تبیان، دستیار زندگی
یکی از مهم ترین آثار و لوازم معرفت امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) انتظار کشیدن نسبت به فرج ایشان است . در روایات ما از انتظار فرج به عنوان برترین عبادت یاد شده است .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حلقه‌ی اتصال شیعه

انتظار

انتظار حلقه‌ی اتصال شیعه با امام معصوم (علیه السلام) و معیار ارزش انسان‌ها و عامل پویایی و سازندگی و اجتماع است.


یکی از مهم ترین آثار و لوازم معرفت امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) انتظار کشیدن نسبت به فرج ایشان است . در روایات ما از انتظار فرج به عنوان برترین عبادت یاد شده است . رسول خدا (صلی الله علیه و آله) می فرمایند :

« افضل العباده انتظار الفرج » بهترین عبادت انتظار فرج است. (منتخب الاثر ( فصل 10 /باب2)

امام صادق (علیهم السلام)  می فرمایند: « من مات منکم و هو منتظر لهذا الامر کمن هو مع القائم فی فسطاطه»

هر کس از شما بمیرد در حالی که منتظر ظهور امام باشد مانند کسی است که با آن حضرت در خیمه ایشان بوده باشد .

سپس لحظاتی درنگ کردند و بعد فرمودند: « لا ، بل کمن قارع معه بسیفه » نه بلکه مانند کسی که همرا ه با آن حضرت شمشیر بزند. سپس اضافه فرمودند: «لا، ولله الا کمن استشهد مع رسول الله (صلی الله علیه و آله) » (بحارالانوار ( ج 52) نه به خدا قسم نیست مگر مانند کسی که همراه رسول خدا (صلی الله علیه و آله) شهید شده باشد.

انتظار به طور کلی یک امر قلبی است و این امر قلبی وقتی حاصل می شود که انسان در هیچ حالی از ظهور امام (علیهم السلام)  نا امید نباشد و آن را بعید نداند . انسان منتظر در زمان غیبت صبح و شام چشم به ظهور امامش دوخته است و هیچگاه آن را دور نمی داند . داشتن همین حال قلبی مورد رضای خدا و نجات بخش انسان است.

پس اگر همه پیروان امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در زمان غیبت چنین حالی را داشته باشند مطابق وعده خود آن بزرگوار از زیارت روی ایشان محروم نمی شوند و غیبت برای آنها جای خود را به ظهور می دهد.

امام مهدی (علیهم السلام)  در توقیع خود به مرحوم شیخ مفید می فرمایند:

«لوان اشیاعنا علی اجتماع من القلوب فی الوفا بالعهد علیهم لما تاخر عنهم الیمن بلقائنا و لتعجلت لهم السعاده بمشاهدتنا علی حق المعرفه و صدقها منهم بنا »(احتجاج طبرس(ج4)

اگر پیروان ما قلبا بر وفای به پیمانی که از ما بر عهده دارند اتفاق می کرده اند برکت دیدار ما برای ایشان به تاخیر نمی افتاد و سعادت مشاهده ما با معرفت واقعی و صحیح از جانب آنها نسبت به ما ، برای آنها هرچه سریعتر حاصل می شد .

با توجه به روایاتی که درباره انتظار و منتظران ذکر شده است این سوال مهم به ذهن می رسد که چرا انتظار از چنین فضیلت برجسته‌ای برخوردار است؟در پاسخ باید گفت که انتظار حلقه‌ی اتصال شیعه با امام معصوم (علیه السلام) و معیار ارزش انسان‌ها و عامل پویایی و سازندگی و اجتماع است. بنابراین اثرات مفید و سازنده‌ای برای منتظران واقعی دارد که به چند مورد آن اشاره می‌گردد:

پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) می‌فرمایند: «خوشا به حال صبر کنندگان در دوران غیبت مهدی (علیه السلام)! آن‌ها همان کسانی هستند که خداوند وصف ایشان را در کتاب خود آورده‌است, آن‌جا که می‌گوید: کسانی هستند که به غیب ایمان آورده‌اند و همچنین آنان حزب الله هستند، آگاه باشید حزب خداوند همان رستگارانند»

1- صبر

شرایط بسیار دشوار عصر غیبت, مستلزم آن است که هر شیعه‌ی منتظری, در برابر مشکلات و گرفتاری‌ها بایستد و از موجودیّت و هویّت خویش دفاع کند و صبرش, مغلوب حوادث نشود. امام رضا (علیه السلام) در رابطه با همراهی و ملازمت صبر و انتظار فرج فرموده‌اند:

«ماأحسن الصَّبر و انتظار الفرج»؛  «چه‌قدر نیکوست صبر و انتظار فرج».

نتیجه‌ی صبر در انتظار, پیروزی است. امام کاظم (علیه السلام) در این زمینه می‌فرمایند:

«هر کس صبر کند و انتظار کشد, به فرج و پیروزی می‌رسد و انتظار فرج بخشی از فرج است.»

این مسأله چنان حیاتی است که صابران دوره‌ی انتظار, از گروندگان به غیب, بلکه از مفلحان و رستگاران شمرده شده‌اند.

پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم)  می‌فرمایند:

«خوشا به حال صبر کنندگان در دوران غیبت مهدی (علیه السلام)! آن‌ها همان کسانی هستند که خداوند وصف ایشان را در کتاب خود آورده‌است, آن‌جا که می‌گوید: کسانی هستند که به غیب ایمان آورده‌اند و همچنین آنان حزب الله هستند، آگاه باشید حزب خداوند همان رستگارانند.»

2- امید

انتظار فرج, از آن جهت مورد تأکید و توصیه‌ی اهل‌بیت‌(علیهم السلام) قرارگرفته‌است که در شیعه‌ی منتظر, امید به آینده را پدید می‌آورد و همین امید, نقش بزرگی در زندگی او دارد.

امید

امام علی (علیه السلام) می‌فرمایند: «منتظر فرج (از جانب خدا) باشید و از رحمت و دست‌گیری خداوند ناامید نباشید. همانا دوست داشتنی‌ترین کارها در پیشگاه خداوند عزّوجل انتظار فرج است تا وقتی که مۆمن این حالتِ خود را حفظ کند.»

انتظار فرج یعنی در گرفتاری‌ها امید به رحمت خداوند داشتن؛ هر قدر اعتقاد به توحید در انسان قوی‌تر باشد، انتظار فرج در او بیشتر و شدیدتر می‌شود. به همان اندازه که یأس از رحمت خداوند، مبغوض ذات مقدسش می‌باشد، انتظار فرج، محبوب اوست.

همچنین منتظر به در راه بودن می‌اندیشد نه رسیدن، و چون امیدوار است، در راه رسیدن به هدف کار می‌کند. و هر چه امیدش در این راه بیشتر باشد یقیناً سعی و تلاشش هم بیشتر خواهد بود، همان‌گونه که امام علی (علیه السلام) می‌فرمایند: «هر کس امید داشته باشد، این امید از عمل وی شناخته می‌گردد.»

3- اصلاح و خودسازی

شاهد دانستن امام در همه‌ی امور ـ چه کارهای پنهانی و چه آشکار ـ سبب می‌شود تا منتظر فرج، دست از پا خطا نکند و همواره مسیری را در پیش بگیرد که به جلب رضای خاطر امامش، اطمینان حاصل کند. حفظ دین برای این شخص مهم‌تر از هر مسأله‌ی دیگری است و حاضر نیست به هیچ قیمتی و برای رسیدن به هیچ لذتی از کسب خشنودی امامش صرف نظر کند. این‌جاست که پرداختن به تهذیب نفس و شناخت راه‌های آن برای منتظر فرج اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

امام صادق (علیه السلام) می‌فرمایند: «هر کس دوست دارد از یاران قائم (علیه السلام) باشد باید منتظر باشد و در حال انتظار به پرهیزگاری و اخلاق نیکو رفتار نماید.»

امام عصر (علیه السلام) نیز با توجه به ناگهانی بودن امر ظهور همه‌ی شیعیان را در زمان غیبت به انجام اعمال پسندیده و دوری از اعمال ناپسند فرا خوانده، می‌فرمایند: «پس هر یک از شما باید آن‌چه را که موجب دوستی ما می‌شود، پیشه‌ی خود سازد و از هر آن‌چه موجب خشم و ناخشنودی ما می‌گردد، دوری گزیند؛ زیرا امر ما به یکباره و ناگهانی فرا می‌رسد و در آن زمان توبه و بازگشت برای کسی سودی ندارد و پشیمانی از گناه کسی را از کیفر ما نجات نمی‌بخشد.»

انتظار به طور کلی یک امر قلبی است و این امر قلبی وقتی حاصل می شود که انسان در هیچ حالی از ظهور امام (علیهم السلام) نا امید نباشد و آن را بعید نداند . انسان منتظر در زمان غیبت صبح و شام چشم به ظهور امامش دوخته است و هیچگاه آن را دور نمی داند . داشتن همین حال قلبی مورد رضای خدا و نجات بخش انسان است

4- آماده کردن خود برای پیوستن به امام (علیه السلام)

زندگانی منتظر فرج امام زمان (علیه السلام) با آرزوی یاری کردن امام (علیه السلام) و امید پیوستن به ایشان شکل می‌گیرد و این نوع زندگی خود از بالاترین فرج‌ها برای مۆمن منتظر می‌باشد. بنابراین او خود را برای نیل به آرزوی بزرگش آماده می‌کند. و برای رسیدن به این مقصود، در قدم اول، رابطه‌ی خود را با امام (علیه السلام) قوی‌تر می‌سازد. رابطه با امام عصر (علیه السلام) این است که انسان خود را ملزم سازد که در هیچ امری از ایشان فاصله نگیرد و در همه‌ی امور زندگی با حضرتش اتصال و ارتباط داشته و مقید به تبعیت از ایشان باشد.

دومین قدم در ایجاد آمادگی برای پیوستن به امام (علیه السلام) این است که منتظر، همه‌ی نیروهای مادی و معنوی خود را در جهت یاری امام (علیه السلام) و در خدمت برآورده شدن اهداف ایشان قرار دهد.

5- تربیت منتظران راستین

منتظران واقعی امام عصر (علیه السلام) تنها به آماده کردن خود برای استقبال از ایشان و پیوستن به حضرتش راضی نمی‌شوند، بلکه خود را موظف می‌دانند که این آمادگی را در سایر مۆمنان نیز ایجاد کنند و در حقیقت به تربیت منتظران واقعی می‌پردازند.

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش مهدویت تبیان    


منابع:

سایت یاران انتظار

مۆسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت علیه السلام

سایت امام مهدی علیه السلام

مطالب مرتبط:

معرفتی فراتر از دانستن نام و نسب 

ارزش شناخت امام زمان (علیه السلام) 

طریق کسب معرفت به حضرت مهدی(علیه‌السلام)

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.