تبیان، دستیار زندگی
ترک تازی پایتخت نشین ها به سال هایی باز میگردد که لیگ فوتبال را به نام جام تخت جمشید میشناختند،‌ آن روزها حضور شهرستانی ها در این تورنمنت بیشتر برای بازارگرمی بود و تا سال های بعد از انقلاب کمتر تیم شهرستانی را میتوانستید پیدا کنید که زیر نام تهرانی ها گ
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : حسین جوادی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سیزده نکته از سیزدهمین لیگ خلیج فارس


ترک تازی پایتخت نشین ها به سال هایی باز میگردد که لیگ فوتبال را به نام  جام تخت جمشید میشناختند،‌ آن روزها حضور شهرستانی ها در این تورنمنت بیشتر برای بازارگرمی بود و تا سال های بعد از انقلاب کمتر تیم شهرستانی را میتوانستید پیدا کنید که زیر نام تهرانی ها گم نشده باشد.
فولاد

نگاه از بالا به پایین پایتخت نشین ها مدتی است در لیگ برتر فوتبال به پایان رسیده و حالا تیم هایی مانند فولاد و تراکتور و سپاهان آنقدر نام و افتخار برای خودشان بدست آورده اند که یک پای کسب جام قهرمانی اند.

درست مثل همین لیگ سیزدهم که در بعد ظهر جمعه ای که گذشت قهرمانش را شناخت. بدون هیچ بحثی نام فولاد خوزستان حوالی ساعت 9 شب به عنوان فاتح جام سیزدهم روی تمام خورجی خبرگزاری ها قرار گرفت.

اهواز یک پارچه جشن شد و شاگردان حسین آقا فرکی در تبریز با غلبه بر گسترشی ها دور افتخار زدند. داستان قهرمانی فولاد فقط به این یکی دو روز این فصل و این چیزها باز نمیگردد چون اگر قرار باشد در باره اینکه چرا اهوازی در میان هیاهوی سرخ آبی ها قهرمان شدند قلم بزنیم باید به سال هایی بازگردیم که وینگو بگوویچ نام این تیم اهوازی را با عده ای جوان بر سر زبان ها انداخت. آن روزها حسین کعبی و ایمان مبعلی و لبراهیم میرزاپور و بداوی و علوی ک مشت جوانی بودند که هیچ کس فکرش را هم نمیکرد بدنه اصلی تیم ملی در همان اواخر دهه 70 را شکل دهد. در سال های 78 بگوویچ تیم را ساخت و به لوکا سپرد و بعد از آن فرانچیچ توانست از ثمره کار هم وطنان کروات خود استفاده کرده و در لیگ چهارم فولاد را قهرمان لیگ برتر کند.

از ان روزها تا به امروز 9 دوره میگذرد و حالا نوبت به فرکی بدون حاشیه رسیده تا نام خودش و فولاد را در تاریخ فاتحان لیگ برتر ثبت کند. پرونده لیگ برتر با قهرمانی فولاد ،‌سهمیه گرفتن پرسپولیس در آسیا آن هم بعد از سه سال ،‌پنجم شدن استقلال و دور شدن آبی ها از آسیا و هزار و یک داستان دیگر بسته شد . در همان روزی که اهوازی در سطح شهر پای کوبی میکردند کرمانی ها و گیلانی ها برای سقوط مس و داماش غم زده بودند، لیگ سیزدهم با تمام نواقص اش به پایان رسید تا باز هم ما بدانیم اگر قرار باشد تیمی با تمام پتانسیل های جوانی اش و بدون داشتن حاشیه به رقابت با حریفان بپردازد میتواند تحولی را ایجاد کند. این موضع را فرکی و شاگردانش ثابت کردند که میشود فعل خواستن را صرف کرد بدون اینکه متعلق به گروه خاصی باشید. در اینجا میخواهیم به سیزده نکته قابل توجه در لیگ سیزدهم جام خلیج فارس بپردازیم .

نگاه از بالا به پایین پایتخت نشین ها مدتی است در لیگ برتر فوتبال به پایان رسیده و حالا تیم هایی مانند فولاد و تراکتور و سپاهان آنقدر نام و افتخار برای خودشان بدست آورده اند که یک پای کسب جام قهرمانی اند

13-جام فولادی

شاید فولاد داستان قهرمانی اش را میتوانست در همان اهواز و در بازی با استقلال مشخص کند ولی شکست دراماتیک مقابل استقلال داستان قهرمانی را به یک هفته تاخیر انداخت. در آن بازی استقلالی ها به لطف یک بازی دفاعی و بسته شاگردان فرکی را در محاق گذاشتند. همه چیز به روز آخر کشیده شد و در روز پایانی که تقریبا پنج تیم به عنوان مدعی برای بلعیدن جام خیز برداشته بودند ،‌فرکی چیزی برای از دست دادن نداشت و به لطف قضا و قدر استقلال باخت ،‌نفت شکست خورد و پرسپولیس هم حتی پیروزی اش خیلی تاثیر گذار نبود چون فولاد در تبریز با تک گل جماعتی جام نقره ای را به اهواز بد. نکته ای که در اینجا نهفته این است که چرا فولاد توانست قهرمان شود؟ این هملان تیمی بود که وقتی در اهواز مقابل پرسیپولیس شکست خورد هوادارن سر مربی اش ،‌حسین فرکی را با پاره آجر شکستند. فرکی شد سردار سر شکسته اهواز ،‌صبر کرد ،‌آرام بود ،‌او همانی بود که در سال 57 در جام تخت جمشید آقای گل شد ولی چون آن روزها ایران درگیر انقلاب بود خیلی زود همه چیز برای ستاره های جوان آن روزهای فوتبال داخلی به پایان رسیده بود ،‌حسین آقا طعم این نملایمتی ها را بارها چشیده بود و شاید همین صبر کردنش سبب شد تا بلاخره جام سیزدهم فولادی شد.

12-انصاری فر آقای گل

کریم انصاری فر در آن روزهایی که پیراهن نارنجی سایپا بر تن میکرد خیلی ها او را جانشین علی دایی میدانستند ،‌غول های لیگ برتر رقم های نجومی به او پیشنهاد میدادند و سرانجام کریم پیراهن پرسپولیس را به تن کرد. شاید از همان روزی که او به سرخ ها پیوست روزهای بدشانسی اش شروع شد و شروع به افت کردن کرد ،‌حتی به خاطر نمایش های ضعیف جایگاه اش در تیم ملی را از دست داد . شاید تنها کریم یک بار میتوانست از شانس دیگری برخوردار باشد و آن کوچ کردن از تهارن بود. بهترین انتخاب برای این مرد جوان تبریز بود. تراکتور سازی در این فصل با اینکه نتوانست در لیگ نتیجه خوبی بگیرد ولی در عوض با قهرمانی در جام حذفی پایگاه خوبی برای بازیکنانش شد به طوری که به لطف تغییر مربی و تاکتیک های هجومی اش آقای گل لیگ را رونمایی کرد. کریم انصاری فر با 14 گل زده به عنوان آقای گل شناخته شد.

11-نفت پدیده لیگ

روزی که یحیی گل محمدی به شکل تراژیکی از پرسپولیس کنار گذاشته شد کمتر کسی فکرش را میکرد که تیم جدید او یعنی نفت تهران به عنوان پدیده لیگ سیزدهم شناخته شود. نفت تهران خیلی آرام و بی سرو صدا کارش را شروع کرد و درست زمانی پتانسیل نفت نمایان شد که پرسپولیس با 50 هزار تماشاگر در آزادی میزبانشان شد. همان روز علی دایی ادعایش میشد که با اختلاف نفت تهران را شکست میدهد ولی شاگردان یحیی در دقیقه نود و چهار بازی پرسپولیس را شکست دادند در آن روز یحیی بعد از گل هیچ واکنشی نشان داد و همین مساله تبدیل به سوژه یک مطبوعات شد . از فردای آن روز یحیی و نفت سیر صعودی را پیش گرفتند و خیلی راحت استقلال و پرسپولیس را در زمین خودشان شسکت دادند این اتفاق تا روزهای پایانی رخ داد و نفت توانست به عنوان پدیده لیگ سهمیه آسیا را نیز بدست آورد.

وزارت ورزش

10-دعوای پرسپولیس با وزارت ورزش

داستان دعوای وزارت ورزش و پرسپولیس در روزهای پایانی لیگ آنقدر بالا گرفت که تساوی این تیم مقابل راه آهن بحران زده به گردن وزارت خانه ای ها افتاد. انتشار لیست قراردادهای نجومی بازیکنان و کادر فنی پرسپولیس حربه ای بود که وزارت خانه ای ها برای زمین زدن پروین و دایی اجرا کردند. این اتفاق در حالی رخ داد که روز قبل از این ماجرا پروین در مصاحبه تندی وزیر ورزش را مورد انتقاد قرار داد این حرف ها باعث شد تا جنگ میان سرخ ها و وزیر بالا بگیرد. البته این اتفاق برای هیچ کدام از طرفین خوب نبود و بیش از پیش هواداران بودند که ضرر کردند!

9-رحمتی تبرئه شد

یکی از نکته های جالب این لیگ این بود که یعضی از بازیکنان تیم های بزرگ رفتار های منشوری از خود نشان دادند ولی در کمال تعجب کمیته انظباطی هیچ واکنشی به این مسائل نشان نداد! یکی از این اتفاقات رفتار زننده مهدی رحمتی نسبت به هوادارن ملوان بود. رحمتی که همیشه ادعای اخلاق مداری را دارد به خاطر شعارهای تماشاگران انزلی تحریک شد و رفتار زشتی را از خود نشان که خیلی زود توسط دوربین های عکاسی شکارشد. البته رحمتی با تمام استدلال هایی که وجود داشت د رکمال ناباوری تبرئه شد تا این بار نیز کمیته انظباطی نشان دهد سلیقهای عمل میکند!

8-پدیده پروینیسم

بازگشت سلطان! علی پروین از آب گل آلود ماهی گرفت و در روزهایی که رویانیان در حال استعفا دادن بود پروین با رفت و آمدهای خودش به وزارت ورزش مدیریت موقت را بدست آورد. پروین شد مدیر موقت پرسپولیس و باز هم شروع کرد به وعده و عید دادن که میتواند اینتیم را از مشکلات مالی نجات دهد البته غافل از اینکه یاران غار او یعنی حسین هدایتی و دیگر عابر بانک های اطرافش دیگر به او بازی نمیدادند و پروین تنها ماند! چاره ای نبود تا برای یکتنه به جنگ مشکلات نرود با علی دایی هم پیمان شود. پروینیسم دوباره به شکل نصفه و نیمه در پرسپولیس ظهور کد و خورجی آن همانی شد که دست اخر با یک مصاحبه تند علیه وزیر ورزش کار تیم را به شرایط بحرانی کشاند.

7-کوچ کردن ستاره های استقلال

استقلال این فصل خیلی بیمار بود، یعنی بیمار شد و آن هم ا زغم کوچ کردن ستاره های بی وفایش! جدا شدن منتظری و نکونام و مجیدی و جباری تقریبا دست این تیم را خالی کرد. امیر قلعه نویی از رفتن این بازیکنان خیلی ضربه خورد و شاید هم مقصر اصلی این مساله خود او بود. اختلافات این بازیکنان با امیر سبب شد تا انها باعث شد تا استقلال وضعیت بغرنجی را سپری کند و کمبود مهره های کلیدی در این تیم کاملا تاثیر گذار بود.

6-تمشک طلایی مدیریت برای فتح الله زاده !

فتح الله زاده باید تمشک طلایی مدیریت در فوتبال را دریافت کند(تمشک طلایی نمادی است که به نقش های ضعیف در هالیوود تعلق میگیرد). واقعا فکر میکنید چرا استقلال به چنین روزی افتاد؟استقلال قهرمان فصل گذشته لیگ برتر در حالی که پیش از بازیهای هفته ی پایانی لیگ برتر در رتبه سوم جدول جای داشت، در نهایت در پله پنجم قرار گرفت و در شرایطی که فصل پیش تا نیمه نهایی لیگ قهرمانان آسیا پیش رفته بود، از گرفتن سهمیه آسیایی هم باز ماند.اما چرا استقلال به چنین شرایطی رسیده است؟ تیمی که در فصول گذشته همواره پای ثابت کورس های قهرمانی بوده، چرا امسال در میادین مختلف ناکام ماند؟ بدون تعارف باشگاه استقلال امسال از ضعف مدیریت لطمه خورد. قراردادهای سست بنیان که به بازیکنان اجازه میدهد هر روز صبح از خواب بر می خیزند اراده کنند از استقلال بروند، بارزترین نمود ناکارآمدی مدیران استقلال است.علاوه بر این عدم توازن در پرداخت های بازیکنان که در مقاطعی موجب بروز تنش هایی میان باشگاه و برخی بازیکنان شد هم نشان از ناآگاهی مجموعه مدیریتی استقلال در ایجاد انگیزه های مناسب برای مجموعه تیم داشت.

داستان دعوای وزارت ورزش و پرسپولیس در روزهای پایانی لیگ آنقدر بالا گرفت که تساوی این تیم مقابل راه آهن بحران زده به گردن وزارت خانه ای ها افتاد. انتشار لیست قراردادهای نجومی بازیکنان و کادر فنی پرسپولیس حربه ای بود که وزارت خانه ای ها برای زمین زدن پروین و دایی اجرا کردند

5-پدیده ای به نام عباس زاده

سیدصالحی در 26 مسابقه اکثرا در ترکیب اصلی در لیگ برتر به میدان رفت و 6 گل به ثمر رساند که آمار مناسبی محسوب نمی شود.دایی در بازی های اخیر سیدصالحی را نیمکت نشین کرد و محمد عباس زاده مهاجم شمالی که از دسته اول به این تیم پیوسته را در ترکیب اصلی قرار داد و البته نتیجه ای جالب گرفت.عباس زاده در 7 مسابقه اخیر پرسپولیس که در ترکیب اصلی قرار گرفت 6 گل به ثمر رساند که آماری خیره کننده محسوب می شود و حالا خیلی ها از دایی ایراد می گیرند که چرا از ابتدا به این مهاجم مستعد میدان نداد.مهاجم پرسپولیس به خاطر شباهت به مهاجم آرژانتینی منچسترسیتی لقب جدیدی دریافت کرده است.هواداران تیم های مختلف معمولا بازیکنان موردعلاقه خود را با القاب خاصی تشویق می کنند که عمدتا این القاب برگرفته از نام ستاره های فوتبال جهان است.محمد عباس زاده مهاجم شمالی پرسپولیس که در فصل جاری فرصتی برای خودنمایی نداشت در اواخر فصل به مهاجم اول قرمزها تبدیل شد و در بازی های اخیر بارها برای تیمش گلزنی کرد تا به چهره محبوبی تبدیل شود.

4-تماشاگران فراری

جایگاه های خالی ، تعداد تماشاگران در بازی های فصل چیزی حدود صد نفر! آمار خیره کننده ای است! به طور مثال برای تیمی مثل استقلال تهارن خیلی خجالت آور است که تنها 100 نفر از هوادارنش در ورزشگاه آزادی حضور داشته باشند. واقعا فکر میکنید علت این دلزدگی مردم از لیگ داخلی چیست؟ گران شدن بلیط ها ،  عدم امکانات رفاهی ؟ یا کیفیت فنی پایین؟ به نظر میرسد گزینه سوم دلیل اصلی این دلزدگی تماشاگرانی است که همیشه د رسرما و گرما تیم های محبوبشان را تنها نگذاشتند ولی وقتی به وطور مثال در یک بازی به اصطلاح هیجان انگیز مانند دربی تهران با کیفیت پایین این دیدار در رفت و برگشت مواجه میشوند فکر میکنید عکس العملشان چه خواهد بود؟ تحریم بازی ها یکی از راه هایی است که پیش رو میگیرند.

3- انجمن حذف شدگان

همیشه همه توجه ها به سمت قهرمان است یا کمی آن طرف تر تیم های بالای جدول نشین و کمتر کسی پیدا میشود تا نیم نگاهی به حذف شدگان داشته باشد. لیگ سیزدهم نحسی اش را بر گردن مس کمان و داماش گیلان انداخت. تیم هایی که هوادارنشان هرگز آنها را تنها نگذاشتند ولی به دلیل تغییر زیاد کادر فنی و عدم مدیریت صحیح از لیگ برتر رانده شده و به یک دسته پایین تر تبعید شدند. شاید قربانی اصلی عدم مدیریت درست مس کرمان بود که در طول یک فصل پنج مربی محتلف را به خود دید و بازیکنان این تیم هرگز نتوانستند به تاکتیک متحدی دست پیدا کنند. از سوی دیگر مشکلات مالی داماش نیز سرانجام این تیم گیلانی را ا زپا انداخت تا انجمن حذف شدگان با نام آنها کامل شود.

2-پیرمرد ها همچنان در کورس
جام لیگ برتر

نگاهی به بانک فوتبال ایران نشان می‌دهد چرخه جایگزینی بازیکنان پابه سن گذاشته با جوان‌ترها عملا وجود خارجی ندارد و کم و بیش بازیکنان قدیمی ‌و پابه سن گذاشته در زمره گران‌قیمت‌ترین و پرمشتری‌ترین بازیکنان لیگ برتر دسته‌بندی می‌شوند. در چنین بستری طبیعی است که دوندگی این بازیکنان در قیاس با جوان‌ترها پایین‌تر است و کیفیت مسابقات را تحت‌‌تاثیر قرار می‌دهد. با این حال، مربیان همچنان به تجربه همین بازیکنان مسن چراغ سبز نشان می‌دهند و معتقدند پابه سن گذاشته‌ها در روزهای دشوار بیشتر به کار‌‌شان می‌آیند. در حال حاضر تیم‌های استقلال، پرسپولیس و سپاهان به‌عنوان دو مدعی قهرمانی دوازدهمین دوره لیگ برتر، پیرترین تیم‌های لیگ محسوب می‌شوند و بیشترین بازیکن بالای 30‌ سال را در اختیار دارند. آبی‌ها از شش بازیکن (مهدی رحمتی، حنیف عمران‌زاده، پژمان نوری، علیرضا نیکبخت، آندرانیک تیموریان و جی لوید ساموئل)، پرسپولیس از هشت بازیکن (خلعتبری، نورمحمدی، سیدجلال حسینی، محسن بنگر، دهنوی، محمد نوری، سیدصالحی و نیلسون کوریا) و سپاهان از پنج بازیکن بالای 30‌ سال (رحمان احمدی، محرم نویدکیا، هادی عقیلی، محمد غلامی و اروین بولکو) استفاده کردند.

1-فساد در لیگ

اصلی ترین نکته لیگ سیزدهم بدون شک پرونده فساد و تبانی در لیگ بود که کانند لکه ننگی بر پرونده این لیگ خورده شد. اتفاقات تبانی در فوتبال و دست داشتن داوران در نتیجه بازی ها آبروی لیگ برتر را زیر سوال برد! داستان از انجایی شروع شد که محسن قهرمانی در بازی سپاهان و پرسپولیس بازیکن سرخ ها را بی دلیل در دقیقه 3 بازی اخراج کرد و در امامه نیز پرسپولیس به خاطر یک بازیکن کمت رمغلوب اصفهانی ها شد. همین مساله کافی بود تا علی دایی موضوع "غش" کردن داور به سمت تیم حریف را مطرح کند  و دست به افشاگری علیه تیم داوری بزند. دایی معتقد بود قهرمانی که سابقه چنین کارهایی را نیز دارد با کمک عده ای از دوستان خود به دنبال باج خواهی از او بودند. این داستان خیلی پراکنده دنبال شد و بعد ازرای حکم کمیته انظباطی از الحق و الانصاف شاهکار آقایان بود معلوم نشد چرا و چگونه بعضی ها محروم شدند و بعضی دیگر هیچ! دایی هم که ادعا میکرد مدارکی دارد برای افشاگری هرگز این مدارک را رو نکرد و باز هم یک پرونده انظباطی دیگر در فوتبال بی نتیجه مختومه اعلام شد. این درست است که قهرمانی حکم محرومیت اش را دریافت کرد ولی آنهایی که پشت پرده دست داشتند هرگر شناسایی نشدند.

حسین جوادی

بخش ورزشی تبیان