تبیان، دستیار زندگی
اگر قدری به نحوه برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات در میان انسان های اولیه، بیندیشیم، به این نتیجه خواهیم رسید که در زمان فعلی، از ابزارهای متنوع و فراوان و در عین حال، ساده ای در جهت برقراری ارتباط بهره می بریم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اگر وایبر دارید کلیک کنید


اگر قدری به نحوه برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات در میان انسان های اولیه، بیندیشیم، به این نتیجه خواهیم رسید که در زمان فعلی، از ابزارهای متنوع و فراوان و در عین حال، ساده ای در جهت برقراری ارتباط بهره می بریم.

روزگارانی بود که مردمش برای انتقال مقصود خویش، باید مدت زیادی وقت می گذاشتند و از علایم و اشکال خاصی استفاده می کردند و با استفاده از نیروی بدنی، به ترسیم این علایم  می پرداختند تا بتوانند مفاهیم را به صورت کلی به یکدیگر منتقل کنند.

واتس آپ و وایبر

اکنون برای هر یک از ما، انواع وسایل ارتباطی فراهم است و گاهی در انتخاب هر یک از این ابزارها دچار تردید می شویم. آن زمان که سرویس پیام کوتاه در دسترس مردم قرار گرفت، پدیده ای جالب توجه بود که مورد استقبال عده زیادی از مردم قرار گرفت و در برخی از مناسبت های اجتماعی تعداد پیامک های ارتباطی میان مردم به حدی فزونی می گرفت که رقم های چند ده میلیونی را به دنبال داشت.

در حال حاضر مردم با نسل تازه ای از تکنیک های ارتباطی روبرو هستند. تکنیک هایی که از ابزارهای گذشته ساده تر و کم هزینه تر هستند و در عین حال جذابیت خاصی را برای مخاطبان خود دارند. اما سوال مهم اینجاست که نحوه استفاده صحیح از این وسایل و ابزارها به چه صورت است؟ این موضوعی است که بارها و بارها بدان اشاره شده و به نظر میرسد که ضرورت پرداختن به این موضوع همچنان وجود دارد. اینکه بدانیم ابزارهای ارتباطاتی وسایل مفید و در عین حال خطرناکی هستند که می توان به نحوه استفاده از آنها توجه کرد. می توان این ابزارها را به چاقویی تشبیه کرد که وسیله ای مهم و مفید برای استفاده در امور آشپزی و آشپزخانه است و همین وسیله موجبات قتل یک انسان را هم می تواند به دنبال داشته باشد. بنابراین نحوه استفاده از وسایل ارتباطاتی بسیار مهم است و اگر به این موضوع توجه شود می توان از این طریق به اثرگذاری های مثبت و موثر دست پیدا کرد. می توان از وسایل ارتباطاتی به عنوان وسیله ای برای فرهنگ سازی و ارتقای فرهنگ عمومی جامعه بهره برد و گامی در جهت نفع همگانی برداشت.

بهتر است این موضوع را با ذکر مثالی که هم اکنون به عنوان موضوعی مهم در جامعه مطرح است ادامه دهیم. موضوع دریافت یارانه نقدی و یا عدم دریافت آن. این موضوع در همه رسانه ها به نوعی مطرح شده و درباره آن نظرات متعددی وجود دارد. اما در سرویس های ارتباطی همچون واتساب و وایبر، این موضوع بیشتر در قالب طنز مطرح است. البته این طنز گاهی به تمسخر و توهین هم می انجامد.

اینکه بدانیم ابزارهای ارتباطاتی وسایل مفید و در عین حال خطرناکی هستند که می توان به نحوه استفاده از آنها توجه کرد. می توان این ابزارها را به چاقویی تشبیه کرد که وسیله ای مهم و مفید برای استفاده در امور آشپزی و آشپزخانه است و همین وسیله موجبات قتل یک انسان را هم می تواند به دنبال داشته باشد

نگاهی گذرا به محتوای این پیام ها این نکته را نشان می دهد که اصولا ما مردمی افراط گرا هستیم و در رابطه با هر موضوعی، اغلب اینگونه برخورد می کنیم. اگر روزی جریان جامعه به این سمت باشد که یک شخصیت سیاسی تخریب شود، اغلب مردم به این سمت حرکت می کنند و به دنبال فرد تازه ای هستند که به هواداری از او بپردازند و برایش هورا بکشند. با توجه به اینکه از عمر دولت تدبیر و امید، هنوز یک سال هم نگذشته است، جریان انتقاد و ایرادات آغاز شده است. همان انتقاداتی که در پایان روزهای عمر دولت قبلی، به بالاترین حد رسیده بود. همان اتفاق در حال تکرار است و فقط جزئیات آن تغییر کرده است. بهتر است قدری بیشتر در این رابطه تامل کنیم.

whatsapp

اصلا بهتر نیست که به این موضوع کمی بیندیشیم که نظر دادن و نقد کردن، نیازمند قدری تخصص و اطلاعات است. مشکلی که جامعه ما در موارد زیادی به آن دچار بوده همین است که اغلب افراد در زمینه های مختلف نظر می دهند و خود را متخصص می دانند. در حالیکه اینگونه نیست و بهتر است هر فردی در زمینه ای به اعلام نظر بپردازد که تخصص و اطلاعات علمی کافی را داشته باشد.

در شرایطی که می توان از این ابزارهای ارتباطاتی در جهت بهبود وضعیت اقتصادی، سیاسی و فرنگی جامعه گام برداشت، بیشترین مطالب را با محتوای طنز و تمسخر مشاهده می کنیم که هیچ ثمره ی مثبتی را به دنبال ندارند. اگر به همان اندازه که به انتشار مطلب در این زمینه ها پرداخته می شد به توضیح علمی این موضوع و دلایل و منافع اجرای این طرح هم اشاره می شد، لااقل موجب بالا رفتن اطلاعات مردم در این زمینه می شد و آگاهیهایی به اذهان عمومی منتقل می شد تا دلیل این موضوع را بدانند. باید به این موضوع فکر کنیم که به راستی چرا نقد و شوخی با موضوعات مختلف، باید همواره بخشی از تفریح ما باشد که در دنیای ارتباطات وجود دارد...چرا از این بستر مفید و جذاب برای ارتقای فرهنگ و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه گامی برداشته نشود که اگر این دغدغه برای عده محدودی از افراد فعال در این سرویس های ارتباطی وجود داشته باشد، این امید هست که بتوانیم در راستای پیشرفت فرهنگی و اجتماعی مردم و جامعه، قدمی مثبت و سازنده برداریم. باشد که شاهد تحقق این امر مهم باشیم.

فاطمه ناظم زاده

بخش ارتباطات تبیان


مطالب مرتبط:

پرونده فیس بوک

نظر مسوولان درباره فیلتر واتس اپ

حضور یک امام جمعه در شبکه «واتس آپ»