تبیان، دستیار زندگی
نقش و اهمیت روابط عمومی جزء تفکیک ناپذیر دولت خوب است. در عین حال، رابطه ‏ای مبتنی بر همزیستی در جایی وجود دارد که روابط عمومی بتواند به تقاضاهای متغیر درون دولت و جامعه جواب دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آینده دولت یازدهم ؛ مردم، رسانه‏ ها و روابط ‏عمومی

مهدی باقریان

نقش و اهمیت روابط عمومی جزء تفکیک ناپذیر دولت خوب است. در عین حال، رابطه ‏ای مبتنی بر همزیستی در جایی وجود دارد که روابط عمومی بتواند به تقاضاهای متغیر درون دولت و جامعه جواب دهد.

مهدی باقریان : چنین به نظر می رسد دکتر حسن روحانی دوره ریاست جمهوری اش را به شیوه ‏ای بسیار مثبت شروع کرده و به افکار عمومی توجه مناسبی نشان می”ٹدهد. رئیس دولت یازدهم از همان آغاز کار و فعالیت خود، علاقه خویش را به جذب قلوب و اذهان مردم از طریق داشتن سعه صدر و شفافیت بیشتر نشان داد. او از مردم خواست که «با او» کار کنند نه «برای او».

او همچنین اطمینان داد که روابط با سایر ملل و کشورها تقویت می ‏شود و این ماموریت را به خوبی در سفر تاریخی خود به نیویورک به منصه ظهور رساند. بنابراین بسیار دلگرم کننده است که رئیس جمهور منتخب ملت، خود را به ارتقاء سطح روابط بین ‏الملل متعهد کرده است. با این وصف، متخصصان روابط عمومی می ‏توانند در این فرآیند تاثیر عظیمی داشته باشند. این بدان معنی است که متخصصان روابط عمومی باید بیش از پیش پویاتر، حساس تر و مطلع تر باشند. این مسئله زمانی که بحران و محاصره اقتصادی رو در روی ایران قرار گرفته، اهمیت مضاعف می‏ یابد.

همچنین سطح و جایگاه روابط عمومی باید به نحوی ارتقاء یابد که دولت بتواند افرادی را که واجد شرایط بهتر و برخوردار از تجربیات بیشتر هستند جهت تصدی مقام مزبور جذب نماید. این نه تنها سبب تقویت روحی شاغلان روابط عمومی خواهد شد بلکه سبب افزایش حیثیت و ایجاد انگیزه در آن‏ها برای هر چه بهتر انجام دادن وظایف شان می‏ شود.

نقش و اهمیت روابط عمومی جزء تفکیک ناپذیر دولت خوب است. در عین حال، رابطه ‏ای مبتنی بر همزیستی در جایی وجود دارد که روابط عمومی بتواند به تقاضاهای متغیر درون دولت و جامعه جواب دهد.

نیاز به شاغلان کاملا تعلیم دیده برای اهداف ملی و بخصوص در دفاع موثر و ارتقاء نام کشور در سطح بین ‎المللی فوق العاده بدیهی است. امروزه همه کشورهای جهان نسبت به تبلیغات نامطلوب و حتی در مقابل گزارش ‏های منفی یا غیرمنصفانه رسانه ‏ها آسیب پذیرند. ایران نیز مستثنی نیست. این وضعیت بخصوص در این دوره پرخطر، مصداق دارد.

به همین دلیل فعال”ٹکردن شورای اطلاع رسانی دولت با رویکرد جدیدتر و کلان تر، می ‏تواند اقدام نویدبخشی باشد. این شورا با برنامه ریزی مناسب باید به تشویق مردم بپردازد تا در ابتکارات مختلف روابط عمومی که توسط دولت برای رسیدن به اهداف وحدت، یکپارچگی و توسعه ملی اجرا می‏ شود، مشارکت نمایند.

این شورا باید در طراحی و اجرای کارزارهای مختلفی که اهمیت ملی و بین ‏المللی زیادی دارد درگیر شود. از جمله کارزارهایی که شورای مزبور می ‏تواند انجام دهد کارزار ملی تشویق و امید و اعتماد ملی، کارزار ضد تحریم، کارزار حق صلح آمیز هسته ‏ای، کارزار صلح جهانی، کارزار دیپلماسی عمومی، کارزار مبارزه با مواد مخدر، کارزار آموزش ایدز، کارزار ضد تورم، کارزار ضد احتکار، کارزار ایمنی جاده ‏ها و غیره می‎ باشد.

فعالیت های شورای اطلاع رسانی دولت باید شامل انواع کارزارهای اطلاعاتی و تبلیغاتی، برنامه ‏های ملی، بین‏ المللی و شهروندی باشد و در این تلاش ‏ها و کارزارها از «روابط‏ عمومی یکپارچه» به طریق مناسب استفاده کند.

اگر شورای اطلاع ‏رسانی دولت در مقام عمل آماده انجام دادن اصلاحات لازم و کارهای بزرگ در نگرش ‏های ریشه دار به تلاش‏ ها و فعالیت‏ های ارتباطی نباشد، قطعا نمی ‏تواند از فرصت‏ هایی که مردم در 24 خرداد 1392 فراهم و عرضه کردند به نفع کشور بهره برداری کنند.

اگرچه رسانه ‏های گروهی در تامین و انتشار اطلاعات و نیز آگاهی ‏های منتج به تغییر، نقشی حیاتی بازی می‏ کند، اما پذیرش ایده‏ ها و اصلاحات جدید غالبا مستلزم به کار گرفتن رویکرد یکپارچه در ارتباطات است.

قطعا آیندة دولت یازدهم در میزان روابط مشارکتی بین مردم، رسانه‏ ها، روابط ‏عمومی و مسئولان دولتی قرار دارد. این هدف با درک مخاطب، برقراری ارتباط صادقانه با رسانه‏ ها، برخورداری از یک روابط‏ عمومی قوی و ایجاد نفوذ مشارکتی در قلوب مردمی است که قرار است یک دوره جدید از مردمسالاری دینی را تجربه کنند. این باید با اِعمال برنامه ‎ریزی تفصیلی برای شناسایی و درک مخاطبان و سپس ایجاد طرح محتوایی که مبنای درگیر کردن و در و رای آن مشارکت منصفانه و بزرگوارانه با مردم را تشکیل می ‎دهد، شروع شود.

این امر مستلزم مدل سرویس یکپارچه ای است که نظارت، برنامه ریزی، مجاری، جامعه، محتوا و سنجش را در بر بگیرد. همچنین مدیریتی با تدبیر و امیدمحور را می طلبد که قادر به گردهم آوردن ساختارهای سازمانی و تیم های متبحّری منطبق با کار دشوار هر مأموریت باشد.

از اینرو دولت یازدهم برای ایجاد و تقویت رابطة خود با مردم باید تعریف جدیدی داشته باشد و نظام ارتباطی خود را بر مبنای مشارکت مردم در برنامه ‏ریزی‏ ها و با درک صحیح از اهمیت جایگاه و نقش روابط ‏عمومی‏ ها و رسانه‏ ها در معادلات داخلی و بین ‏المللی پی”ٹریزی نماید.

تنظیم: هومن بهلولی