تبیان، دستیار زندگی
از کنار هم قرار گرفتن مسئله توحید و موضوع احترام به والدین، میزان اهمیت بی‌شمار آن در اسلام روشن می‌شود. مادر، فردی است که هر کسی وام‌دار محبت‌های مجنون‌وار اوست. مادر،‌ واژه‌ای است که هر متکبر و قلدری را به خضوع وامی‌دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مادر نمونه مسلمان

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: بهشت زیر پای مادران است. (1)


از کنار هم قرار گرفتن مسئله توحید و موضوع احترام به والدین، میزان اهمیت بی‌شمار آن در اسلام روشن می‌شود. مادر، فردی است که هر کسی وام‌دار محبت‌های مجنون‌وار اوست. مادر،‌ واژه‌ای است که هر متکبر و قلدری را به خضوع وامی‌دارد. در این مقاله، نمونه‌هایی از ویژگی‌های ممدوح مادران را که در روایات آمده، بررسی می‌کنیم.


کودک و مادر

بارداری، زایمان، شیردهی

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هنگامی که زنی باردار می‌شود (از هنگام بارداری تا وقتی که زایمان نماید و تا پایان دوران شیردهی به فرزند) مانند مجاهدی است که در راه خدا جهاد می‌نماید؛ و چنانچه (در این مدت) از دنیا برود، ثواب و اجر شهید به او داده خواهد شد. (2)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هنگامی که زنی باردار می‌شود، خدای متعال در نامه عمل او ثواب شخصی را که روزها را روزه و شب‌ها را به شب زنده‌داری مشغول است می‌نویسد و هنگامی که درد زایمان می‌گیرد، هیچ شخصی (غیر از خدای متعال) مقدار و اندازه اجر و ثواب او را نمی‌داند؛ و هنگامی که فرزند خود را شیر می‌دهد، برای هر مکیدنی، حسنه‌ای (در نامه عمل او) ثبت می‌شود؛ و گناهی از او پاک می‌گردد. (3)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: زنی که باردار می‌شود، اجر و ثواب او مانند شخصی است که با جان و مال خود در راه خدا جهاد می‌نماید و پس از آنکه وضع حمل نمود، به او گفته می‌شود: گناهان تو آمرزیده شد. زندگی جدیدی را آغاز کن و برای هر باری که فرزندش را شیر می‌دهد، ثواب آزاد کردن فرزندی از فرزندان در بند حضرت اسماعیل (ع) را خواهد داشت. (4)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هنگامی که زنی باردار می‌شود، ملائکه (در آسمان) و ماهیان (در دریا) برای او استغفار می‌نمایند و خدای متعال (هر روز) برای او هزار حسنه می‌نویسد و هزار گناه او را محو می‌کند؛ و آنگاه که درد زایمان می‌گیرد، خدای متعال، ثواب مجاهدین و شهدا و صالحین را در نامه عمل او می‌نویسد و از گناهان شسته می‌شود، مانند روزی که از مادرش متولد شده است و خدای متعال، ثواب هفتاد حج را در نامه عمل او می‌نویسد و هرگاه فرزندش را شیر دهد، خدای متعال برای هر قطره (از شیر) حسنه‌ای در نامه عمل او نوشته و گناهی از او را می‌بخشد و حورالعین (در بهشت) برای چنین زنی استغفار می‌نمایند. (5)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هنگامی که زنی باردار می‌شود (از هنگام بارداری تا وقتی که زایمان نماید و تا پایان دوران شیر دادن به فرزند) مانند مجاهدی است که در راه خدا جهاد می‌نماید و چنانچه (در این مدت) از دنیا برود، ثواب و اجر شهید به او داده خواهد شد.

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: زنی که از شوهرش باردار می‌گردد (تا هنگام زایمان) زیر سایه خدای متعال قرار دارد و وقتی که درد زایمان می‌گیرد، برای هر دردی که می‌کشد، ثواب آزاد کردن بنده مۆمنی را خواهد داشت و پس از به دنیا آمدن فرزند، وقتی به او شیر می‌دهد، خدای متعال (برای هر بار مکیدن) نور درخشانی در روز قیامت به او عنایت می‌فرماید و درخشش این نور، همگان را به تعجب بازخواهد داشت و خدای متعال این زن را جزو زنانی که روزها را روزه و شب‌ها را شب زنده‌داری مشغول بودند، بشمار خواهد آورد و ثواب روزه و اجر شب زنده‌داری یک عمر را در نامه عمل او خواهد نوشت؛ و آن هنگام که به فرزندش شیر می‌دهد، خدای متعال به او می‌فرماید: (ای زن) گناهان گذشته تو آمرزیده شد، پس زندگی را از نو شروع کن و خدای عزوجل تو را مورد رحمت خود قرار داده است. (6)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هنگامی که زنی باردار شود، به منزله شخصی خواهد بود که روزها را روزه و شب‌ها را به شب زنده‌داری مشغول بوده؛ و با جان و مالش در راه خدا جهاد نموده است؛ و وقتی که فرزندش را به دنیا می‌آورد، برای او اجر و ثوابی است که غیر از خدا هیچ شخص دیگری (اندازه و مقدار) آن را نمی‌داند و آن هنگام که فرزندش را شیر می‌دهد، برای هر مکیدنی، ثواب آزاد کردن بنده‌ای از فرزندان اسماعیل (ع) خواهد داشت؛ و پس از پایان شیردهی به فرزند، ملکی بر شانه او زده و به او می‌گوید: زندگی خود را از نو آغاز نما، خدای متعال تو را آمرزیده است. (7)

وابستگی

پیامبر اکرم (ص) در مورد ارزش و مقام زنان فرمودند:آن‌ها باردار می‌شوند و فرزند خود را به دنیا می‌آورند؛ و به آن‌ها شیر می‌دهند و با آن‌ها مهربانی می‌کنند، اگر کوتاهی آن‌ها در ادای حق شوهرانشان نبود، هیچ یک از نمازگزاران آن‌ها وارد جهنم نمی‌شد. (8)

مادری که اولین فرزندش دختر می‌باشد

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: از نشانه‌های خوش‌یمنی زن، آن است که اولین فرزندش، دختر باشد. (9)

اهمیت شیر مادر

حضرت امیرالمۆمنین (ع) فرمودند: هیچ شیری برای فرزند، با برکت‌تر از شیر مادرش نیست. (10)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: برای فرزند نوزاد، هیچ شیری بهتر از شیر مادر نیست. (11)

مادر بارداری که از دنیا می‌رود

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هنگامی که زنی باردار می‌شود (از هنگام بارداری تا وقتی که زایمان نماید و تا پایان دوران شیر دادن به فرزند) مانند مجاهدی است که در راه خدا جهاد می‌نماید و چنانچه (در این مدت) از دنیا برود، ثواب و اجر شهید به او داده خواهد شد. (12)

مادری که در وقت زایمان از دنیا می‌رود

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: زنی که (در هنگام زایمان) از دنیا برود، در روز قیامت، حساب و کتابی نخواهد داشت. (13)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هنگامی که زنی باردار شود، به منزله شخصی خواهد بود که روزها را روزه و شب‌ها را به شب زنده‌داری مشغول بوده؛ و با جان و مالش در راه خدا جهاد نموده است؛ و وقتی که فرزندش را به دنیا می‌آورد، برای او اجر و ثوابی است که غیر از خدا هیچ شخص دیگری (اندازه و مقدار) آن را نمی‌داند.

امام صادق (ع) فرمودند: زنی که در وقت زایمان از دنیا برود (در وقت برانگیخته شدن از قبر) حساب و کتابی برای او نخواهد بود. (14)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: زنی که در وقت زایمان از دنیا برود، فرزند او با بند ناف، خود او را به سوی بهشت خواهد کشید. (15)

روزی پیامبر اکرم (ص) از مردم سوال کرد: کدام‌یک از افراد امتم، شهید محسوب می‌شوند؟ مردم گفتند: شهید آن شخصی است که در راه خدا (در میدان جهاد) کشته شود، در حالی که از عرصه کارزار، فرار نکرده باشد. پیامبر اکرم (ص) به این مضمون فرمودند: پس (بنابراین) شهدای امت من، بسیار اندک هستند! شخصی را که شما وصف نموید، شهید است، اما از افراد امت من، اشخاص دیگری هستند که آن‌ها نیز در زمره شهیدان می‌باشند. از جمله آن‌ها، زنی است که در وقت زایمان از دنیا می‌رود. (16)

مهر مادری

مادری که به فرزند خود خدمت می‌نماید و به او مهربانی می‌کند

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: زنی که سر فرزندان خود را روغن‌مالی می‌کند و موهای سر فرزندان خود را شانه می‌کند، و لباس‌های فرزندان خود را می‌شوید، و به نظافت فرزندان خود رسیدگی نموده و آن‌ها را تمیز می‌نماید، خدای متعال در نامه اعمال چنین زنی، (به عدد هر تار مویی) حسنه‌ای می‌نویسد و به عدد هر تار مویی، گناهی از او را محو می‌فرماید. (17)

پیامبر اکرم (ص) در توصیف عده‌ای از زنان فرمودند: آن‌ها مادرانی هستند که نسبت به فرزندانشان، مهربان می‌باشند و اگر کوتاهی آن‌ها در حق شوهرانشان نبود، به تمام آن‌ها گفته می‌شد: بی‌حساب وارد بهشت شوید. (18)

روزی زنی به نزد پیامبر اکرم (ص) آمد، در حالی که دو فرزندش را به همراه خود داشت. او یکی از آن دو فرزند را در آغوش داشت و دست دیگری را گرفته و با خود راه می‌برد. در این حال پیامبر اکرم (ص) قرص نانی را به آن مادر دادند. این مادر پس از گرفتن نان، آن را بین فرزندان خود تقسیم نمود. در این هنگام، پیامبر اکرم (ص) در مورد ارزش و منزلت مادران فرمودند: مادران نسبت به فرزندان خود، مهربانی می‌نمایند. اگر زیادی غفلت و بازیگوشی آن‌ها نبود، تمام نمازگزاران آن‌ها وارد بهشت می‌شدند. (19)

برای اطلاع از منابع استفاده شده در این مقاله، به اینجا مراجعه نمایید.


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: neka57

برگرفته از انجمن: خانواده