تبیان، دستیار زندگی
ایران و گروه 1+5 روز جمعه توافق کردند که مهلت مذاکرات جامع را برای یک دوره 4 ماهه منتهی به سوم آذر، تمدید کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

واکنش ها به تمدید4 ماهه مذاکرات


ایران و گروه 1+5 روز جمعه توافق کردند که مهلت مذاکرات جامع را برای یک دوره 4 ماهه منتهی به سوم آذر، تمدید کنند.

یک عضو تیم مذاکره‌کننده ایرانی گفت که هنوز زمان و مکان دور بعدی مذاکرات مشخص نشده است.

به گفته وی، بر اساس بیانیه مشترک، نمایندگان ایران و گروه 1+5 طی چند هفته آینده تشکیل جلسه می‌دهند. پیشتر برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی‌هایی را در رابطه با تاریخ دور بعدی گفت‌وگوها منتشر کرده بودند.

ظریف و اشتون، مذاکرات

متن بیانیه مشترک ظریف و اشتون به  این شرح صادر شد:

«ما به همراه مدیران سیاسی کشورهای 3+3 به صورت فشرده برای رسیدن به یک برنامه جامع اقدام مشترک با استفاده از شتاب سیاسی حاصل از تصویب و اجرای برنامه اقدام مشترک 24 نوامبر 2013 توسط طرفین تلاش کردیم.

ما از دولت اتریش و سازمان ملل برای حمایت فوق‌العاده در میزبانی این مذاکرات در وین سپاسگزاریم. ما جلسات مختلف در اشکال مختلف در فضایی سازنده برگزار کرده‌ایم تا به یک راه حل جامع درازمدت مورد توافق مشترک که تضمین کند برنامه هسته‌ای ایران همواره صلح‌آمیز خواهد بود، دست یابیم.

در چند هفته گذشته ما تلاش‌های خود را به صورت فزاینده تثبیت کردیم، از جمله از طریق حضور فعال وزرا و معاونین وزرای امور خارجه 3+3 که روز 13 ژوئیه 2014 به وین آمدند تا از نزدیک با میزان پیشرفت مذاکرات آشنا شوند. گرچه ما پیشرفت‌های ملموسی در برخی از موضوعات داشته‌ایم و مشترکا برای تدوین یک متن برنامه جامع اقدام مشترک کار کرده‌ایم، ولیکن هنوز فاصله قابل توجهی پیرامون برخی موضوعات اساسی باقی مانده است که نیاز به زمان و تلاش بیشتری دارد.

از این روز ما به همراه وزرای 3+3 تصمیم گرفته‌ایم که اجرای اقدامات برنامه اقدام مشترک را تا 24 نوامبر 2014 که مطابق با زمانبندی پیش‌بینی‌شده در برنامه اقدام مشترک است، ادامه دهیم. ایران و 3+3 مجددا تأکید می‌کنند که اجرای تمامی تعهداتشان در برنامه اقدام مشترک را به صورت موثر و به موقع ادامه خواهند داد.

ما با عزم راسخ برای رسیدن به توافق پیرامون یک برنامه جامع اقدام مشترک در اولین فرصت ممکن جلسات خود را در اشکال مختلف طی هفته‌های آینده برگزاری خواهیم کرد.»

بیانیه وزیر خارجه انگلیس درباره مذاکرات وین وزیر خارجه انگلیس بیانیه‌ای درباره درباره مذاکرات ایران و 1+5 صادر کرد و گفت زمان بیشتری برای کم کردن اختلافات دو طرف لازم است.

وزیر خارجه انگلیس بیانیه‌ای درباره درباره مذاکرات ایران و 1+5 صادر کرد و گفت زمان بیشتری برای کم کردن اختلافات دو طرف لازم است.

فیلیپ هاموند در بیانیه‌ای اعلام کرد با وجود آنکه پیشرفت‌هایی در مذاکرات ایران و 1+5 در شش ماه گذشته صورت گرفته است اما زمان بیشتری برای کم کردن اختلافات دو طرف لازم است.

وزیر خارجه انگلیس در ادامه بیانیه خود عنوان کرد: همچنان اختلافات چشمگیری درباره چگونگی برطرف کردن نگرانی‌های عمده به ویژه در باره حجم و حدود برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد. این واضح است که این مذاکرات بهترین فرصت طی این سال‌ها برای حل این موضوع بوده است.

اگر رئیس جمهوری پیش از گرفتن این تصمیم به کنگره آمده بود یک نه محکم دریافت می کرد و ما نیز  به افزایش تحریم ها اقدام می کردیم. اما او در عوض برآن شد که کنگره را دور بزند و به صورت یک جانبه توافق را تمدید کند و به رفع تحریم ها ادامه دهد – که تاکنون میلیاردها دلار به رژیم ایران کمک اقتصادی کرده است

وی در این بیانیه اضافه کرد: ما زمان مورد نیاز را خواهیم داد تا مطمئن شویم به طور کامل فرصت برای رسیدن به یک توافق را آزموده‌ایم. اما برای دستیابی به این موضوع، ایران باید رویکرد واقعی بیشتری را اتخاذ کند.

توافقی نهایی و پایدار است که بتواند نگرانی‌های جدی جامعه بین‌الملل در این باره که ایران بتواند بمب هسته‌ای را بسازد برطرف کند و همچنین ایران را قادر سازد که از استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای لذت ببرد.

هاموند تاکید کرد: دیپلمات‌های انگلیسی همکاری تنگاتنگ با شرکای خود را طی 4 ماه آینده و تا زمانی که توافق موقت مهلت دارد، ادامه خواهند داد.

پیش از این نیز یک مقام ارشد آمریکایی گفت: ایران به تمامی تعهدات خود در رابطه با برنامه هسته‌ای عمل کرده است. ذخایر اورانیونم 20 درصد خود را خنثی کرده، اجزای جدیدی را در تاسیسات اراک نصب یا آزمایش نکرده است.

سانتریفیوژهای جدیدی نصب نکرده است. ذخایر اورانیوم 5 درصد خود را افزایش نداده است و امکان بازرسی بیشتر از تاسیسات هسته‌ای خود را فراهم کرده است.

این مقام آمریکایی افزود: بنابراین ما معتقدیم که برنامه اقدام مشترک در متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران و به عقب راندن آن در مقابل کاهش نسبتا متعادل [تحریم‌‌ها] در مدت شش ماهه موفق بوده است.

مذاکرات

تمدید 4ماهه مذاکرات،بازی برد-بردبرای ایران است

رئیس کمیسیون فرعی مسائل خاورمیانه و شمال آفریقا، با انتشار بیانیه ای با تمدید مذاکرات با ایران مخالفت کرد و آن را برد-برد برای ایران دانست.

الیانا راس- لی تنین، نماینده جمهوری خواه از فلوریدا، با تاکید بر این که تمدید مذاکرات به معنی عدم پابندی ایران به تعهداتش در توافق مشترک اقدام است، از کنگره خواست  تحریم ها را افزایش دهد. او باراک اوباما را متهم کرد که کنگره را دور زده است.

در بیانیه این نماینده مجلس نمایندگان چنین آمده است:

«این خبر که دولت و گروه 5+1 توافق موقت اتمی با ایران را برای چهارماه دیگر تمدید کرده اند به این معنی است که ایران به نابود کردن برنامه اتمی خود پای بند نیست. باردیگر دولت و جامعه بین المللی در زمانی که ایران به بمب نزدیک تر می شود، فریب تاکتیک های وقت گیر و فریب کارانه ایران را خوردند. روحانی درگذشته گفته که چگونه غرب را فریفته و برای پیش برد برنامه اتمی  ایران زمان خریده است. و این نیز یکی دیگر از برنامه های  آنان است».

خانم راس- لی تنین می افزاید: «اگر رئیس جمهوری پیش از گرفتن این تصمیم به کنگره آمده بود یک نه محکم دریافت می کرد و ما نیز  به افزایش تحریم ها اقدام می کردیم. اما او در عوض برآن شد که کنگره را دور بزند و به صورت یک جانبه توافق را تمدید کند و به رفع تحریم ها ادامه دهد – که تاکنون میلیاردها دلار به رژیم ایران کمک اقتصادی کرده است.»

واکنش واشنگتن پست

یکی از اعضای تیم مذاکره کننده آمریکایی گفت که جریان مذاکرات هسته‌ای، مقامات ایرانی انعطاف بی‌سابقه‌ای در طیفی از محدودیت‌هایی که پیشتر به عنوان خط قرمز به شمار می‌آمده، نشان داده‌اند.

به گزارش جهان، تسنیم به نقل از روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نوشت، اعضای تیم مذاکره کننده آمریکایی اعلام کرده‌اند که همتایان ایرانی خود انعطاف بیسابقه‌ای در طیفی از محدودیت‌هایی که پیشتر به عنوان خط قرمز به شمار می‌آمده، از خود نشان داده‌اند.

این انعطاف‌ها درباره سطح غنی‌سازی اورانیوم که ایران می‌تواند داشته باشد بوده است.

پیش از این نیز یک مقام ارشد آمریکایی گفت: ایران به تمامی تعهدات خود در رابطه با برنامه هسته‌ای عمل کرده است. ذخایر اورانیونم 20 درصد خود را خنثی کرده، اجزای جدیدی را در تاسیسات اراک نصب یا آزمایش نکرده است.

ایران به تمامی تعهدات خود در رابطه با برنامه هسته‌ای عمل کرده است. ذخایر اورانیونم 20 درصد خود را خنثی کرده، اجزای جدیدی را در تاسیسات اراک نصب یا آزمایش نکرده است

سانتریفیوژهای جدیدی نصب نکرده است. ذخایر اورانیوم 5 درصد خود را افزایش نداده است و امکان بازرسی بیشتر از تاسیسات هسته‌ای خود را فراهم کرده است.

این مقام آمریکایی افزود: بنابراین ما معتقدیم که برنامه اقدام مشترک در متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران و به عقب راندن آن در مقابل کاهش نسبتا متعادل [تحریم‌‌ها] در مدت شش ماهه موفق بوده است.

واکنش ماری هارف 

در همین رابطه ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک پست الکترونیکی به المانیتور نوشت که موضع ما در قبال مذاکرات هسته ای تغییر نکرده و از تحریم های بیشتر علیه ایران حمایت نمی کنیم.

وی در مورد تعهدات طرفین برای 4 ماه آینده منتهی به سوم آذر نیز نوشته است: «همه طرف‌ها متعهد شدند که در این تمدید کوتاه‌مدت به تعهدات خود بر اساس برنامه اقدام مشترک پایبند باشند. برای چهار ماه آینده، ما به توقف پیشرفت بخش‌های کلیدی برنامه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهیم. علاوه بر این، ایران متعهد شد که گام‌های مرتبط با هسته‌ای بیشتری را از جنس همان گام‌هایی که در برنامه مشترک اقدام بدان متعهد شده است، بردارد. این شامل ادامه سقف 5 درصدی غنی‌سازی هگزافلوراید اورانیوم و تعهد به تبدیل هرگونه مواد فراتر از این، به اکسید است.»

فرآوری:  رضوانی

بخش سیاست تبیان


منابع: تسنیم/ فارس/ خبرانلاین/ جام ینوز

مطالب مرتبط:

برادر روحانی در مذاکرت چه می کند؟

اختلافات ظریف و اشتون چیست؟

اسرائیل در مذاکرات هسته ای!