این اتفاق مهم نشان نمی دهند.

به این ترتیب خطر بزرگ سکوهای خالی و کم رنگ شدن انگیزه ها در گوشه گنجه فکری متولیان این رشته در حال خاک خوردن است. پس باید سوگمندانه شاهد رویدادی بد در فوتبال باشیم. اتفاقی که در فوتبال سایر کشورها رخ داده و برای غلبه بر عواقب بد آن با همه توان دست به کار شده اند. اگر از فوتبال کشور های حوزه خلیج فارس به دلیل ناکارآمدی بهس ادگی عبور کنیم باید اشاره ای به فوتبال آلمان قهرمان جام جهانی نظر کنیم.

لیگ برتر فوتبال از چنان جذابیتی برخوردار است که سایر رشته های ورزشی را تحت الشعاع خود قرار می دهد. به این علت است که متولیان لیگ در سایر رشته با وجود گلایه های که از توجه زیادی رسانه ها و مردم دارند از آن الگو برداری می کنند و حتی زمان مسابقات خود را همزمان با لیگ فوتبال قرار نمی دهند تا در سایه قرار نگیرد

با نگاهی به فوتبال آلمان که اکنون در اوج است در می یابیم که آنها با کشاندن مردم به ورزشگاه ها پایه ای مستحکم برای خود یجاد کرده اند. آمارها می گویند آلمان ها بهترین معدل حضور تماشاگر در بازی های بوندسلیگا را نسبت به سایر لیگ های دنیا را دارند. آیا این نمی تواند یکی از دلایل آقایی امروزه شان در فوتبال دنیا باشد؟ آیا از این عامل مهم می توان به سادگی گذر کرد؟

با این مقدمه تقریبا طولانی اشاره ای به یکی از دلایل قهر تماشاگر می کنیم.

چند سالی است که فضای فوتبال ایران به دلیل پرخاشگری برخی افراد و مصاحبه های جنجالی به شدت ملتهب است. این التهاب در پی انژاس مطالب در رسانه ها به روی سکوها می رود و آنجا را برای حضور بسیاری از افراد نامناسب می کند. فحاشی و هتک حرمت اعضای تیم ها و خانواده هایشان باعث شده تا حتی افراد خانواده فوتبالیست ها کمتر رغبت حضور در ورزشگاه را داشته باشند. اگر روزگاری این هتک حرمت ها اندک و دارای حد و مرز بود امروز از اندازه عادی گذشته و حد و مرزی را نمی شناسد.

این کار به حدی رسیده که تماشگر عادی که خیلی به این موضوع توجه نمی کرد یا خودش به ورزشگاه نمی رود و یا اجازه نمی دهد تا اقوام و اعضای خانواده اش پا به ورزشگاه بگذارند. اگر در کشورهایی مثل آلمان پدر و مادر دست فرزندشان را می گیرند و به ورزشگاه می برند اینجا یا خانواده ها اجازه این کار را به فرزتدان خود نمی دهند و یا اگر رفت تا لحظه بازگشت در اظطراب به سر می برند. آنها سوگمندانه شاهدند که فرزندانشان چه تاثیرات منفی از حضور روی سکوها می گیرند.

اکنون و با قبول این واقعیت باید از خود بپرسیم چه کسانی عامل این اتفاق زشت هستند. متاسفانه کسانی بر حاشیه و جنجال در فوتبال دامن می زنند که بیشترین حضور را در آن دارند.

یک مثال:

ورزشگاه، فوتبال

دوستی در خیابان از یک راننده تاکسی متخلف در رانندگی گلایه می کرد و به او می گفت: خیابان به هم ریخته بیشترین ضرر را به شما می رساند. چرا چنین می کنید. من و امثال من تنها چند دقیقه در خیابان تردد می کنیم ولی شما ساعت ها و به صورت مستمر در خیابان هستید. اگرخودتان مراعات نکنید بیشتر از دیگران آزار می بیند.

این همان سخنی است که امروزباید با جنجال سازان فوتبال گفت. هنوز چهار هفته از لیگ نگذشته جنجال و بلوا به راه است. از دایی و قلعه نویی و مایلی کهن گرفته تا متولیان تازه وارد در پرسپولیس و استقلال. از حواشی در باشگاه تراکتور سازی. کش و قوس در ذوب آهن و راه آهن. تنش در فولاد. حاشیه در پیکان. ما حتی شاهد درگیری فیزیکی هم در لیگ بوده ایم. با شروع لیگ دسته اول ابعاد این جنجال ها حتما گسترش خواهد یافت. و متاسفانه متولیان لیگ چشم خود را بر این عامل فراری دادن تماشاگر بسته اند.

برخی از این افراد با استفاده از شرایط بد رسانه ای(که بیشتر به حاشیه و حاشیه سازان توجه دارد) هر روز ماجرایی می سازند و خود را مطرح می کنند و به اصطلاح در بورس خبری می مانند. آیا وقت آن نرسید که مسوولان ورزش و فوتبال چاره ای برای این دمل چرکین بیندیشند؟ وقت آن نرسیده تا برای نجات فوتبال جنجال سازان برای همیشه از چرخه فوتبال بیرون گذاشته شوند؟ آیا ما ندیده ایم که به شکل خاص چه بلایی بر سر (ف-ک) ها آورده اند. یک بار برای همیشه با این معضل برخورد قاطع کنید. اگرچه در روزهای ابتدایی این افراد با کمک دوستان خود و مظلوم نمایی ممکن است دردسرهایی تولید کنند اما بدون تردید افکار بیدار و آگاه مردم در نهایت حکم به حقانیت شما و این عملتان خواهند داد. باور کنید بعدها نامتان جاودانه خواهد ماند و همیشه به نیکی از شما و حرکتتان یاد خواهد شد.

راه نجات فوتبال از حاشیه و فرار مردم از ورزشگاه ها همین است. ایجاد فضایی مناسب در حد شان مردمی که وارد این محیط می شوند. به امید آن روز...

بهمن اسدی

بخش ورزشی تبیان