تبیان، دستیار زندگی
رئیس سازمان ملی استاندارد از پلمپ 5 کارخانه متخلف تولید لبنیات که از روغن پالم استفاده می کردند، خبر داد و گفت: مردم نگران نباشند، زیرا سازمان استاندارد با متخلفان برخورد کرده و روغن های موجود را جمع آوری کرده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روغن‌ پالم جمع‌آوری شد


رئیس سازمان ملی استاندارد از پلمپ 5 کارخانه متخلف تولید لبنیات که از روغن پالم استفاده می کردند، خبر داد و گفت: مردم نگران نباشند، زیرا سازمان استاندارد با متخلفان برخورد کرده و روغن‌های موجود را جمع‌آوری کرده است.

پیروزبخت در مورد برخورد با کارخانجات تولید لبنیات که از روغن پالم استفاده می کنند، گفت: مردم نگران نباشند، زیرا سازمان استاندارد با متخلفان در این زمینه برخورد کرده است و بازرسانی را برای بررسی وجود و استفاده از روغن پالم در کارخانجات ارسال کرده ایم.

لبنیات ، شیر

رئیس سازمان ملی استاندارد با اعلام اینکه این موضوع کنترل شده است، از جمع آوری روغن های موجود توسط سازمان استاندارد و وزارت بهداشت خبرداد و افزود: 5 کارخانه متخلف لبنی مورد شناسایی قرار گرفته اند.

وی گفت: در روزهای اخیر هجمه ای به بازار و واحدهای تولید لبنیات وارد شد و تعداد زیادی از تولیدات لبنی مورد آزمایش قرار گرفت و مشکل زیادی مشاهده نشد و استفاده از روغن پالم در لبنیات چندان زیاد نیست.

وی با اشاره به اینکه در لبنیات پرچرب با مواردی از تخلف مواجه شدیم و با آنها برخورد شد، اما در شیر مشکل خاصی دیده نشده است، تصریح کرد: این در حالی است که سازمان استاندارد و وزارت بهداشت کارخانه های متخلف را به مراجع قضایی معرفی کرده اند.

پیروزبخت در مورد اعلام اسامی تولیدکنندگان لبنی متخلف گفت: هر زمان اسامی آنها را به مراجع قضایی اعلام کنیم، به طور حتم به رسانه ها نیز اعلام خواهیم کرد.

وی ادامه داد: این در حالی است که موضوع اصلی روغن پالم نیست؛ بلکه استفاده از چربی های گیاهی است به عبارت دیگر لازم است که استفاده از روغن پالم در محصولات غذایی کاهش یابد.

رئیس سازمان ملی استاندارد با اعلام اینکه بیشتر حجم روغن سرخ کردنی را روغن پالم تشکیل می دهد، گفت: بیشترین روغنی که بخاطر تحریم‌ها وارد کشور می شد روغن پالم است البته این روغن، روغن بدی نیست.

پیروزبخت ضمن اشاره به اینکه سرانه روغن پالم ایران از سرانه این روغن در اروپا خیلی کمتر است،‌ تصریح کرد: در اروپا سرانه 12.5 کیلو گرم است و برای ما 10 کیلو گرم است و دیگر کشورها بیش از ما از این روغن استفاده می کنند.

وی با اشاره به ترس هایی که در مردم از استفاده از روغن پالم ایجاد شده است، عنوان کرد: پس از مشکلی که در این زمینه پیش آمد دولت وارد این سیاستگذاری شد که واردات این روغن را تا سال 95 به 15 درصد کاهش دهد. در عین حال در سال‌های 90 و 91 حدود 50 درصد روغن های وارداتی ما پالم بود ولی امسال به 30 درصد و سال 95 به 15 درصد می رسد.

در سال‌های 90 و 91 حدود 50 درصد روغن های وارداتی ما پالم بود ولی امسال به 30 درصد و سال 95 به 15 درصد می رسد

فرآورده‌های لبنی ناسالم جمع‌آوری شد؟!

در حالی که استفاده از روغن پالم در همه فرآورده‌های لبنی ممنوع و مقرر شده صنعت لبنیات تا پایان شهریور ماه روغن را از فرآیند تولید خود حذف کند، سازمان استاندارد و وزارت بهداشت در بیانیه‌ای مشترک اعلام کرده‌اند که "از این پس مصرف فرآورده‌های لبنی بلامانع است".

البته مشخص نیست مسئولان چه برنامه‌ای دارند برای محصولات تولید شده‌ای که تا چند روز و چند ماه دیگر تاریخ مصرف دارند و اکنون در مغازه‌های سطح شهر عرضه می‌شود و آیا این محصولات قابل جمع‌آوری است؟ همچنین با توجه به اینکه قرار است تا پایان شهریور روغن از فرآیند تولید لبنیات حذف شود می‌توان گفت همچنان روال قبلی تولید و استفاده از پالم وجود دارد.

پس از بررسی مشترک سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو در خصوص استفاده از روغن پالم در فرآورد‌ه‌های لبنی، این دو سازمان در بیانیه مشترکی ضمن تایید بروز تخلف در آزمایش‌های تکمیلی و استفاده از این محصول در تولید فرآورده‌های لبنی، حدود هشت کارخانه معتبر اعلام کردند نظارت‌های وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد برای جلوگیری از بروز هر گونه تخلف با شدت و با جدیت ادامه خواهد داشت و از این تاریخ، مصرف فرآورده‌هایی که با مجوز رسمی به بازار عرضه می‌شوند بلامانع است.

لبنیات ، شیر

اما جالب اینجاست که مغازه‌های سطح شهر و سوپرمارکت‌هایی که انواع لبنیات از کارخانه‌های مختلف در ویترین خود جمع‌آوری می‌کنند همگی مورد بازرسی قرار گرفته‌اند و محصولات برندهای متخلف از آنجا جمع‌آوری شده است؟چراکه تاریخ مصرف انواع لبنیات از چند روز تا حدود شش ماه است؛ به گونه‌ای که انواع شیر نهایتا حدود یک هفته تاریخ مصرف می‌خورد، ماست حدود یک ماه بعد، تاریخ انقضای انواع خامه یک هفته تا 10 روز بوده و تاریخ انقضای انواع پنیر نیز از یک ماه تا شش ماه است.

روغن پالم برای خوراک دام وارد می‌شود!

روغن پالم که دارای اسیدهای چرب مضر برای سلامت بوده و مهم‌ترین تبعات آن گرفتگی‌های عروق قلبی، مغزی و سکته است، پیش از این برای خوراک دام وارد کشور می‌شده اما عده ای از تولیدکنندگان غیر متعهد برای تولید فرآورده‌های پر چرب لبنی از آن بهره گرفته اند. محمد علی باهری یک تولیدکننده محصولات لبنی اظهار کرد: بر اساس استانداردهای علمی و بین‌المللی تولید لبنیات پرچرب تنها با افزودن خامه یا کره حیوانی به شیر مجاز است و مصرف روغن پالم و هر نوع افزودنی غیر مجاز دیگر به شیر و لبنیات، اقدامی غیر اخلاقی و سودجویانه است که مضرات جدی آن بر سلامت افراد جامعه، جبران ناپذیر خواهد بود.

وی از وزارت بهداشت و مسئولان قضایی درخواست کرد: اسامی کارخانه‌های لبنی متخلف که از روغن پالم در تولید شیر و لبنیات استفاده کرده‌اند، اعلام شود.

وجود مواد رسوب دهنده جدار عروق در روغن پالم آنقدر زیاد است که تولیدکنندگان با وجدان و با شرف از روغن پالم و روغن های نباتی در تولید محصولات خود استفاده نمی کنند

باهری تصریح کرد: وجود مواد رسوب دهنده جدار عروق در روغن پالم آنقدر زیاد است که تولیدکنندگان با وجدان و با شرف از روغن پالم و روغن های نباتی در تولید محصولات خود استفاده نمی کنند.

این تولیدکننده فرآورده‌های لبنی با اشاره به اینکه گران شدن خامه، علت مهمی برای استفاده از ماده جایگزین در تولید لبنیات پر چرب بوده است، گفت: در تولید ماست و لبنیات با چربی بیش از پنج درصد تا 12 درصد برخی تولیدکنندگان از روغن گیاه پالم استفاده کرده اند اما مجموعه تولیدی ما هیچ گونه استفاده‌ای از روغن پالم نداشته است. باهری افزود: در تولید خامه قنادی، پنیر، شیر پر چرب، ماست های چکیده و انواع ماست های خامه ای و پر چرب، تولید کنندگان متخلف برای تامین درصدهای چربی مورد نظراز روغن پالم که حالت نیمه جامد دارد استفاده کرده اند که باید وزارت بهداشت و ارگان های مسئول برخورد جدی با آنان انجام دهند.

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منابع : مهر، تسنیم، ایسنا