تبیان، دستیار زندگی
نوروز 93 سومین فصل از سریال محبوب «پایتخت» روی آنتن رفت . در کنار نکات قابل تامل سریال سیروس مقدم ، رابطه زوج این اثر نمایشی، مثال زدنی و حاوی نکته های ریز و درشت است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محمد صابری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هما، همه جا «هماجان »بود!

نگاهی به «پایتخت 3» از منظر رابطه عاطفی


نوروز 93 سومین فصل از سریال محبوب «پایتخت» روی آنتن رفت . در کنار نکات قابل تامل سریال سیروس مقدم ، رابطه زوج این اثر نمایشی، مثال زدنی و حاوی نکته های ریز و درشت است.

هما، همه جا «هماجان »بود!

« هما ونقی» آنچنان معمولی و صاف و ساده طیف گسترده ای از رفتارهای زیبای انسانی را به نمایش دیدگان هیجان زده از دیدن زندگی ساده و بی غل و غش بینندگان خود می گذاشتند که گاهی تا ساعتها مرور لذت بخشی از ماجراهای بین آن دو را در ذهن ببنندگان سریال زیبای پایتخت  به همراه داشت.

شاید اولین نکته ای که در این ربطه به چشم می آمد نحوه خطاب کردن آنها به یکدیگر بود تقریبا در هیچ جای سریال دیده نشد که نقی همسرش را به غیر از« هماجان» طور دیگری خطاب کند و هما، همه جا «هماجان »بود! و این یکی از نکات بسیار مهمی است که در فرهنگ و سبک زندگی پیامبر عظیم الشان وائمه همه ما به آن توجه داده شده ایم که یکدیگر را با احترام و با نامی که بیشتر دوست دارد همسرمان صدا بزنیم. این نوع برخورد بین همسران باعث ایجاد و افزایش محبت هم میشود.

«نیم من» بودن هم هنر است!

از دیگر زیباییهای رفتاری که دیده میشد نگاه یکسان ودر یک سطح احساس کردن آنها نسبت به هم بود و اینکه یکی خود را همیشه بالاترو برتر ازدیگری نمی دید و برخورد از بالا به پایین راشاهد نبودیم. شاید با توجه به این مساله بود که با اینکه  در جاهایی یکی از دیگری باتدبیرتر و با تجربه ترو تواناتر به نظر می رسید ولی همیشه حواس هردو بود که:« در جاهایی که من بالاترم دیگری شاید در زمینه دیگری بالاتر باشد وبهتر!»وهمین نوع نگاه باعث رعایت انصاف بین یکدیگر وزمینه از خود گذشتگی ها وکنار آمدن های آن دو باهم بود واینکه سعی میکردند با توجه و به زبان آوردن خوبیهای یکدیگر و بیان آنها چه در خلوت و چه در مقابل اقوام ودوستان و دیگرانی که با آنها در ارتباط بودند هم باعث ایجاد احترام متقابل بین یکدیگر شوند و هم شأن یکدیگر را  در برابر دیگران بالا ببرند . همینطورتواضع آنها نسبت به هم در مقابل دیگران وکوتاه آمدن به خاطر دیگری ،نگاههای پر از مهر وعاطفه وارتباطهای چشمی پر از مهر وعاطفه، ابراز احساساتی که توام با با اجساس درک و امنیت از طرف مقابل نسبت به پذیرش ودرک طرف مقابلش از احساسات او ،وگاهگاهی شوخ طبعی های زیبا که لازمه هر رابطه موثری میباشد و اینکه هردو آنها با ناشی گری های اتفاقی یکدیگر همراه با گذشت متقابل باهم کنار می آمدند از جلوه های زیبای همسرداری بود که در نظر همه تماشاگران سریال دیدنی وجذاب بود.

تقریبا در هیچ جای سریال دیده نشد که نقی همسرش را به غیر از« هماجان» طور دیگری خطاب کند و هما، همه جا «هماجان »بود! و این یکی از نکات بسیار مهمی است که در فرهنگ و سبک زندگی پیامبر عظیم الشان وائمه همه ما به آن توجه داده شده ایم که یکدیگر را با احترام و با نامی که بیشتر دوست دارد همسرمان صدا بزنیم.

کوشا وخوشحال...

تقریبا در همه قسمتها شاهد این مسأله بودیم که یکی از این دو دچار مشکلی در کار و روابط خود با دیگران میشد. چه جاهایی که نقی به عنوان یک دوست همراه و همسری دلسوز با تشویق وقدردانی ازکاری که هما به خاطر شرایط خاص خانواده مشغول شده بود ونقی باحمایت وتقدیر از زحماتش با همه توانش به کمک هما می آمد و چه وقتی که هما با دیدن وضعیت روحی نقی با همراه کردن خواهر شوهر بعد از پیگیری و مذاکرات با مسوولان محلی و ورزشی توانست زمینه تقویت روحیه نقی را پس از شکست مفتضحانه اش در برابر حریف نه چندان قدرتمندش بوجود آورد.

واقعا نقی و هما مثل دو رفیق صمیمی و دلداده به معنی واقعی کلمه در مسیر زندگی در حال پیشرفت بودند و با ایمان و امید به آینده ای روشن وکمک به هم برای رسیدن به آرزوهای کوچک و قابل دسترسی و در مواردی بلند پروازانه، روزهای قشنگ وزیبایی را برای یکدیگر بوجود می آوردند.ودر حقیقت این نوع زندگی را حاصل یک مساله میتوان دید وآن داشتن روحیه تلاش وسختکوشی ودوری از راحت طلبی بود زیرا در یافته بودند که فقط با تحمل رنج وسختی های مفید در راه زندگی است که میتوان به شادی ونشاط واقعی رسید و شادی ها در میان همین سختیها وتلاش ها نهفته است . میبینیم افرادی را که دوست دارند زندگی وروحیه سالم وشاد داشته باشند ولی متاسفانه نه تحمل رنجهای رسیدن به آن را دارند ونه مهارتهای لازم برای آن را در خود ایجاد میکنند.

در این سریال آنچه نگاه ما را بیشتر نوازش میداد دیدن همین دلخوشیهای کوچک آنها بود که زندگی هماو نقی با همان خوشیهای کوچک ومعمولی در کنار مشکلاتی که داشتند برای آنها خوش و خرم بود و ندیدیم که بخواهند به چیزهایی چشم بدوزند که دور از دسترس شان بود.

هما، همه جا «هماجان »بود!

فدایی داری....

نقی نمونه یک مرد مسئولیت پذیر وخانواده دوست است که در همه حال حضور خود را در لحظه های شادی وگرفتاری در خانواده حفظ میکرد. اوهر کاری که برای راحتی وآسایش ورضایت خانواده لازم بود را انجام میداد ؛ حتی این احساس مسئولیت را نسبت به پدر و سایر اقوام  هم نشان میداد .

از طرفی نقی زحمات و خوبیهای هما را بیان و از قدردانی می کرد. نتیجه اش هم که بارها ملاحظه کردید چه بود؛  پاسخ چند برابر این محبت از طرف هما تا مرز جانفشانی . نقی تقریبا درهمه کارها با هما مشورت میکرد و به نظرات او هم احترام میگذاشت. هر چه در دل و فکرش بود برای تنها همدمش بیان میکرد و همین احترامی که برای اعضای خانواده اش قائل میشد باعث احترام بیشتر او نزد همسرش وبچه ها و در نتیجه بالا بردن اعتماد به نفس هما ودخترانش میشد وآنها هم در مقابل همیشه سعی در کنار آمدن واطاعت از اوامر نقی داشتند که همین موضوع باعث اقتدار بیشتر او واحساس امنیت و همدلی همسر و فرزندانش درکنار او می شد.

برای همه دلسوز و مهربان....

و اما هما ،که او هم یک زن با محبت نسبت به همسر وخانواده اش بود ،بابا پنجعلی که پدر شوهر اوست را مانند پدر خودش مراقبت ونگهداری میکند وفهیمه وارسطو و سایر اقوام نقی را مثل اقوام و فامیل خودش میداند وبه اندازه نقی و بعضی اوقات بیشتر از او نسبت به آنها حساس ومهربان است و بابت این محبتها هیچ منتی برآنها یا همسرش ندارد و انگار متوجه بود که همه دلخوشیهای نقی و پدرش برای او هم باعث دلخوشی است.

می بینیم که آنها هم او را مانند خواهر خود میدانستند وگاهی او و نظراتش را بر نقی ترجیح میدادند! و البته اگر نبود زبان محبت آمیز و احترامی که بین هما ونقی بود این رفتارها راشاید از هما شاهد نبودیم! گرچه بسیارند همسرانی که بدون اینها هم مانند هما مهربان وفداکارند. البته داریم در بیان ائمه وپیامبر اسلام که جز انسان کریم به زنان احترام نمیگذارد و بی احترامی و ارزش قائل نشدن نسبت به زن وبه خصوص همسر را از خصائص انسانهای پست شمرده اند وشاید حکمت این بیان زیبا در همین است که جاییکه خانمها مورد توجه واحترام باشند برای طرف مقابل خود کم نخواهند گذاشت و در همه جای این سریال آنچه که جالب ومورد توجه  بود احترام وتوجه اکثر مردان آن به همسرانشان وتوجه به نظراتشان در تصمیم گیریها بود چه در تهران ،چه دریک خانواده جنوبی وچه در فامیل هما و نقی  شاهد این مساله بودیم .

حالا نوبت بازی معمولی ماست !

همه ما با نوع برخوردهای بین این چند نفر در سه فصل «پایتخت» آشنا شدیم. حالا چه خوب است نگاه دوباره ای به زندگی وروابط خود داشته باشیم تا توانایی خود را در ایجاد رضایت و تلاش برای پیشرفت در مسیر خوشبختی به کار ببندیم.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


* این مطلب را معصومه اردکانی از کاربران محترم سایت برای ما ارسال کرده اند.

مطلب مرتبط:

نگاه نوروزی تلویزیون